-

Reisziekte (wagenziekte, luchtziekte, zeeziekte) en klassieke homeopathie

Wat is reisziekte?

Reisziekte is een verzamelnaam voor zeeziekte, wagenziekte en luchtziekte. In het Engels noemen ze het 'motionsickness', een term die misschien beter beschrijft wat reisziekte is. De officiële medische term 'kinetose'. Door het schommelen en bewegen van de boot, wagen of het vliegtuig registreert het evenwichtsorgaan beweging terwijl de ogen geen beweging zien (het oog ziet namelijk onbeweeglijke voorwerpen, bijvoorbeeld het boek dat men leest of het interieur van het voertuig). Ook spelen de sensoren in de spieren hierbij een rol omdat die doorgeven in welke positie het lichaam zich bevindt. Doordat de hersenen niet goed weten wat ze met deze tegenstrijdige informatie aan moeten ('Bewegen we nu wel of niet?') reageert het lichaam met symptomen die we reisziekte noemen. Omdat juist die tegenstrijdige informatie reisziekte veroorzaakt, is het vaak ook zo dat bestuurders minder last van de klacht hebben omdat ze om zich heen kijken en dus niet alleen voelen maar ook zien dat ze bewegen. Reisziekte is een tijdelijke klacht die samenhangt met het bewegen van het voertuig, dus als de reis stopt moet de reisziekte over gaan. Kinderen hebben vaker last van reisziekte omdat bij kinderen de evenwichtsorganen minder goed ontwikkeld zijn. Verder is het afhankelijk van de persoon in welke mate men gevoelig is voor reisziekte. Angst, opwinding en slechte ventilatie maken de kans op reisziekte groter.

Symptomen van reisziekte

Iemand die last heeft van reisziekte kan last hebben van:

  • Bleekheid (maar men voelt zich warm)
  • Geeuwen
  • Algemene gevoel van malaise
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Vermoeidheid
  • Zweten
  • Misselijkheid met eventueel overgeven
  • Meer speeksel vormt zich in de mond
  • Snel en diep ademen (hyperventilatie) wat soms flauw vallen tot gevolg heeft

Over het algemeen is reisziekte geen gevaarlijke ziekte. Het gaat weg nadat de reis voorbij is. Maar bij sommige mensen kan veelvuldig overgeven leiden tot teveel vochtverlies waardoor de kans op bijvoorbeeld hitteslag groter is.

Wat is reisziekte niet?

Reisziekte is niet hetzelfde als angst om te reizen (met name vliegen) of bijvoorbeeld een jetlag. De oorzaak van bijvoorbeeld vliegangst is anders dan die van reisziekte al kan iemand met vliegangst dezelfde symptomen vertonen (transpireren, hartkloppingen, overgeven en bleek zien). Jetlag begint eigenlijk pas na de reis en is het gevolg van een verschuiving in het patroon van slapen en eten ten gevolge van het veranderen van tijdzones.

Reguliere behandeling en voorzorgsmaatregelen

Gewenning aan reizen kan goed helpen tegen reisziekte op de lange duur. Veel mensen merken ook dat als de reis langer duurt (bijvoorbeeld een boot- of vliegreis) ze steeds minder last krijgen van reisziekte. Verder kan het helpen om een lichte maaltijd te nemen ongeveer een half uur voor de reis en moet je koffie en alcohol vermijden. Tijdens de reis kan je af en toe een stuk fruit of iets dergelijks eten. Probeer voor en tijdens de reis sigarettenrook te vermijden. Als je toch misselijk wordt kan het eten van een droog koekje of koolzuurhoudende drank helpen. Ook helpt het om tijdens de reis indien mogelijk in de frisse lucht te gaan en te kijken naar de omgeving. Kijken naar de omgeving kan helpen om het verschil in boodschappen van de verschillende zintuigen te verminderen. Tel bijvoorbeeld bepaalde voorwerpen langs de weg. Zoek ook een goede plaats op: bij auto's en bussen voorin bij de bestuurder, in een boot ervaar je de minste schommelingen in het middendek ter hoogte van de waterlijn, in een vliegtuig is dat tussen de vleugels. Afleiding (spelletjes) kan ook helpen. Ouders met kinderen die veel last hebben van reisziekte kunnen het beste proberen om niet al te veel hobbelige of kronkelige wegen te rijden maar eerder snelwegen e.d. omdat natuurlijk geldt: des te meer de auto beweegt, des te meer zal het kind last krijgen van wagenziekte. Overigens denk en veel mensen dat een strip onder aan de auto reisziekte verhelpt. Helaas is dat niet waar omdat dit stripje alleen maar helpt bij het afvloeien van elektriciteit. Het heeft niets te malen met een verschil tussen boodschappen tussen verschillende zintuigen.

