-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Opium (Op.)


Slaapbol of Papaver somniferum

Het middel Opium wordt zowel in de reguliere geneeskunde als in de klassieke homeopathie gebruikt. De reguliere geneeskunde gebruikt het vooral in medicatie die dus gebaseerd is op opiaten (codeïne en morfine). Deze medicatie wordt vaak gebruikt om pijn te stillen, om te versuffen, kalmer te maken, etc. Vaak zijn de bijwerkingen dan ook dufheid, vervlakking, etc. De klassieke homeopathie gebruikt dit middel door het eerst te bewerken en dan juist in te zetten bij mensen die klachten hebben zoals ze worden veroorzaakt door de materiële dosissen.

Als grootste kenmerk voor het middel Opium is de manier waarop deze persoon omgaat met zijn klachten en omstandigheden. Er is sprake van een bepaalde ongevoeligheid. Als het gaat om fysieke klachten dan is er ongevoeligheid in de vorm van pijnloosheid, als het gaat om mentale problemen dan gaat het om desinteresse en apathie. Het typische van een patiënt die het homeopathische middel Opium nodig heeft is dat er een volledige acceptatie van de situatie en klachten aanwezig is. Het lijkt alsof de realiteit van de problemen (welke dan ook) aan deze patiënt voorbij gaat. Daarnaast kan bij de patiënt sprake zijn van overmoedigheid, onrealistisch optimisme, teveel zelfvertrouwen en ongepaste vrolijkheid. Alles kan en niets kan fout gaan, een houding die niet bij de situatie past.

Er kunnen bij dit middel twee tegenovergestelde situaties passen. De ene situatie is zoals hierboven besproken: overdreven optimisme, volledige acceptatie, ongevoelig. De andere situatie is precies tegenovergesteld: overgevoelig, angstig, alertheid, paniekerig, angst dat er iets gaat gebeuren.

Opium is een van de middelen die gebruikt worden bij klachten die ontstaan nadat men erg geschrokken is. De bovenstaande klachten kunnen ontstaan nadat men erg geschrokken is en passen dan bij het middel Opium. Soms reageren mensen met paniek, alertheid, angst, etc. op een plotselinge en angstwekkende situatie. Als men echter reageert met overmoed, misplaatst optimisme, niet realistisch met het gevaar om gaan dan is er sprake van een Opium toestand. Andere klachten die na een angstige ervaring kunnen ontstaan zijn convulsies, constipatie, slapeloosheid, trillen, etc. De andere voornaamste oorzaken van klachten kunnen zijn overdreven opwinding, zelfs klachten door overmatig plezier en een klap tegen het hoofd.

Een uiterste toestand waarbij Opium mogelijk een rol kan spelen is extreme slaperigheid (zelfs tot narcolepsie toe). Er kan een afwisseling zijn van rusteloosheid en slaperigheid. Vermoeidheid, uitputting, apathie, etc. behoren allemaal tot de klachten waarvoor Opium ingezet kan worden.

Ook trillen, convulsies, chorea, epileptische aanvallen etc. behoren tot het geneesmiddelbeeld van Opium. Zeker als die klachten komen na een keer hevig schrikken of een klap tegen het hoofd. Andere neurologische problemen zijn verlamming, ongevoeligheid, parese, etc.

Lichamelijke klachten zijn er vooral in de darmen, urinewegen en zenuwstelsel. De darmklachten zijn vooral constipatie (behoorlijk ernstig), soms zo erg dat een impactio fecalis ontstaat. Er is geen aandrang omdat de zenuwen niet goed functioneren. Verder kan het middel gebruikt worden bij constipatie bij baby’s, diarree van schrik of nervositeit. Wat betreft de urinewegen kan je denken aan urineretentie na bevalling of geboorte, of bedplassen na een angstige ervaring bij kinderen die eigenlijk al zindelijk zijn.

De mensen die Opium nodig hebben voelen vaak warm aan, hebben het warm en hun klachten worden erger door warmte. Transpiratie voelt zelfs heet aan.

Uiterlijke kenmerken die bij dit middel horen zijn een rood of paarse kleur van het gezicht, het gezicht is pafferig. De uitdrukking is afwezig en dromerig. Soms zien ze er relatief oud uit.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: encefalitis, coma, constipatie, cva, enuresis, hersenschudding, impactio fecalis, intusseptie, meningitis, narcolepsie, slaapapneu, slapeloosheid.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design