-

Impotentie (Erectiele dysfunctie) en klassieke homeopathie

Mannelijke geslachtsorganen

De geslachtsorganen van de man bestaan grofweg uit 3 onderdelen: de testikels, de prostaat en de penis. In de testikels (zaadbal of teelbal) worden de zaadcellen, testosteron (mannelijk hormoon) en een klein beetje oestron (vrouwelijk hormoon) geproduceerd. De zaadcellen worden via minuscule kanaaltjes opgevangen in de bijballen (epididymis). Vanuit beide bijballen loopt een buisje naar de prostaat. Door de prostaat loopt de plasbuis vanuit de blaas. De buisjes van de bijballen eindigen in de urinebuis. De prostaat dient om extra vocht (prostaat vloeistof) toe te voegen aan het sperma zodat dit beter de eicel kan bereiken. De prostaat regelt het ook zo dat er geen urine uit de blaas komt tijdens de geslachtsgemeenschap en zorgt voor de ejaculatie door hard samen te knijpen (met behulp van spieren rondom de prostaat).

De penis bestaat simpel gesteld uit een urinebuis, met daaromheen zwellichamen. Deze dienen ervoor om de penis in erecte toestand te brengen. Het zwellichaam kan vollopen met bloed waardoor deze opzet en hard wordt. Dit gebeurt onder invloed van fysieke of mentale opwinding / stimulering. De zenuwen zorgen dat bloedvaten verwijden waardoor meer bloed in de penis stroomt. Een bepaald mechanisme zorgt er dan voor dat er nauwelijks bloed terug het lichaam in stroomt. Na de ejaculatie stroomt het bloed weer uit de penis.

Op deze website kunt u een filmpje zien over erecties.

Wat is impotentie (erectiele dysfunctie)?

Impotentie bij mannen is meestal een bijzonder vervelend probleem dat vooral veel psychische gevolgen kan hebben in de zin van frustratie, minderwaardigheidsgevoelens en soms zelfs depressie. Alle mannen ervaren op den duur dat het krijgen en handhaven van een erectie moeilijker wordt, dit heeft met verschillende factoren te maken zoals onder andere leeftijd en omstandigheden. Ongeveer de helft van de mannen van 65 jaar heeft last van impotentie en bij een leeftijd van 80 jaar is ongeveer 75% van de mannen impotent. Het is niet zozeer de leeftijd die een rol speelt (al heeft deze mogelijk wel invloed op de kwaliteit van de erectie) het is eerder dat naarmate men ouder wordt de kansen op ziekten die erectiestoornissen kunnen veroorzaken groter worden. Het equivalent van impotentie (erectiele dysfunctie) bij vrouwen is de seksuele opwindingsstoornis.

Men spreekt van impotentie als men gedurende langere tijd in 50% van de gevallen dat men geslachtsgemeenschap probeert, het niet lukt om een erectie te krijgen of als dat wel lukt de erectie niet lang genoeg aanhoudt tijdens de geslachtsgemeenschap. Daardoor is het niet mogelijk om aan geslachtsgemeenschap te beginnen of lang genoeg door te gaan tot een ejaculatie.

Het is zo dat de kwaliteit van een erectie vaak heel subjectief ervaren wordt. Sommige mannen met een zeer goede erectie zoeken toch medische hulp omdat ze zelf vinden dat de erectie niet goed genoeg is. Het omgekeerde komt ook voor. Sommige mannen met een zeer zwakke erectie hebben toch het idee dat het erg goed is. Vandaar dat het belangrijk is om goed te bespreken en eventueel te onderzoeken of de erectie wel of niet goed is volgens objectieve normen.

Uiteraard kan het zo zijn dat een man een keer niet in staat is om een erectie te krijgen, dat kan komen vanwege vermoeidheid, teveel alcohol, spanningen, etc. Vandaar dat het belangrijk is dat men niet onmiddellijk bij een incidenteel erectieprobleem gaat denken dat er iets mis is. Dit kan het begin zijn van een vicieuze cirkel omdat deze spanning en gespannen verwachtingen juist bijdragen aan erectieproblemen met alle gevolgen van dien.

