-

Blaasontsteking (cystitis) en klassieke homeopathie

De urinewegen

De cellen in ons lichaam gebruiken allerlei stoffen om te kunnen functioneren maar produceren natuurlijk ook veel stoffen die uit het lichaam verwijderd moeten worden. Ook zijn er veel stoffen die we gewoon in overschot hebben. Het grootste deel van de stoffen wordt via de urine uit het lichaam verwijderd en slechts een heel klein deel via bijvoorbeeld transpiratie.

Nieren

Het proces van verwijderen van afvalstoffen en overbodige stoffen begint in de nieren. Beide nieren bevinden zich achter tegen de ruggengraat en worden op hun plaats gehouden door banden. Het bloed wordt door de nieren gepompt waar het wordt gefilterd. Deze gefilterde stoffen kunnen natuurlijk niet in droge vorm afgescheiden worden. Vandaar dat bij de stoffen vocht wordt gedaan om het afscheidingsproces te vergemakkelijken. Het vocht met de afvalstoffen kennen we als urine. Mocht het filtermechanisme in de nieren niet goed werken dan kunnen via de urine de verkeerde stoffen uit het lichaam verwijderd worden. Denk daarbij aan stoffen zoals glucose (glycosurie, zie diabetes mellitus), eiwitten (albuminurie), bloed (hematurie), etc.

Het filteren van het bloed is geen passief gebeuren. In het lichaam wordt ‘gemeten’ of er van een bepaalde stof teveel aanwezig is en aan de hand daarvan filteren de nieren meer of minder stoffen of water uit het bloed. Een grote rol speelt daarbij onder andere het antidiuretisch hormoon (ADH). Des te meer van dit hormoon geproduceerd wordt (in de hypofyse) des te minder urine wordt geproduceerd.

Naast het filteren van het bloed dienen de nieren (naast andere organen) er ook voor om de bloeddruk te regelen en om rode bloedlichaampjes te maken.

Blaas

De urine loopt via de urineleiders naar de blaas (elke nier heeft een urineleider). Aan de urineleiders zitten afsluitingen (een soort kringspieren) die voorkomen dat de urine terugstroomt naar de nieren. De urineleiders zijn speciale buisjes omdat ze ook spieren in de wand bevatten. Door ritmisch samentrekken van die spieren wordt de urine voortgestuwd naar de blaas (dit mechanisme is met name belangrijk bij nierstenen). De blaas is een soort rekbare zak met spieren in de wand. De blaas loopt langzaam (druppelsgewijs) vol met urine uit beide nieren. Doordat de blaas steeds voller wordt komt er meer spanning op de wand van de blaas te staan. Het lichaam merkt dat en bij een bepaalde spanning krijg je het signaal dat je naar het toilet moet. Gemiddeld gaat de mens 4-6 keer per dag naar het toilet (natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel men drinkt).

Vanaf de blaas loopt de plasbuis naar buiten. Bij mannen gaat de plasbuis direct na de blaas eerst door de prostaat. De prostaat kan daarom bij mannen ook een rol spelen bij blaasontstekingen.

De plasbuis heeft aan het begin een paar kringspieren die voorkomen dat de urine naar buiten stroomt. Op het moment dat je naar het toilet gaat ontspannen die kringspieren zich en spannen de spieren in de wand van de blaas zich. Daardoor wordt de urine in de blaas naar buiten geperst.

Op deze website is een animatie te zien van de werking van de urinewegen. En op deze website kunt u een filmpje zien over urineverlies.

Wat is een blaasontsteking (cystitis)?

Een blaasontsteking is zoals het woord al zegt een ontsteking van de blaas. De medische term is cystitis, ‘cyst’ betekent ‘blaas’ en ‘itis’ ‘ontsteking’. Deze ontsteking kan door verschillende oorzaken (bijv. medicatie, straling, virussen, schimmels) ontstaan maar over het algemeen heeft men het over een bacteriële ontsteking van de blaas. Bacteriën komen in de blaas en zorgen ervoor dat de slijmlaag aan de binnenkant van de blaas gaat onsteken. Er zijn verschillende oorzaken voor een (bacteriële) blaasontsteking:

  • Via de plasbuis - Bacteriën komen via de plasbuis in de blaas terecht. Dit is de meest gebruikelijke oorzaak van een blaasontsteking. Omdat vrouwen een kortere plasbuis hebben dan mannen, hebben vrouwen vaker last van een blaasontsteking dan mannen. Deze vorm van blaasontsteking komt het meeste voor bij vrouwen. En vanwege de kortere plasbuis komt het regelmatig voor dat een vrouw frequent last heeft van een blaasontsteking.
  • Geslachtsgemeenschap - Men gaat er van uit dat de plasbuis als het ware gekneusd raakt tijdens geslachtsgemeenschap. In ieder geval lijkt de kans groter dat bacteriën in de blaas terecht komen vanwege geslachtsgemeenschap. Men noemt deze vorm van blaasontsteking in de volksmond daarom ook wel ‘honeymoon cystitis’ (ondanks dat deze blaasontsteking niet alleen tijdens de wittebroodsweken kan ontstaan).
  • Fistel - Een andere (maar wel zeldzame) oorzaak is een verbinding (fistel) tussen de blaas en de vagina of darmen en blaas waardoor bacteriën via de fistel in de blaas komen.
  • Ontsteking plasbuis - Bij mannen kan het zijn dat de plasbuis ontsteekt. Als die niet op tijd en voldoende wordt behandeld (om welke reden dan ook) dan kan de infectie zich uitbreiden naar de blaas. De blaas gaat op den duur ook ontsteken.
  • Ontsteking prostaat - Bij mannen kan de prostaat ontstoken zijn. Antibiotica kan de infectie niet volledig verhelpen aangezien die niet diep genoeg in de prostaat kan binnendringen. De bacteriën die in de prostaat overblijven, vermenigvuldigen zich en verspreiden zich totdat de bacteriën weer in de blaas terecht komen met alle gevolgen van dien.
  • Katheter - Tijdens bepaalde onderzoeken en ingrepen wordt een katheter (of een ander instrument) in de plasbuis gebruikt. Als die niet goed ontsmet is dan kunnen via de katheter ook bacteriën in de blaas worden gebracht.
  • Structurele veranderingen - Het kan zijn dat er sprake is van een vernauwing, het niet goed functioneren van de afsluitingen naar of van de blaas of van een verzakking van baarmoeder of blaas. Dan is er kans dat urine terug loopt naar de nieren of dat er urine achter blijft in de blaas. Dat kan mogelijk ook infecties veroorzaken.

Een blaasontsteking bij kinderen kan de reden zijn waarom ze eventueel weer in bed plassen (secundaire enuresis).

Op deze website kunt u een filmpje zien over blaasontsteking.

Verwante problemen met de blaas

Interstitiële cystitis

Een interstitiële cystitis is een blaasontsteking waarbij er geen infectie veroorzakende organismen worden gevonden. Waarom de blaas dus ontstoken is, is een raadsel. De urine vertoont kenmerken van ontstekingen (pus, soms bloed). Deze aandoening is nauwelijks te behandelen. De blaas kan op den duur gaan verschrompelen omdat door de ontstekingen kleine zweren en littekens ontstaan. In heel erge gevallen (veel pijn) kan men besluiten om de blaas te verwijderen.

Neurogene blaas

Een neurogene blaas is een probleem van de blaas omdat het zenuwstelsel niet goed of voldoende werkt. Deze slechte werking van de blaas kan ontstaan door aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld een open rug), ziekte (bijvoorbeeld MS) of een ongeval. Het gevolg is dat de blaas te actief wordt waardoor de blaas zich vaak leegt, dus net zoals bij een blaasontsteking moet men vaak naar het toilet. De blaas kan ook te weinig actief zijn waardoor er teveel urine in de blaas blijft. Dit kan een blaas- of een nierontsteking veroorzaken. Omdat de zenuwen beschadigd zijn, is deze klacht niet te verhelpen en kan men alleen maatregelen nemen om met het probleem om te gaan.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Sommige mensen merken niets van de blaasontsteking. Zij komen er bij toeval achter dat ze een ontsteking hebben. Maar over het algemeen zijn de klachten en symptomen als volgt:

  • Frequente aandrang - Men moet vaker naar het toilet. Het kan zijn dat dan ook werkelijk een urinelozing plaats vindt maar vaak komen er alleen maar een paar druppels.
  • Pijn - Er kan pijn zijn voor, tijdens en/of na het plassen. Het gevoel is vooral branderig. De pijn kan zich in de plasbuis, blaas, onderrug en boven het schaambeen bevinden. Met betrekking tot een blaasontsteking praten we ook over tenesmus, een pijnlijke spanning voor, tijdens of na het plassen.
  • Urine - De urine kan troebel of soms rood zijn en stinkt vaak.