De belangrijkste maatregelen op een rijtje:

  • Eet een half uur van te voren een lichte maaltijd (geen koffie of alcohol)
  • Zoek een goede plek op in het voertuig
  • Frisse lucht
  • Zorg voor afleiding (spelletjes zoals voorwerpen aan de kant van de weg tellen)
  • Zorg dat je ziet dat je beweegt
  • Vermijd kronkelwegen
  • Probeer te wennen aan het reizen

Klassieke homeopathie en reisziekte

Er bestaan veel middelen tegen reisziekte en vaak worden die gegeven op basis van klinische homeopathie (dus niet individueel gekozen). Als je erg veel last hebt van reisziekte is het verstandig om een homeopaat te raadplegen om te kijken of die een middel kan vinden tegen de specifieke klachten tijdens de reisziekte. De klassiek homeopaat kan namelijk bepalen welk homeopathisch middel het beste bij de klachten van de patiënt past. Daarbij wordt vooral gekeken naar de symptomen die optreden tijdens de reis, maar ook naar andere klachten, kenmerken en symptomen. Er is namelijk niet 1 middel dat altijd tegen reisziekte helpt, in de klassieke homeopathie kennen we minimaal 60 middelen tegen reisziekte, elk met hun eigen specifieke kenmerken en toepassingen. Het voordeel van een goed afgestemd middel, is dat eventuele overige klachten ook verdwijnen en het energieniveau over het algemeen toe neemt. Het is dus verstandig om de keuze uit deze middelen aan de homeopaat over te laten.

Van de homeopathische middelen die er voor reisziekte bestaan heb ik ter illustratie vier middelen beschreven (het is echter niet verstandig om zelf aan de hand van deze beschrijvingen een middel in te nemen, raadpleeg daarvoor eerst een goede en erkende homeopaat):

Cocculus indicus

Cocculus indicus kent misselijkheid tijdens het reizen, vooral als je opstaat wordt de drang om over te geven erger. Zelfs naar een boot of ander voertuig kijken (terwijl je er niet eens in zit) kan al misselijkheid of duizeligheid veroorzaken. Misselijkheid is erger als je het koud hebt. De misselijkheid gaat gepaard met heel veel speekselvorming. Afgezien van de symptomen tijdens de reisziekte kenmerkt dit middel zich door veel slaapgebrek door het zorgen maken om anderen, een zwak zenuwstelsel en tijdens hoofdpijn doet het meestal pijn in het achterhoofd (en niet ergens anders in het hoofd).

Petroleum

Uiteraard bestaan de klachten die bij Petroleum horen weer uit misselijkheid tijdens reizen, waarbij de persoon vooral niet goed tegen zeereizen kan. Na het reizen heeft de persoon last van diarree. Het gezicht is zeer bleek en de misselijkheid verbetert juist bij warme lucht. De persoon kan zich moeilijk oriënteren in een bekende omgeving. Behalve de reisziekte heeft de patiënt een zeer droge huid waardoor deze scheuren vertoont (vooral in de winter) en heeft hij / zij moeite met vet eten en het maken van beslissingen.

Tabacum

Tabacum is een middel voor mensen die buiten proporties misselijk zijn, het ijskoud krijgen en last hebben van veel koud zweet tijdens het reizen. De duizeligheid is soms zo erg dat het bewustzijn wordt verloren, verbetert heel duidelijk in de open lucht, verbetert door over te geven en verergert door opstaan en de ogen te openen. De minste of geringste beweging zorgt er voor dat de persoon al moet overgeven. Kenmerkend is ook de zwakte die eigenlijk niet in verhouding staat tot de klacht. De persoon is totaal niet geïnteresseerd in zijn omgeving.

Helonias Dioica

Het middel helonias dioica staat ook bekend vanwege zijn goede effecten bij bepaalde uitingen van reisziekte. De klachten wat betreft de reisziekte zijn niet zo karakteristiek behalve dan dat de persoon erg rusteloos is (kan niet stilzitten), zich naar verhouding erg zwak en moe voelt en dat denken aan de klachten heel erg verergert (terwijl afleiding en bezig zijn de klachten tot nagenoeg nul reduceert). De bijzondere kenmerken waarop dit middel gegeven zou kunnen worden, naast de reisziekte, zijn vooral ook de mentale symptomen van de persoon. Deze is over het algemeen depressief en verdrietig en dit verergert als hij/zij anderen ziet die gelukkig zijn. Daaruit volgt ook een sterke hekel aan gezelschap. Verder kan de patiënt niet tegen tegenspraak en wijst hij anderen snel op hun fouten en tekortkomingen.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Helaas is dit gesprek niet beschikbaar

Bespreking tijdens radioprogramma 'Weg met BNN'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven. Indien u aangeeft waarom u positief of negatief oordeelt kan ik hiermee rekening houden zodat ik het artikel eventueel kan aanpassen.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links

  • R. Berkow, M.H. Beers, A.J. Fletcher; Merck Manual Medisch handboek; Merck & Co.; 2000
  • V.K. Kumar, R.S. Cotran, S.L. Robbins; Robbins basic Pathology; Saunders; 7th edition
  • F. Schroyens; Synthesis 9.1; Homeopathic Book Publishers London; 2004
  • A. van Lippe; Keynotes & redline symptoms of the materia medica; B. Jain publishers; 1993
  • W. Boericke; Pocket manual of homeopathic materia medica and repertory; B. Jain Publishers; 2000
  • S.R. Phatak; Materia medica of homeopathic medicines; B. Jain Publishers; 1993
  • C. Hering; The guiding symptoms of our materia medica; B. Jain Publishers; 2000
  • Artikel 'Een duizelingwekkende kwaal' op www.kennislink.nl
  • Artikel 'Motion Sickness' op www.mercksource.com [Engels]
  • Health topic: 'Motion Sickness' op www.nlm.nih.gov [Engels]

Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design