-

Angst voor vuurwerk bij huisdieren en klassieke homeopathie

Introductie

Voor de meeste mensen is oud op nieuw een groot feest waarbij men plezier heeft aan het vuurwerk. Voor veel huisdieren is deze tijd echter een groot probleem omdat ze heel erg bang zijn voor het vuurwerk. Uiteraard kan het zo zijn dat uw kat of hond niet alleen bang is voor vuurwerk maar ook voor alle andere vormen van vreemd of hard geluid. In dit artikel zal ingegaan worden op dit probleem en wat je er zelf aan kan doen en met behulp van homeopathie.

Meer informatie over behandeling van dieren met behulp van homeopathie. De website Klassieke homeopathie voor dieren (www.dierenhomeopathie.nl) is ook de moeite waard om te bezoeken indien u uw (huis)dier homeopathisch wil behandelen.

Huisdieren en vuurwerk (lawaai)

Huisdieren worden angstig van harde knallen en felle flitsen omdat ze niet precies weten wat er gebeurt en omdat ze geen uitweg kunnen vinden. Vaak is de angst aangeleerd, al dan niet bewust spelen de eigenaren of fokkers daarbij een rol. Als de pup of kitten tijdens de eerste ervaringen met vuurwerk / hard lawaai zich niet op zijn gemak voelt en gerustgesteld wordt dat er niets aan de hand is, dan kan het zo zijn dat op den duur vuurwerk en hard geluid geassocieerd gaat worden met angst. In dat opzicht lijken deze klachten op dezelfde manier te kunnen ontstaan als fobieën bij mensen. Het kan zijn dat het probleem alleen ontstaat bij vuurwerk maar in sommige gevallen kan de klacht zich ook uitbreiden tot andere vormen van hard lawaai zoals onder andere onweer.

Als uw huisdier problemen heeft met vuurwerk, dan is dat niet alleen heel vervelend voor uw kat of hond maar ook voor u zelf. Het gedrag van uw bange hond of kat kan namelijk resulteren in kapotte huisraad, ontlasting en urine in huis, etc. Vandaar dat het voor zowel uw kat/hond als uzelf het verstandig is om dit probleem te voorkomen en als dat niet lukt om het probleem op te lossen. Ongetwijfeld dat u ook meer kan genieten van de jaarovergang als u niet voor vervelende situaties komt te staan wat betreft uw huisdieren.

Uw hond of kat kan het volgende gedrag vertonen bij angst voor vuurwerk en hard geluid:

  • Piepen, janken, blaffen
  • Hijgen
  • Kwijlen
  • Geeuwen
  • Bek likken
  • Wegkruipen, vluchten, schuilen
  • Staart tussen de benen (honden) of staart opgezet (katten)
  • Trillen
  • Ontlasting of urine laten gaan
  • Bij het baasje willen zijn (steun zoeken)
  • Heen en weer lopen, rusteloos gedrag
  • Katten kunnen zich laag tegen de grond drukken