Op deze website kunt u een filmpje zien over erectiestoornissen.

Priapisme

Een priapisme is eigenlijk het tegenovergestelde van impotentie. Priapisme wil zeggen dat de penis te lang in erecte toestand blijft.

De oorzaken van impotentie (erectiele dysfunctie)

Er kunnen veel oorzaken zijn voor impotentie en het is belangrijk om met deze mogelijkheden rekening te houden.

  • Medicatie/drugs - Het is bekend dat sommige medicatie impotentie kan veroorzaken (ongeveer 25% van de erectieproblemen wordt veroorzaakt door medicatie). Met name medicatie tegen depressie, hypertensie, psychose en kalmeringsmiddelen staan hierom bekend. Ook kan het gebruik van bepaalde drugs het lastig maken om een erectie te krijgen.
  • Problemen bloedvaten - Voor het krijgen van een erectie is het noodzakelijk dat de zwellichamen in de penis vollopen met bloed. Het kan echter zo zijn dat door bepaalde problemen (onder andere arteriosclerose) de zwellichamen niet voldoende doorbloed worden. Het kan ook zijn dat het bloed te snel uit de penis wegvloeit. Cardiovasculaire ziekten, hypertensie en hoog cholesterol gehalte in het bloed kunnen dit probleem verergeren.
  • Problemen zenuwen - Zenuwen helpen om prikkels door te geven tussen de verschillende organen in de geslachtsorganen en de hersenen. Door beschadiging van die zenuwen kan het zo zijn dat prikkels niet goed worden doorgegeven. In dat geval kunnen er ook erectieproblemen ontstaan. Neurologische ziekten zoals MS, Parkinson, herseninfarct, Alzheimer kunnen dit probleem veroorzaken. Verder natuurlijk verwondingen aan ruggenmerg, beschadigingen tijdens operaties en eventueel hernia (afhankelijk van de plek van de hernia). Kijk op deze pagina voor een filmpje over erectiestoornissen vanwege MS of dwarslaesie.
  • Diabetes - Suikerziekte kan op den duur impotentie veroorzaken omdat de bloedtoevoer niet meer goed werkt en de zenuwen beschadigd raken. Kijk op deze pagina voor een filmpje over erectiestoornissen vanwege diabetes.
  • Alcoholisme - Door alcoholisme of gebruik van bepaalde drugs kan het krijgen van een erectie een probleem zijn. Indien men dronken is, is dit een tijdelijk gegeven maar bij alcoholisten kan dit een chronisch probleem zijn.
  • Hormonale problemen - Geslachtsdrift (libido) wordt bij mannen mede bepaald door de hoeveelheid mannelijke hormonen (testosteron). Als om de een of andere reden de hoeveelheid hormonen te laag is dan neemt de behoefte aan seks dus af. Naar mate men ouder wordt, daalt normaliter de hoeveelheid hormonen ook.
  • Anatomische problemen - Er kunnen door aangeboren afwijkingen of ziekten die later in het leven ontstaan, veranderingen ontstaan in de structuur van de weefsels rondom de penis. Dat kan de oorzaak zijn dat de bloedtoevoer belemmerd is of dat de zenuwen niet goed werken. Kijk op deze pagina voor een filmpje over erectiestoornissen vanwege prostaatkanker en her voor meer informatie over kanker in het algemeen.
  • Psychische oorzaken - Stress, depressie, laag zelfbeeld, vervelende ervaring met betrekking tot intimiteit en seksualiteit en angst kunnen onder andere (mede) verantwoordelijk zijn voor erectieproblemen. Deze problemen kunnen tijdelijk of gedurende langere tijd plaats vinden. Soms neemt de behoefte aan seks af door deze problemen waardoor het moeilijker is en soms kan men wel de behoefte hebben maar heeft men problemen met de erectie. Bij sommige mannen kan de twijfel over de geaardheid dusdanig veel spanning opwekken dat er problemen met het krijgen en houden van een erectie kunnen ontstaan. Dit ‘bevestigt’ de twijfels die men had waardoor men mogelijk in een vicieuze cirkel terecht komt.
  • Roken - Door te roken beschadigt men de aderen in de penis. Daardoor wordt het moeilijker om voldoende bloed in de penis te krijgen waardoor een erectie minder hard is.