Sommige geslachtsziekten (zoals gonorroe of chlamydia) kunnen ook bovenstaande kenmerken vertonen.

Er is meestal geen sprake van koorts. Is er wel sprake van koorts dan zijn mogelijk de nieren ook aangetast.

Als de ontsteking niet wordt opgemerkt en behandeld, dan kan de blaasontsteking over gaan in een nierontsteking. Ook kan er mogelijk koorts ontstaan waarvan de oorzaak niet direct bekend is. Hierop moet men dus alert zijn.

Mannen en kinderen moeten altijd medische hulp raadplegen als vermoed wordt dat er sprake is van een blaasontsteking. Vrouwen kunnen het beste medische hulp raadplegen als: de klachten langer dan een week aanhouden, tijdens een zwangerschap, als de klachten heftig zijn, als er koorts optreedt, bij pijn in de zij en/of als ze een seksueel overdraagbare ziekte hebben.

Kenmerken van urine in het algemeen

Los van een blaasontsteking kan urine verkleuren, een andere geur krijgen of de samenstelling kan veranderen. Hieronder staan enkele symptomen met betrekking tot de urine vermeld. Deze lijst is bedoeld ter informatie maar niet om zelf een diagnose te kunnen stellen.

Geur van urine

  • Aceton geur - Een teken dat het lichaam vetten afbreekt om energie te krijgen omdat er te weinig glucose beschikbaar is. Dit is dus een teken van diabetes mellitus.
  • Stinkende urine - Vaak het gevolg van blaasontstekingen (of andere ontstekingen in de urinewegen).
  • Zoete of fruitige geur - Kan betekenen dat er veel glucose in de urine zit en is dus een teken van diabetes mellitus.

Kleur van urine

  • Blauwe urine - Vaak veroorzaakt door medicatie of kleurmiddelen in bepaald voedsel.
  • Donkere urine - Dit kan veroorzaakt worden door te weinig vloeistoffen drinken of uitdroging. Ook kan het onder andere veroorzaakt worden door infecties van lever en gal.
  • Gele urine - Kan veroorzaakt worden door teveel bilirubine in de urine als gevolg van leverklachten. Ook kan voedsel een rol spelen, denk aan stoffen met caroteen of vitamine B.
  • Goudkleurige urine - Zie donkerkleurige urine.
  • Groene urine - Ook dit kan veroorzaakt worden door voedsel (bijvoorbeeld asperges) of medicatie.
  • Heldere urine - Dit kan een teken van goede gezondheid zijn (men drinkt voldoende) of een teken van diabetes insipidus.
  • Oranje urine - Zie rode urine. Kan ook veroorzaakt worden door eten van rabarber, stoffen met caroteen of vitamine B.
  • Rode urine - Waarschijnlijk is er bloed in de urine, heeft men iets gegeten dat de urine roder kleurt (vooral bieten) of zijn het bijwerkingen van medicatie. Als er bloed is kan er sprake zijn van ontsteking in de urinewegen of lever.
  • Roze urine - Zie rode urine.

Samenstelling urine

  • Bubbeltjes in urine - Dit komt zelden voor. Mogelijk zit er gas in de urine omdat er een doorgang is tussen blaas en darmen of vagina doordat er een fistel zit. Dit moet goed uitgezocht en behandeld worden.
  • Melkachtige urine - Zie troebele urine.
  • Troebele urine - Dit is een indicatie voor een ernstige ziekte die goed gediagnosticeerd moet worden. Bij een blaasontsteking kan de troebele urine het gevolg zijn van pus in de urine. Oorzaken kunnen zijn onder andere ontsteking in urinewegen, afscheidingen uit de vagina, nierstenen, geslachtsziekte, proteïne in de urine, etc.

