-

Klachten door combinatie van warm weer en water en klassieke homeopathie

Introductie

Als de temperaturen hoog zijn dan zoeken veel mensen verkoeling op, in en rond het water. Dit is natuurlijk een goede manier om koel te blijven maar er zijn mogelijk ook enkele risico's aan verbonden. Het warme weer kan namelijk niet alleen een direct effect hebben op het lichaam en daardoor verschillende klachten veroorzaken (zie ook het artikel over zonnebrand, hitteslag en zonnesteek), het kan echter ook een indirect effect hebben omdat de hoge temperatuur van het water allerlei gezondheidsklachten kan veroorzaken. Enkele daarvan worden in dit artikel besproken. Uiteraard zijn er nog meer ziekten die door water veroorzaakt kunnen worden (denk aan bijvoorbeeld cholera) maar dat speelt in Nederland geen rol.

Over het algemeen geldt dat het verstandig is om bij twijfel het advies in te winnen bij een (huis)arts. Het is echter ook heel goed mogelijk om klassieke homeopathie te gebruiken ter ondersteuning van de reguliere behandeling. Daardoor zal de reguliere behandeling effectiever worden en kunnen mogelijk de bijwerkingen en complicaties beperkt worden.

Blauwalgen

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen zijn in feite geen algen maar een groep bacteriën (om precies te zijn de cyanobacteriën, meer informatie over bacterieën staat hier). De naam blauwalgen is afgeleid van een blauw pigment dat 'phycocyanine' genoemd wordt. In feite zijn deze bacteriën bijzonder goed voor de evolutie geweest omdat ze ervoor zorgden dat er zuurstof geproduceerd werd (al 3,5 miljard jaar geleden). Nu worden bepaalde soorten blauwalgen ook voor andere goede doeleinden gebruikt: gezichtsmaskers, levensmiddelen (als stabilisator, smaakmaker of proteïne), pillen om de gezondheid te bevorderen (de soorten spirulina en aphanizomenon), als ontstekingsremmer (gebleken tijdens dierproeven) en bij de thalassotherapie. In principe kunnen blauwalgen overal in het water voorkomen (en zelfs ook buiten het water). Factoren die de groei van blauwalgen versterken zijn:

  • Traag stromend water
  • Veel stikstoffen en fosfaten aanwezig
  • Hoge temperatuur
  • Weinig licht

Daarom zijn juli tot en met september de belangrijkste maanden waarin we last hebben van blauwalgen. Vooral de grotere hoeveelheid stikstoffen en fosfaten (in het water geloosd door huishoudens en landbouw) die tegenwoordig in het water zit, is zijn de oorzaak van de toename van blauwalgen. Door toename van het aantal blauwalgen ontstaat er een dikke laag die op het water blijft drijven.

Welke problemen ontstaan door blauwalgen?

Afgezien van de problemen voor de natuur en het feit dat een flinke laag blauwalgen het niet aantrekkelijk maken om erin te gaan zwemmen, kunnen blauwalgen ook problemen voor de gezondheid veroorzaken. Als de bacteriën sterven of 'lek raken' scheiden ze een gif uit dat microcystine wordt genoemd. Die gifstoffen zitten in het water en men kan het dus binnen krijgen door water in te slikken of het kan via de huid binnen dringen. Mensen kunnen hier last van hebben maar voornamelijk honden en vee zijn het slachtoffer van blauwalgen. Ook vissen, watervlooien en mosselen kunnen aan het gif van blauwalgen sterven (gelukkig eten we de vissoorten niet die het slachtoffer zijn van blauwalgengif anders zouden we het op die manier ook binnen krijgen). Er bestaan 2 soorten gif die de bacterie kan afscheiden: het ene tast het zenuwstelsel aan (neurotoxine), het andere de lever (hepatotoxine). In Nederland scheiden de blauwalgen alleen het gif uit dat leverklachten veroorzaakt. Ter vergelijking: het gif van de blauwalgen kan sterker zijn dan dat van een cobra.

Of je al dan geen klachten krijgt is vooral afhankelijk van de hoeveelheid gif die je binnen krijgt ten opzichte van het lichaamsgewicht. Daarom hebben kinderen eerder last van vergiftiging door blauwalgen dan volwassenen (ze drinken meer water en wegen minder). Binnen 12 uur nadat je voldoende gif van blauwalgen binnen hebt gekregen ontstaan mogelijk de volgende klachten, deze gaan echter meestal na ongeveer 5 dagen weer over:

  • Huidklachten (jeuk en rode vlekken).
  • Klachten aan het hoofd (hoofdpijn, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen).
  • Huiduitslag op armen of benen.
  • Maagkramp.
  • Misselijkheid en eventueel braken.
  • Diarree.
  • Koorts.
  • Een pijnlijke of rode keel.