Reguliere behandeling van impotentie (erectiele dysfunctie)

Omdat er bijzonder veel oorzaken kunnen zijn voor impotentie is het belangrijk om eerst goed te onderzoeken wat de oorzaak is zodat men die kan behandelen. Omdat het een gevoelig onderwerp is, is het ook belangrijk om duidelijk te zijn in wat precies de problematiek is. Soms praat de patiënt over impotentie terwijl hij een ander probleem bedoelt (zoals bijvoorbeeld ejaculatiestoornis). In deze context is het ook belangrijk dat tijdens zo’n gesprek duidelijk wordt gemaakt wat normaal is zodat men niet denkt dat men impotent is terwijl men dat vreest door te hoge verwachtingen. Naarmate men ouder wordt zal namelijk de kwaliteit van de erectie natuurlijkerwijze afnemen. Men kan dit verwarren met impotent worden terwijl normaal geslachtsverkeer nog wel mogelijk is.

Ook moet men duidelijk zijn of een erectie nooit mogelijk is of alleen in bepaalde omstandigheden. Verder moet gekeken worden naar de omstandigheden tijdens het begin van de impotentieproblemen om te kijken of er een oorzaak is (bijvoorbeeld na een operatie, sinds het innemen van bepaalde medicatie) die men kan wegnemen. Ook moet men bepalen of de erectieproblemen een psychische oorzaak hebben zodat men kan bepalen of psychologische hulp nodig is of dat men op een andere manier geholpen kan worden.

Men kan erectieproblemen in het algemeen met een of meerdere van onderstaande therapieën proberen op te lossen:

  • Weghalen oorzaak - Men kan kijken of er iets te doen valt aan de oorzaak van de klachten. Bijvoorbeeld suikerspiegel onder controle brengen, andere medicatie, etc.
  • Psychologische hulp - Bepaalde psychotherapie kan helpen om erectieproblemen aan te pakken mits de oorzaak uiteraard van psychische aard is.
  • Orale medicatie - Uiteraard denkt men dan als eerste aan viagra en dat soort medicatie. Deze medicatie werkt alleen als de man ook is opgewonden. Nadeel zijn de bijwerkingen: hoofdpijn, blozen, rugpijn, maagpijn en soms blauwe tint bij wat men ziet.
  • Medicatie injecteren - Er bestaat medicatie die rechtstreeks in de penis wordt geïnjecteerd. Deze medicatie zorgt voor een erectie van 60 minuten. Omdat deze kunstmatig is zal de verslapping pas optreden als de medicatie is uitgewerkt en niet als de ejaculatie plaats heeft gevonden. Nadeel is pijn, littekenvorming, soms bloedingen en een enkele keer langdurige erectie.
  • Aanvullen hormonen - Men kan echter ook medicatie krijgen om hormonen (testosteron) aan te vullen.
  • Klein pilletje in penis - Soms kan men een klein pilletje via een applicator in de urinebuis inbrengen. Daardoor ontspannen bloedvaten en kan een erectie ontstaan. Nadeel is een branderig gevoel en pijn.
  • Hulpstukken - Er zijn verschillende hulpstukken (onder andere penisring en vacuümpomp) in de handel om een erectie op te wekken en te houden. Deze kunnen bij het voorspel worden betrokken zodat het gebruik van deze hulpstukken een onderdeel wordt van het liefdesleven. Deze hulpstukken hebben als nadeel dat ze omslachtig zijn, ze soms niet van goede kwaliteit zijn (als ze niet via het ziekenhuis zijn verkregen), blauwe plekken, pijn en verminderde ejaculatie.
  • Prothese - Hierbij worden een soort langwerpige ballonnen of staafjes in de penis aangebracht. De ballonnen hebben dezelfde functie als de zwellichamen. Vanuit een reservoir kan men vloeistof in de ballonnen pompen waardoor een erectie ontstaat. De staafjes bestaan uit een materiaal dat redelijk flexibel is maar star genoeg zodat geslachtsgemeenschap mogelijk is. Men moet hierbij oppassen voor infecties, pijn en dat de implantaat stuk kan gaan.
  • Stop met roken - Roken heeft een slecht effect op de kwaliteit van de erectie. Stoppen met roken kan dus in sommige gevallen bijdragen aan een betere erectie.

