-

De werkwijze en behandeling

Afspraak

Graag werk ik zoveel mogelijk op afspraak. Uiteraard probeer ik indien nodig tijd vrij te maken voor acute situaties maar verder is het verstandig om eerst te bellen voor een afspraak. Zo'n telefonisch gesprek geeft ook de mogelijkheid om eventuele vragen of of andere zaken toe te kunnen lichten. De informatie uit dit gesprek gebruik ik ook om te bepalen of u met uw klachten niet beter bij een andere discipline terecht kunt en krijg ik uiteraard een indruk van de problematiek. Op de contact pagina staan de relevante gegevens die nodig zijn voor het maken van een afspraak. Nadat een afspraak voor het eerste consult is gemaakt stuur ik u een bevestigingsbrief en eventueel extra informatie indien u die nog niet (volledig) in uw bezit heeft.

Het eerste homeopathisch consult

Het eerste consult wijkt af van de vervolg consulten in die zin dat het voor mij een eerste kennismaking is met u en uw klachten. Tijdens het eerste consult is het belangrijk dat ik een goed beeld krijg van de aard en omstandigheden van uw klachten. Daarbij is de medische maar ook de persoonlijke kant heel belangrijk. Het gesprek zal gaan over onder andere het ontstaan en verloop van de klachten, mogelijke andere klachten naast de hoofdklacht, de omstandigheden, familiegeschiedenis en mentaal / emotionele aspecten voor zover dit in uw geval relevant is. Naast de specifiek medische klachten hecht ik ook veel waarde aan hoe u zelf de klachten ervaart. U begrijpt dat daardoor een eerste consult dus niet in een half uurtje achter de rug is.

Het is overigens verstandig om als voorbereiding op het eerste consult even stil te staan bij uw medisch verleden, ziekten van familieleden en belangrijke gebeurtenissen in uw leven. Deze informatie zou van belang kunnen zijn voor de prognose en de keuze van het middel.

Na het gesprek ga ik aan de slag om een geschikt homeopathisch middel voor u en uw klachten te vinden. Daarnaast zal ik ook kijken of u eventueel dingen heeft verteld waardoor het verstandig is om voor de zekerheid meer onderzoek te laten doen via bijvoorbeeld uw huisarts. Daarom krijgt u in de meeste gevallen het middel niet direct mee maar stuur ik het een dag of twee (tenzij het besteld moet worden) na het consult op, samen met een beschrijving hoe (vaak) u het beste het middel in kunt nemen. Bij consulten voor acute situaties zal ik natuurlijk wel het middel direct meegeven.

Overigens moet ik opmerken dat ik in mijn praktijk de mogelijkheid aanbied om stage te lopen. Het is echter zo dat diegene die stage loopt zelf zorgt patiënten. Er is dus zeker geen stagiair bij de consulten aanwezig indien u niet via een stagiair in behandeling komt.

Vervolgconsulten

Het vervolgconsult dient ervoor om de behandeling bij te stellen indien nodig. Het effect van het middel wordt geëvalueerd en aan de hand daarvan kan ik bepalen of het verstandig is om het middel te herhalen (eventueel wat sterker, een zogenaamde hogere potentie), te wachten of een ander middel te geven. Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk dat u goed oplet op de veranderingen en het verloop van de klachten nadat u het middel in heeft genomen. Ook veranderingen in onder andere uw gemoedstoestand en energieniveau zijn heel belangrijke aspecten voor mij om het behandelplan eventueel bij te stellen.

Omdat tijdens vervolgconsulten vooral de veranderingen en nieuwe ontwikkelingen worden besproken duren deze consulten dan ook korter dan een eerste consult, vaak 30 tot 60 minuten. De tijd tussen de verschillende consulten is afhankelijk van de aard van uw klachten. Als u chronische klachten heeft dan zullen de klachten wat verder uit elkaar liggen dan bij (sub)acute klachten omdat het lichaam langer nodig heeft om te reageren.

Acute consulten

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er tussen de normale behandelingen door een acuut probleem ontstaat dat u wilt laten behandelen met behulp van homeopathie. Ook in dat geval kunt u gerust bellen om langs te komen.

Veel mensen denken dat homeopathie langzaam werkt en dus niet geschikt is voor het behandelen van acute klachten. Het blijkt echter dat homeopathie wel degelijk heel snel (binnen uren of zelfs minuten) kan werken als het juiste middel wordt gegeven. Dit is uiteraard ook afhankelijk van uw klachten. Eventueel is het ook mogelijk dat ik naar u toe kom indien een bezoek aan de praktijk niet mogelijk is.

Ik begrijp het echter ook als u er niet voor kiest om een acute klacht homeopathisch te behandelen. In dat geval zou ik dan toch graag willen weten wat er gebeurd is en hoe u wel de klachten laat behandelen zodat ik het behandelplan bij kan stellen als dat nodig blijkt.

Overige zaken

Het is helaas niet mogelijk om per email adviezen te krijgen voor uw klachten. Waarom dit niet mogelijk is staat beschreven in het artikel over diagnose, email consulten en zelfzorgmiddelen.

Nog enkele algemene opmerkingen:

  • Indien u niet op tijd de afspraak verzet of als u te laat bent met annuleren worden hiervoor kosten in rekening gebracht. Zie voor details hierover de pagina met tarieven.
  • Consulten kunnen niet per email of SMS geannuleerd worden.
  • In de praktijk mag niet gerookt worden.
  • Van alle patiënten leg ik een dossier aan. Uiteraard kunt u ervan uit gaan dat ik daarmee discreet om ga en mij houdt aan de wet en eisen van de beroepsvereniging.


Het is natuurlijk geen enkel probleem om even contact op te nemen als iets niet duidelijk is of als u nog vragen heeft.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design