Soms worden deze klachten door de huisarts gezien als een zomergriepje.

Voorzorgsmaatregelen

Blauwalgen zijn nooit helemaal te verwijderen. Het is wel zo dat bepaalde maatregelen de hoeveelheid blauwalgen zou kunnen beperken maar dat is niet iets dat door individuen uitgevoerd kunnen worden. Het schijnt dat de driehoeksmossel wel bijzonder geschikt is voor het op een natuurlijke wijze verwijderen van de blauwalgen. De beste oplossing om klachten te voorkomen voor de individuele zwemmer is toch het voorkomen van de klachten. En dat kan je doen door niet te gaan zwemmen in water met veel blauwalgen erin. Waar je beter niet kunt gaan zwemmen kan je achterhalen via de volgende bronnen:

Legionella

Wat is legionella?

Legionella (oftewel veteranenziekte, legionellagriep of legionellosis) is een ziekte die ontstaat als iemand besmet wordt met bacteriën uit de legionella groep. Deze groep bacteriën (meer informatie over bacterieën staat hier) komen vooral voor in het water en gedijen het beste in stilstaand water dat een temperatuur heeft tussen de 25 en 55°C en waarin biologisch materiaal aanwezig is. De besmettingen met legionella bacteriën komen het meeste voor tijdens het einde van de zomer en begin van de herfst. Deze bacteriën komen over de hele wereld voor op de bodem van zoet water. Deze ideale omstandigheden kunnen zich vooral voordoen in drinkwaterleidingen, douchekoppen, zwembaden, fonteinen, luchtkoelers, etc. Op plekken in deze systemen kunnen de legionella bacteriën zich makkelijk voortplanten en zich uiteindelijk verspreiden.

De naam veteranenziekte is overigens ontstaan omdat de eerste uitbraak (1976) van deze ziekte plaats vond tijdens een bijeenkomst van veteranen uit de Vietnamoorlog. Het hotel waarin deze mensen verbleven was een bron voor de tot dan toe onbekende bacterie.

De legionella bacteriën kunnen zich via kleine druppels water verspreiden. Via de mond en neus komen ze het lichaam binnen en gaan naar de longen. Drinken van besmet water vormt voor zover bekend geen gevaar. Vaak zijn er meerdere slachtoffers en hebben de slachtoffers ook iets gemeen, namelijk een bezoek aan eenzelfde plek (de bron van de legionella besmetting). De besmetting gebeurt niet van mens tot mens, dieren kunnen helemaal niet besmet worden. Een van de bekendste uitbraken van legionella in Nederland was de Westfriese Flora in Bovenkarspel in 1999 waarbij 200 mensen ziek werden en 32 mensen overleden.

Op deze website kunt u een filmpje zien over legionella-besmetting.

Welke klachten krijg je door Legionella?

In principe kan iedereen het krijgen maar over het algemeen zijn mensen van middelbare of oudere leeftijd meer vatbaar, net zoals rokers, alcoholisten en mensen die corticosteroïden gebruiken.

Vanaf het moment dat je geïnfecteerd bent totdat de klachten verschijnen kunnen 2 tot 10 dagen voorbij gaan. Nadat je geïnfecteerd bent door de legionella bacterie kan je last krijgen van de volgende klachten:

  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Een algemeen ziek gevoel
  • Koorts (boven de 39°C)
  • Kortademigheid
  • Longontsteking (met droge hoest en kortademigheid)
  • Soms braken en diarree
  • Vermoeidheid

Het vervelende van de longontsteking is dat de bacteriën de binnenkant van de longblaasjes (kleinste deeltjes van de long) aantasten. Een minder gevaarlijke variant van de ziekte (legionellagriep) heeft de volgende symptomen (na 2 tot 5 dagen):


Deze milde vorm gaat vanzelf over en er is geen behandeling nodig. Maar ga voor de zekerheid wel naar een arts voor advies.

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen of behandeling?

Het zou het beste zijn om te voorkomen dat de bacterie zich voort plant. De legionella bacteriën gaan dood als deze een dik half uur wordt blootgesteld aan een temperatuur van minimaal 60°C. Helaas is dat in de praktijk niet altijd haalbaar.