Reguliere behandeling van blaasontsteking

De behandeling van blaasontstekingen kan als volgt:

  • Veel drinken - Bij lichte blaasontstekingen kan het voldoende zijn om de blaas goed te spoelen door veel te drinken. Het lichaam kan zelf een bepaalde hoeveelheid bacteriën aanpakken dus als het teveel aan bacteriën weggespoeld kan worden dan is het probleem ook al verholpen.
  • Antibiotica - Een korte of lange kuur kan voldoende zijn om de blaasontsteking aan te pakken. Bij mensen die klachten hebben waardoor ze moeite hebben met het bestrijden van infecties kan een sterke dosis antibiotica voorgeschreven worden. Sommige mensen die herhaaldelijk last hebben van een blaasontsteking krijgen als voorzorg dagelijks antibiotica voorgeschreven.
  • Oorzaak aanpakken - Bij herhaaldelijke blaasontstekingen is het verstandig om te achterhalen wat precies hiervan de oorzaak is. Zo heeft het geen nut om de blaasontstekingen te blijven bestrijden als de oorzaak een fistel is of een structurele vervorming ergens in de urinewegen. Dan moet men eerst dit probleem aanpakken. Een arts zal deze klachten onderzoeken door middel van röntgenopnamen, opnamen van de blaas en plasbuis tijdens urineren (mictiecystografie) of via een buis in de plasbuis en blaas te kijken (cystoscopie).
  • Bijkomende klachten aanpakken - Er kunnen andere klachten gepaard gaan met de blaasontsteking die op zichzelf ook behandeling nodig hebben. De pijn die gepaard gaat bij sommige blaasontstekingen is bijvoorbeeld soms zo erg dat pijnstillers nodig zijn.

Zelf kan je het volgende doen om een blaasontsteking te voorkomen:

  • Regelmatig urineren - Ga regelmatig naar het toilet om te urineren. Daarmee spoel je regelmatig de blaas. Probeer de urine niet lang op te houden.
  • Blaas goed legen - Probeer de blaas goed te legen zodat er geen urine achter blijft. Als er namelijk wel urine achter blijft dan wordt de kans op een ontsteking groter.
  • Veel drinken - Om veel te kunnen urineren en om de urine niet teveel te concentreren moet je veel drinken (minimaal 1,5-2 liter per dag).
  • Plassen na geslachtsgemeenschap - Als een blaasontsteking vaak ontstaat na geslachtsgemeenschap dan is het misschien verstandig om kort na de geslachtsgemeenschap te urineren. Op die manier worden bacteriën weggespoeld. Ook goede hygiëne voor de geslachtsgemeenschap kan helpen om blaasontstekingen te voorkomen.
  • Cranberry (veenbes) sap drinken - Hiermee wordt in een aantal gevallen voorkomen dat er een blaasontsteking ontstaat. De kans op een blaasontsteking verbetert met ongeveer 50%.

Klassieke homeopathie en blaasontsteking

Een blaasontsteking kan zowel acuut als chronisch optreden. Bij acute klachten kunnen andere middelen worden gebruikt dan bij chronische blaasontstekingen. Bij chronische klachten wordt ook meer gekeken naar andere symptomen omdat gezocht wordt naar een middel dat dieper werkt. Bij acute klachten wordt meer gekeken naar de klachten die op dat moment een rol spelen en krijgt men een middel dat past op de blaasontsteking. Zelden wordt in acute situaties rekening gehouden met bijvoorbeeld het karakter van de patiënt of andere chronische klachten. Wel kan het zijn dat tijdens de blaasontsteking bepaalde symptomen optreden die op het eerste gezicht niets met een blaasontsteking te maken hebben, behalve dat ze gelijktijdig optreden. Bijvoorbeeld een sterk verlangen naar zoetigheid tijdens de blaasontsteking kan wijzen op het middel Lycopodium Clavatum. Of een hekel om naar de dokter te gaan (terwijl men dit normaal niet heeft) kan een symptoom zijn dat wijst op het middel Arnica Montana.

Tijdens de inloopmiddag behandel ik gratis kleine acute kwalen zodat men kennis kan maken met homeopathie. Acute blaasontstekingen vallen daar ook onder.

Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

Typische middelen voor blaasontsteking zijn onder andere (dit is slechts een beknopte samenvatting ter illustratie en niet bedoeld voor zelfmedicatie, ook is de lijst zeker niet compleet):

  • Arnica Montana - Blaasontsteking na stomp trauma zoals bijvoorbeeld ruw inbrengen van katheter, ongeluk waarbij blaas betrokken is, etc. In de urine zit een bruine neerslag.
  • Cantharis Vesicatoria - Snelle heftige blaasontsteking met veel pijn. Typisch is dat de blaasontsteking snel overgaat in een nierbekkenontsteking en er in een vroeg stadium al bloed in de urine zit. Kenmerkend is dat, ondanks de blaasontsteking, een groot seksueel verlangen ontstaat.
  • Clematis Erecta - Blaasontsteking als gevolg van een vernauwing in de plasbuis. De pijn is er alleen voor en aan het begin van het urineren.
  • Dulcamara - Blaasontsteking ontstaat nadat men heel erg afgekoeld is terwijl men erg warm was. Als de urine even gestaan heeft dan vormt zich een taaie geleiachtige neerslag in de pot.
  • Lycopodium Clavatum - In de urine zit een rode neerslag. Men voelt een sterke drang om te urineren maar toch komt de urine niet direct, men moet er lang op wachten.
  • Nux Vomica - Constante aandrang om te urineren terwijl slechts weinig of geen urine geloosd wordt. Tijdens het urineren krijgt men ook aandrang om te ontlasten. Kramp in de kringspieren die de plasbuis afsluiten. Pijn is erger door ergernis en kwaad worden.
  • Petroselinum - De blaasontsteking is niet zozeer pijnlijk als wel dat het verschrikkelijk jeukt. De drang om te urineren is zeer plotseling, dusdanig dat de patiënt opspringt en snel naar het toilet moet rennen.
  • Sarsaparilla Officinalis - Er is sprake van een brandende pijn die alleen tijdens de laatste druppels van het urineren optreedt. Tijdens het urineren voelt men een rilling vanaf de blaas naar de rest van het lichaam. Men kan alleen staand urineren. In de urine zit een rode neerslag.
  • Staphisagria - Blaasontsteking wordt veroorzaakt door geslachtsgemeenschap of bijvoorbeeld katheterisatie.

Als voorbeeld om te laten zien waar een homeopaat rekening mee houdt bij het behandelen van een blaasontsteking de volgende casussen:

Casus 1

Een man van 60 jaar oud kreeg een blaasontsteking nadat hij een kou had gevat. Hij voelde vaak aandrang om te moeten urineren. Hij voelde een pijnlijke spanning bij de blaas, een doffe pijn in de onderbuik. Er was een rode neerslag in de urine. Lycopodium Clavatum 30 genas de klachten.

Casus 2

Een man van 71 jaar had erg veel last van een blaasontsteking waardoor hij bijna constant naar het toilet moest. Behandeling door de regulier arts had geen effect. De klachten waren als volgt: na korte tijd in de wc pot vormde zich in de urine een taaie, gelei-achtige, licht gekleurde neerslag. Een pijnlijke druk in de blaas en plasbuis, maar een paar druppels urine konden elke keer uitgeplast worden. De pijn tijdens het urineren was erg brandend. Korte tijd voor de blaasontsteking werd tijdens het urineren een grijs, bros blaassteentje uitgeplast. Als klein kind had de man last van Berg (seborroïsch eczeem) die met teerzeep onderdrukt werd. Een paar korrels Dulcamara CM en een paar wijzigingen in dieet hielpen de klachten te genezen. Na een paar uur voelde de patiënt namelijk al verbetering en binnen korte tijd was de blaasontsteking verdwenen.

Casus 3

Een vrouw van 35, getrouwd en 2 kinderen had last van een acute aanval van blaasontsteking sinds een week. Hieronder leed ze erg veel. Elke paar minuten moest ze naar het toilet waar ze met extreem veel pijn en tenesmus moest urineren. Ook na het urineren hield ze veel pijn. Dit ging dag en nacht door waardoor ze erg uitgeput raakte. Ze had ook erg veel pijn in de rug ter hoogte van beide nieren. De urine was zeer donker, alsof vermengd met bloed. Vanwege vervelende ervaringen wilde ze geen medische hulp zoeken. Om haar toch te helpen heeft haar man homeopathische hulp gezocht en deed alsof het middel van een vriend kwam. De patiënt kreeg Cantharus Vesicatoria 50M (2 dosissen opgelost in water, 30 minuten na elkaar). Twee uur na de eerste dosis ging mevrouw slapen en hoefde maar 2 keer op te staan om naar het toilet te gaan. De pijn in haar blaas en plasbuis was weg behalve tijdens het urineren, maar dit was ook al flink afgenomen. Na drie dagen was de ontsteking volledig weg.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven. Indien u aangeeft waarom u positief of negatief oordeelt kan ik hiermee rekening houden zodat ik het artikel eventueel kan aanpassen.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design