-

Zonnebrand, hitteslag en zonnesteek en klassieke homeopathie

Wat is een zonnebrand, hitteslag en zonnesteek?

De hoge temperaturen die de zon veroorzaakt kan op het lichaam een vervelend effect hebben zoals een zonnebrand, hitteslag en zonnesteek. Op deze website kunt u een filmpje zien over gezond zonnen.

Zonnebrand

Een zonnebrand is het verbranden van de huid omdat deze te lang aan de zon is blootgesteld. In zonlicht zit ultraviolet B straling en die zorgt ervoor dat de huid opwarmt en uiteindelijk verbrandt. Afhankelijk van de huidskleur en hoe lang men aan de zon is blootgesteld wordt de huid rood en pijnlijk. Als je niet oppast ontstaan zelfs blaasjes en wordt de huid schilferig. In ernstige gevallen is het mogelijk dat koorts, koude rillingen en een zwak gevoel ontstaat. Verbrande huid wordt vervangen door een nieuwe, dunne en gevoelige huid.

De gevolgen van teveel blootgesteld worden aan zonlicht kunnen mild tot ernstig zijn. Men kan denken aan een snellere veroudering van de huid met als gevolg veel rimpels, psoriasis en huidkanker. Vandaar dat het ook op de lange termijn niet verstandig is om veel te zonnen of aan de zon bloot gesteld te worden.

Op deze website kunt u een filmpje zien over zonnebrand.

Hitteslag

Een hitteslag kan ontstaan als de lichaamstemperatuur te hoog wordt. Dat kan gebeuren doordat men door teveel zweten meer vocht verliest dan men binnenkrijgt. Zweten is een mechanisme van het lichaam om de lichaamstemperatuur voldoende laag te houden, dus om het lichaam af te koelen. Als het lichaam niet meer voldoende kan transpireren dan raakt het lichaam oververhit. Teveel transpireren (waardoor het zweet 'op raakt') kan het gevolg zijn van warm weer of naar verhouding teveel inspanning leveren. Als het lichaam teveel zweet dan verliest het overigens ook veel noodzakelijke zouten. Ook kan het zijn dat het lichaam niet voldoende zweet kan verdampen omdat de omgeving te vochtig is (er kan dan als het ware geen vocht meer bij). Ook dan is het gevolg dat de lichaamstemperatuur te hoog oploopt. Een hitteslag herken je onder andere aan:

  • Zwakte
  • Angstgevoel
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Overgeven
  • Rillen
  • Kramp
  • Ademhalings- en hartproblemen

Zonnesteek

Een zonnesteek ontstaat als het hoofd en de nek heel erg sterk verwarmd worden door de zon. In dat geval ontstaan mogelijk de volgende symptomen:

  • Een snelle polsslag
  • Desoriëntatie
  • Agressie
  • Epileptische aanval
  • Uiteindelijk ook coma als er niet op tijd wordt ingegrepen

Wat zijn zonnebrand, hitteslag of zonnesteek niet?

Een zonneallergie is iets anders, dat is een overreactie op zonlicht. Bij een zonnebrand, hitteslag of zonnesteek is men langer aan de zon blootgesteld en ontstaan de klachten omdat de temperatuur te hoog oploopt. Het is geen allergische reactie op de zon.

Reguliere behandeling van zonnebrand, hitteslag en zonnesteek

Zonnebrand

Bij een zonnebrand is het het beste om op tijd uit de zon te gaan, goede bescherming door middel van zonnebrandcrème of -olie met een hoge factor, in de voormiddag in de schaduw blijven, dragen van bedekking. Water en wolken zijn niet goed geschikt om UV licht te filteren dus ook dan kan je verbranden. In het water is het dus wel koel maar de zon dringt gewoon door het water en je merkt niet dat de huid aan het verbranden is. Als je perse veel in de zon wilt blijven zorg dan ook dat de huid geleidelijk aan bruiner wordt, een bruine huid is beter bestand tegen de zon. Maar ook al is op de korte termijn een bruine huid beter bestand tegen de zon op de lange duur is blootstelling aan zonlicht (waardoor men bruin wordt) niet gezond (zoals bijvoorbeeld huidkanker, teveel en te lang in de zon liggen zorgt er ook voor dat de huid op den duur rimpelig wordt). Als de huid begint te tintelen of rood wordt dan is dat een teken dat er een beginnende zonnebrand ontstaat. Koelen met water en koude kompressen kan de huid afkoelen en de klachten verminderen. De voornaamste klachten genezen binnen dagen maar volledig herstel (vooral scheenbenen) kan weken duren. Als de verbranding heel ernstig is kan men het beste een arts bezoeken. In hele ernstige gevallen kan de huid namelijk niet zo goed tegen bacteriën bestand zijn.