Reguliere behandeling van huisdieren met angst voor vuurwerk

Tips voor eigenaren

  • Negeren / Niet troosten - Negeer het angstige gedrag van de hond/kat op het moment dat het dier bang wordt voor vuurwerk. Aandacht eraan geven (troosten) is voor de hond of kat juist een teken dat er wel degelijk ‘iets’ aan de hand is en maakt hem of haar juist banger. Het houdt in ieder geval de angst in stand omdat het angstige gedrag feitelijk wordt beloond. Als u de indruk wekt dat vuurwerk niets is om bang te zijn dan zal uw hond of kat hier makkelijker in mee gaan.
  • Niet straffen - Straf uw huisdier niet omdat hij blaft of wegkruipt, ook dit maakt het gedrag alleen maar erger en houdt de angst in stand.
  • Veilige omgeving - Zorg dat de kat/hond in een kamer kan zijn die afgesloten is zodat ze niet kunnen vluchten (let ook op kattenluikjes). Geef katten een mogelijkheid om weg te kruipen en te kunnen schuilen, bijvoorbeeld in een kast, onder een bed of in een doos. Houdt de hond of kat in een ruimte waar hij of zij normaal graag is en zich veilig voelt. Als het huisdier in een vreemde omgeving is dan heeft dit een negatief effect op de angst.
  • Dempen geluiden/flitsen - Doe ramen en gordijnen dicht om het geluid en de lichtflitsen zoveel mogelijk te beperken. Zorg voor rustige en kalme muziek (let op dat als je de tv of radio aan zet niet om middernacht vuurwerk te horen of zien is op de betreffende zender). Uw gevleugelde huisdieren kunt u helpen door een dikke deken of verschillende dekens over de kooi hangen zodat het geluid en de lichtflitsen gedempt worden. Of anders kan de kooi verplaatst worden naar een ruimte waar geen lichtflitsen en knallen zijn (zoals bijvoorbeeld een badkamer, grote kast, etc.).
  • Uitlaten - Laat uw hond in de dagen rondom oud op nieuw altijd uit aan de riem. Onverwachte knallen kunnen er namelijk voor zorgen dat uw hond vlucht. Laat uw hond ook op tijd uit zodat u niet rond oud op nieuw nog een rondje moet maken. Laat ook een kat in deze periode niet naar buiten en zorg dat het kattenluik goed gesloten blijft.
  • Niet alleen laten - Laat uw huisdier niet alleen tijdens oud op nieuw. Neem desnoods uw hond mee naar de plek waar u de jaarovergang gaat vieren. Of zorg voor een oppas waar uw huisdier(en) goed mee bekend is.
  • Identificatie - Zorg ervoor dat uw huisdier niet alleen gechipt is maar dat ook een label met GSM nummer (dan bent u tenminste ook bereikbaar als u aan het zoeken bent) en huisadres aan de halsband hangt (controleer op tijd of de gegevens nog kloppen). Dat maakt het voor mensen die uw huisdier vinden makkelijker omdat ze niet helemaal naar de dierenarts hoeven te gaan om te kijken van wie de kat of hond is. Registreer eventueel uw dier op sites zoals bijvoorbeeld www.petlook.nl
  • Doorschakelen telefoon - Mocht u toch moeten gaan zoeken vergeet dan niet uw vaste telefoon door te schakelen naar mobiele telefoon (zie instructies doorschakelen op www.kpn.com). Dit kan tijd en zorgen besparen.
  • Vuurwerk vermijden - Niet een tip die iedereen kan uitvoeren maar wellicht is het een idee om de jaarovergang samen met uw huisdieren te vieren op een plek waar weinig vuurwerk wordt afgeschoten.

Training

Training werkt niet altijd maar het is het proberen waard. Het vergt wel veel energie van het baasje en er moet op tijd worden begonnen.

  • Gewennen - U kunt honden langzaamaan laten wennen (systematische desensitisatie) aan het geluid van vuurwerk door een cd op te zetten met vuurwerk erop. In eerste instantie heel erg zacht zodat uw huisdier er nauwelijks last van heeft. Vervolgens gaat u met het dier spelen totdat het zich op zijn gemak voelt. Vervolgens zet u de cd wat harder en laat u zo uw hond of kat in de loop van de tijd stapje voor stapje wennen aan het geluid. Probeer niet te snel uw huisdier te laten wennen en forceer het niet.
  • Gedragstherapie - Soms worden er trainingen georganiseerd om de angst voor vuurwerk bij honden af te leren. Maar omdat de oefensituatie toch vaak niet lijkt op de situatie zoals tijdens oud op nieuw is het resultaat niet altijd overtuigend. Daarbij komt ook dat als er veel bange honden bij elkaar zijn, ze elkaar in hun gedrag en reactie kunnen versterken. Zo kan het zijn dat een hond die niet bang is en preventief naar een vuurwerktraining gaat, juist bang wordt voor vuurwerk omdat het overgenomen wordt van de andere honden.