Als je op vakantie gaat is er ook een kans dat je legionella bacteriën tegen komt die zich genesteld hebben in de leidingen van de doucheruimte. Het beste is om met ingehouden adem de kraan open te draaien en de doucheruimte te verlaten. Nog beter is het om de douchekop in een emmer water te dompelen zodat de kans op nevel en druppels kleiner is. Dan na een paar minuten zal de bacterie uit het leiding systeem zijn verdwenen. Dit is tevens een verstandige procedure als je een tijdje van huis bent geweest en weer terug komt.

Als je besmet bent met legionella bacteriën dan kan je het beste medische hulp inroepen. De arts zal de longontsteking waarschijnlijk met antibiotica behandelen. Het blijkt dat veel mensen er lang over doen om te herstellen van de klachten. U kunt een bekwame homeopaat vragen om te ondersteunen bij de behandeling van de acute longklachten en naderhand bij het herstellingsproces. Het is echter niet verstandig om alleen op een homeopathische behandeling te vertrouwen gezien de ernst van de ziekte.

Botulisme

Wat is botulisme?

Botulisme wordt ook veroorzaakt door een bacterie, namelijk de clostridium botulinum (meer informatie over bacterieën staat hier). Er zijn 7 typen van deze bacterie en de mens is gevoelig voor 4 hiervan. De bacterie komt oorspronkelijk uit Afrika maar tegenwoordig (vanaf 1970) komt het ook in Nederland voor. De omgeving waar deze bacterie zich het beste op zijn gemak voelt is een eiwitrijke maar zuurstofarme omgeving waarbij de temperatuur ook boven de 20°C is. Het water wordt rijker aan eiwitten als er dode vogels of vissen in drijven. De bacterie kan via sporen heel lang overleven in aarde.

De bacterie produceert een soort gif (neurotoxine) dat het zenuwstelsel van mensen sterk aantast. De bacterie kan 3 soorten botulisme veroorzaken, namelijk: voedselbotulisme (bacteriën komen het lichaam binnen via het voedsel), wondbotulisme (de bacteriën komen het lichaam binnen via een wond) en zuigelingen botulisme (besmet voedsel, met name honing is de bron van de besmetting). Besmetting van mens op mens is niet mogelijk.

Welke klachten krijg je door botulisme?

Afhankelijk van de manier waarop je besmet raakt kan je verschillende klachten krijgen.

Voedselbotulisme:

  • Binnen 18-36 uur beginnen de klachten
  • Onscherp zien
  • Moeite met slikken en praten
  • Droge mond
  • Verstopping
  • Misselijkheid met overgeven
  • Verzwakken / verlammen van spieren (dit begint in het hoofd, daarna volgt de rest van het lichaam)

Als niet op tijd wordt ingegrepen dan verlammen uiteindelijk ook de ademhalingsspieren en dan is de situatie natuurlijk kritisch.

Wondbotulisme:

  • Binnen 4-18 dagen ontstaan de klachten
  • De klachten lijken op die van voedselbotulisme maar soms zonder de maag- en darmklachten

Zuigelingenbotulisme:

  • Verstopping
  • Lusteloosheid
  • Slechte eetlust
  • Problemen met slikken en zuigen
  • Weinig met hoofd bewegen
  • Zwakte

Het verschil tussen voedselbotulisme en zuigelingenbotulisme is dat je bij voedselbotulisme het gif direct binnen krijgt. Bij zuigelingenbotulisme krijgt de baby sporen binnen die in de darmen uitgroeien tot bacteriën.

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen of behandeling?

Ook nu is voorkomen weer het beste. Botulisme is een gevaarlijke maar gelukkig ook een zeldzame ziekte. Dit is wat je kan doen om het te verkomen:

  • Kinderen onder de 1 jaar kan men het beste geen honing geven om zuigelingen botulisme te voorkomen
  • Gooi bedorven voedsel weg, proef niet eerst en vermijd huidcontact
  • Kook je voedsel goed en lang
  • Bedek open wonden goed
  • Was handen goed met zeep

Zoek op tijd medische hulp als er verdachte klachten ontstaan want dan kan een tegengif worden toegediend. Hoe eerder men het tegengif krijgt des te meer wordt de permanente schade aan het zenuwstelsel beperkt.

Ziekte van Weil

Wat is de ziekte van Weil?