Nog even alles op een rijtje:

  • Op tijd uit de zon
  • Gebruik goede zonnebrandcrème of -olie met een hoge factor
  • Bedekken van de huid
  • Geleidelijk wennen (bruinen)
  • Bij verbranding de huid koelen

Hitteslag

Een hitteslag voorkom je door voldoende te drinken (probeer te voorkomen dat je dorst krijgt is een indicatie voor de juiste hoeveelheid), schaduw en verkoeling te zoeken en voor voldoende bescherming te zorgen. Overigens is het ook verstandig om niet teveel alcohol te drinken. Dit drijft namelijk vocht af waardoor men vaak naar het toilet moet. Hierdoor ontstaat ook teveel vochtverlies en is er te weinig vocht om te zweten waardoor het lichaam niet meer goed kan afkoelen. Let vooral op bij sporten en actief bewegen in de zon want dan zijn voldoende afkoelingsmogelijkheden en veel drinken heel belangrijk. Vooral wat betreft kinderen en oude mensen moet goed opgelet worden omdat zij eerder last hebben van de warmte dan andere mensen. Als laatste pas natuurlijk goed op dat je geen kinderen en/of dieren achter laat in een auto die niet in de schaduw staat en waarbij de ramen gesloten zijn.

De voornaamste (voorzorgs)maatregelen op een rijtje:

  • Veel drinken (geen alcohol)
  • Zoek de koelte op
  • Zorg voor voldoende bescherming

Honden en hitteslag

Nog een tip voor hondeneigenaren: honden kan je het beste afkoelen door hun pootjes en buik nat te maken en ze veel te laten drinken. Honden laten namelijk hun warmte wegvloeien via de poten en tong. Ze helemaal nat maken werkt averrechts omdat dan de huid wordt afgesloten. Bij honden met lange haren kunnen zogenaamde 'hotspots' (plekken die broeien) ontstaan als de haren te nat worden en blijven. Hierdoor ontstaat irritatie en huidklachten. Voor meer informatie over hoe je dieren het beste in een warme periode kan helpen kan je lezen op de pagina van de dierenbescherming. De website Klassieke homeopathie voor dieren (www.dierenhomeopathie.nl) is ook de moeite waard om te bezoeken indien u uw (huis)dier homeopathisch wil behandelen.

Zonnesteek

Bij een zonnesteek kan men het beste medische hulp inschakelen. De arts of hulpverlener zal waarschijnlijk adviseren om vocht en zout toe te dienen, het lichaam af te koelen en om het hoofd laag te leggen. In ieder geval moet je als je last krijgt van de zon zorgen voor verkoeling (bijvoorbeeld door schaduw en natte handdoeken), drinken en zorgen voor zout (bijvoorbeeld door bouillon te drinken, water met een beetje zout of ORS oplossing).

Klassieke homeopathie en zonnebrand, hitteslag en zonnesteek

Genezen is beter dan voorkomen dus probeer bovenstaande tips om de klachten te voorkomen na te leven. Het is goed mogelijk om acute klachten die door de zon worden veroorzaakt te behandelen met behulp van homeopathie. Een goede homeopaat zal bovenstaande maatregelen nemen om de oorzaak van de klachten weg te nemen en zal daarnaast een goed midel kiezen dat specifiek bij het ziektebeeld hoort. Praktisch gezien is het echter moeilijk aangezien er dan een goede homeopaat in de buurt moet zijn die de juiste middelen tot zijn beschikking heeft. Bij lichte klachten zal men een paar dagen het ongemak moeten dragen, als er klachten blijven na een zonnebrand, hitteslag of zonnesteek die men met behulp van homeopathie wil behandelen dan kan dat heel goed.

Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

Voorbeeld 1) Homeopathische behandeling van hitteslag

Een man, 35 jaar, een dunne, timmerman met voorover gebogen schouders. Hij werkte hard op een op een dak tijdens een zeer warme dag. Hij kreeg een hitteslag die niet zomaar weg ging. Een dag later toen een homeopaat hem bezocht had hij de volgende symptomen: rood gezicht, bijzonder nerveus, opgewonden en angstig, zeer veel dorst, een hete maar droge huid en een sterke en volle polsslag. Aconitum Napellus 3x hielp binnen korte tijd hem er weer bovenop.

Voorbeeld 2) Homeopathische behandeling van zonnesteek

Mevrouw A., 48 jaar. Sinds een zonnesteek, een aantal jaren geleden, veel last van aanvallen van pijnlijk kloppend of knagend gevoel in de nek die uitstraalt naar de rug. Soms kloppend maar soms een 'knagend' gevoel. Ze heeft een dun en ziekelijk uiterlijk. Ze is erg duf en heeft moeite met concentreren. Ze heeft sinds die tijd ook veel last van constipatie (dagen) maar als ze naar het toilet is geweest dan zijn haar nek- en hoofdproblemen ook even beter. Ze heeft een bittere smaak in de mond. Ze kreeg een aantal poeders Natrium Sulphuricum 500 met de instructie om er een op te lossen en in te nemen en de rest aan het begin van een nieuwe aanval in te nemen. Na het eerste poeder was het echter niet nodig om de rest in te nemen.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven. Indien u aangeeft waarom u positief of negatief oordeelt kan ik hiermee rekening houden zodat ik het artikel eventueel kan aanpassen.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vind u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design