Medicatie

  • Medicatie - Er bestaat medicatie die bij de dierenarts verkrijgbaar is. Er zijn echter aan sommige medicatie (die acepromazine bevatten) vervelende bijwerkingen verbonden. Zo bestaat het vermoeden dat sommige medicatie juist de gevoeligheid voor geluid verhogen. Zeker is dat bij sommige honden de medicatie een nadelige werking op het hart heeft. Bovendien bestaat de kans op onvoorspelbaar gedrag. Als een hond bang is dan is hij al onvoorspelbaar, medicatie kan dit versterken. Medicatie moet op tijd worden ingenomen (nog voordat de hond bang begint te worden). De dierenarts zal wel vragen of de hond naar de praktijk komt om naar het hart te kunnen luisteren. Dat is nodig omdat de medicatie bij honden met hartklachten voor ernstige problemen kan zorgen. Ook moet uw hond gewogen worden om de juiste dosering te bepalen.
  • Verdampers - Er bestaan verdampers die bepaalde stoffen (feromonen) verspreiden waardoor de hond/kat zich kalmer gaat gedragen. Voor honden bestaat 'D.A.P' (Dog Appeasing Pheromone) en voor katten 'Feliway'. Maar aangezien het om synthetische feromonen gaat, kan het zijn dat de kat of hond ze niet ‘herkent’ en er niet op reageert. Verder moet u rekening houden met het feit dat de verdampers een vervelend effect op mensen met astma, chronische bronchitis en longemfyseem kunnen hebben. Het is dus niet verstandig om deze verdampers te gebruiken bij mensen met deze klachten.

Klassieke homeopathie en huisdieren die bang zijn voor vuurwerk

Ook dieren zijn goed te behandelen met homeopathie. Er is niet zoveel verschil tussen de behandeling van een mens en een dier. Wel is het verschil natuurlijk dat het verzamelen van de informatie anders gaat. Bij mensen kan je direct met de patiënt praten terwijl bij dieren je eerder observeert en praat met de eigenaar. Ook is het niet mogelijk om alle informatie te verzamelen, denk daarbij aan soort pijnsensatie, precieze locatie van de pijn, etc. Enerzijds is de informatie beperkt omdat het dier gewoonweg niet duidelijk kan maken wat er precies aan de hand is, anderzijds heeft het dier niet alle mogelijkheden zoals een mens (het is vaak gebonden aan een hok of bepaalde ruimte). Mensen kunnen bijvoorbeeld veel meer zeggen over hun verlangens en afkeer wat betreft voedsel maar bij een hond is dat lastig omdat hij vaak gewoon zijn brokken voorgeschoteld krijgt en meer niet.

Afgezien de beperkingen in informatie is er wel veel mogelijk door goed te observeren en door een goed gesprek met de eigenaar. Daardoor kan je informatie vinden over het karakter, de oorzaak en omstandigheden aan het begin van de klachten, eigenaardigheden, de weefsels of organen die aangedaan zijn, enzovoorts. Met behulp van die informatie is het vaak wel mogelijk om een homeopathisch middel te vinden.

Wat betreft het probleem van angst voor vuurwerk is het ook mogelijk om bij veel honden en katten een middel te vinden waardoor ze veel minder angstig worden. Ook hierbij is het niet verstandig om een klinisch- of complex homeopathisch middel te gebruiken omdat dit vaak tijdelijk werkt en dan ook nog alleen als het net past bij het dier. U kunt hiervoor het beste een ervaren homeopaat raadplegen.

Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

Ook nu wordt weer gekeken naar het totaal plaatje. Een paar voorbeelden:

  • Een hond die bang is voor vuurwerk en maagproblemen heeft doordat hij een veelvraat is, krijgt bijvoorbeeld Antimonium Crudum.
  • Een hond die erg nerveus is, niet alleen voor vuurwerk maar ook kleine geluidjes, rusteloos is en niet goed tegen droog koud weer kan zou mogelijk gebaat zijn bij Asarum Europaeum.
  • Een zeer aanhankelijk teefje die vaak de neiging heeft tot schijnzwangerschap, bang is voor vuurwerk en graag in de schaduw ligt zou bijvoorbeeld Pulsatilla Pratensis kunnen krijgen.
  • Een kat die veel en vooral koud water drinkt, graag gezelschap opzoekt, paniekerig is bij hard geluid zoals vuurwerk en onweer en vaak last heeft van bloedingen kan Phosphorus krijgen.
  • Een kleine magere kat die kieskeurig is met eten en vaak last heeft van infecties en bijzonder paniekerig is van hard geluid kan Silicea Terra nodig hebben.

Zie eventueel ook mijn pagina over de behandeling van dieren met behulp van homeopathie.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om het gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven. Indien u aangeeft waarom u positief of negatief oordeelt kan ik hiermee rekening houden zodat ik het artikel eventueel kan aanpassen.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design