De ziekte van Weil is ook het gevolg van een besmetting met bacteriën (de zogenaamde leptospira interrogans, meer informatie over bacterieën staat hier). In feite is het een ziekte die valt onder de groep leptospirose (andere ziekten zijn onder andere infectieuze geelzucht en canicolakoorts). Vaak worden deze ziektes echter onder dezelfde noemer geschoven.

Besmetting vindt plaats via contact met ratten of de urine van ratten. Het zijn dus vooral ratten die de infectie veroorzaken maar ook andere dieren kunnen de bacteriën bij zich dragen. Als ratten in de buurt van water zijn dan kunnen ze via hun urine het water besmetten. Dat komt omdat de bacterie zich vooral in de nieren nestelt. De bacteriën overleven buiten de nieren langer als de omgeving de juiste temperatuur heeft. Besmetting van een mens komt voor als deze in contact komt met de rat of de urine van de rat (via het water of planten) en de bacteriën via slijmvliezen of wonden in het lichaam van de mens terecht komt. De kans op de ziekte is voor de meeste mensen dus erg klein, echter mensen die veel met ratten omgaan of mensen die op plaatsen komen waar veel ratten zitten (dus ook zwemmers in buitenwater) lopen een hoger risico. Honden lopen een groter risico omdat die geregeld in het water zwemmen en het oplikken van besmet materiaal. Vandaar dat bijvoorbeeld dierenartsen extra alert zijn als ze een hond behandelen die mogelijk met de ziekte van Weil besmet is.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Weil?

Na het zwemmen in water dat besmet is met de bacteriën kunnen na 2-20 dagen plotseling klachten ontstaan. De klachten hebben wat weg van een griepje:


Als je het verder niet behandeld ontstaan problemen in de nieren en lever die beschadigd raken, hartproblemen en hersenvliesontsteking.

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen of behandeling?

Ook hier is de belangrijkste maatregel het voorkomen van de besmetting. Een paar maatregelen op een rijtje:

  • Vermijd water als bekend is dat er ratten in de buurt zitten
  • In sommige landen worden mensen die meer risico lopen gevaccineerd
  • Probeer te voorkomen dat je dingen doet die ratten aantrekken (zoals bijv. afval achter laten)
  • Ga niet zwemmen in water waarbij veel afval aan de kant ligt (kans op ratten is groter)
  • Zoek op tijd medische hulp als je koorts krijgt vlak na het zwemmen
  • Normaliter worden honden gevaccineerd tegen de ziekte van Weil middels de jaarlijkse vaccinatie

Homeopathie kan een ondersteunende functie hebben bij het behandelen van deze ziekte maar het is raadzaam om ook de arts te raadplegen.

Zwemmersjeuk

Wat is zwemmersjeuk?

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door kleine larfjes van de platworm. De larfjes zitten op slakken en willen zich graag vestigen op watervogels en zijn daarna op zoek. Soms komen ze dan een zwemmer tegen en gaan dan in de huid zitten. De larfjes komen echter niet diep en sterven vrij snel.

Wat zijn de klachten bij zwemmersjeuk?

Nadat je gezwommen hebt kan je last krijgen van huiduitslag die lijkt op een soort muggenbulten. Afhankelijk van het aantal larfjes dat geprobeerd hebben je huid binnen te dringen heb je meer of minder last hiervan. Het zijn geen ernstige klachten en ze gaan na een paar dagen vanzelf voorbij.

Wat zijn de voorzorgsmaatregelen of behandeling?

Een aantal maatregelen op een rijtje:

  • Vermijd plassen waar de larfjes voor komen. Het is geen kwestie van gevoeligheid dus als anderen last krijgen van zwemmersjeuk dan loop jij ook kans om er last van te krijgen
  • Ga niet langer dan 10 minuten zwemmen
  • Droog je na het zwemmen stevig af (niet douchen) dan worden de larfjes die nog op de huid zitten weggewreven

Klassieke homeopathie en klachten door warm water

Over het algemeen is het verstandig om direct regulier medische hulp in te roepen indien men vermoed dat men te maken hefet met blauwalgen, botulisme, legionella, of ziekte van Weil. Homeopathie kan echter goed ondersteunen als men gevolgen over houd aan een van deze ziekten of de reguliere behandeling daarvan.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven. Indien u aangeeft waarom u positief of negatief oordeelt kan ik hiermee rekening houden zodat ik het artikel eventueel kan aanpassen.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design