Klassieke homeopathie en impotentie

Uiteraard kan je met homeopathie de lichamelijke problemen aanpakken voor zover deze omkeerbaar zijn. Dat wil zeggen dat je met behulp van homeopathische middelen de klachten die direct problemen in de seksuele sfeer veroorzaken, kan proberen te behandelen. Dat kan op een directe manier, bijvoorbeeld doordat een betere hormoonhuishouding, bloedtoevoer, gevoeligheid etc. ontstaat. Maar ook indirect doordat de depressie weg gaat, pijn afneemt en de hoeveelheid medicatie af kan nemen waardoor vervelende bijwerkingen op het libido mogelijk verminderen.

Daarnaast is het echter ook zo dat veel klachten op seksueel vlak ontstaan omdat mensen niet lekker in hun vel zitten, er is onvrede of er is iets anders aan de hand. Het bijzondere van klassieke homeopathie is niet zozeer dat de symptomen weg gaan, dat kan namelijk ook met reguliere geneeskunde, maar dat naast het verdwijnen van de symptomen men ook meer energie krijgt en zich over het algemeen beter in zijn vel voelt zitten. Vaak heeft dit ook indirecte gevolgen voor het seksleven. Terwijl met zowel reguliere geneeskunde als met klassieke homeopathie de symptomen kunnen verdwijnen, is het voordeel van de klassiek homeopathische methode dat er geen bijwerkingen zijn. Dit is dus iets dat men kan overwegen indien men met klachten rond loopt waarvoor men medicatie inneemt met bijwerkingen op het gebied van libido. Uiteraard zal een goede klassiek homeopaat nooit adviseren om te stoppen met reguliere medicatie. Het is van belang dat hierover overleg wordt gepleegd met de behandelend arts.

Uiteraard is het belangrijk dat ook tijdens een klassiek homeopathische behandeling rekening wordt gehouden met de omstandigheden. Zaken die de klachten in stand houden (medicatie, bepaalde spanningen, etc.) moeten waar mogelijk zoveel mogelijk veranderd of aangepakt worden. Uiteraard moet dat in overleg gaan met de patiënt en eventueel behandelend arts.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links

  • H.T. van der Molen, S. Perreijn, M.A. van den Hout; Klinische psychologie: theorieën en psychopathologie; Wolters-Noordhoff 1997
  • L. weeks Ochoa; Diseases & disorders; Lippincott Williams & Wilkins 2nd edition 2005
  • L.-L. Kirchmann; Anatomie en fysiologie van de mens; Elsevier gezondheidszorg 14e druk 2000
  • R. Berkow, M.H. Beers, A.J. Fletcher; Merck Manual Medisch handboek; Merck & Co.; 2000
  • www.casa.nl (Centra voor Anticonceptie, Seksualiteit en Abortus)
  • www.nvvs.info (Nederlandse Vereniging voor Seksuologie)
  • www.rng.nl (Rutgers Nisso Groep)
  • www.nvsh.nl (Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming )
  • www.gynaecologie.nl

Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design