-

Slijmbeursontsteking (bursitis) en klassieke homeopathie

Functie en anatomie van gewrichten

Een belangrijk deel van ons lichaam is ons skelet. Het skelet geeft ons lichaam steun en bescherming. Als het skelet bestond uit een stevig frame dan zou het de beste bescherming geven. Om te kunnen overleven is het echter handig dat er gewrichten in het skelet zitten zodat we ons kunnen voortbewegen en activiteiten kunnen ontplooien. Daarvoor zitten gewrichten in het skelet. Een gewricht is feitelijk een punt waar 2 (of meer) botten bij elkaar komen op een manier die van de ene kant een bepaalde beweeglijkheid toe laat en van de andere kant stevig genoeg is om bepaalde krachten aan te kunnen.

Een gewricht laat dus beweging toe. Sommige gewrichten kunnen alleen in één richting bewegen (bijvoorbeeld de elleboog), sommige in meerdere richtingen (bijvoorbeeld schouder). Om de gewrichten bij elkaar te houden zitten er om en in gewrichten banden en pezen. De banden houden de botuiteinden bij elkaar en geven het stevigheid, de pezen dienen om de botten ten opzichte van elkaar te kunnen bewegen (een pees zit namelijk aan een kant aan het bot en aan de andere kant aan een spier, als de spier samentrekt beweegt het bot dus).

Wat betreft dit artikel over slijmbeursontstekingen is het belangrijkste gedeelte van het gewricht dat er verschillende mechanismen in zitten om het bewegen zo soepel mogelijk te maken. Zo bestaat de oppervlakte van het bot uit kraakbeen dat zacht is en wrijving vermindert. Verder zitten er in sommige gewrichten een vloeistof (synoviaal vocht) die dient als ‘smeermiddel’. Ook zitten in de meeste gewrichten slijmbeurzen. Slijmbeurzen kunnen voorgesteld worden als zakjes met een beetje vocht erin (‘bursa’ betekent ‘beurs’, een gesloten zakje). Deze zakjes dienen om wrijving tussen bot en banden/spieren te verminderen, zonder slijmbeurzen zouden namelijk de banden over de botten schuren waardoor ze sneller zouden slijten. Ook dienen slijmbeurzen als een soort dempers voor schokken en plotselinge krachten.

Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking (bursitis)?

Er zijn verschillende oorzaken om een slijmbeursontsteking te krijgen:

  • Overbelasting - Te vaak een bepaalde beweging herhalen (kan samen gaan met RSI). Men kan bijvoorbeeld denken aan achterste achillobursitis die vaak ontstaat omdat de slijmbeurs tussen de huid (van de hiel) en de achillispees tegen het harde gedeelte van de schoen schuurt.
  • Verwonding - Door een ongeval of blessure kan de slijmbeurs geïrriteerd raken en gaan ontsteken.
  • Ontsteking gewricht - Bij klachten waarbij het hele (of een groot gedeelte van het) gewricht is ontstoken kan de slijmbeurs, net zoals andere onderdelen van het gewricht, ook ontstoken zijn. Denk daarbij aan infectieziekte of jicht en artritis.

Een ontsteking van de slijmbeurs kan dus ontstaan door een infectie of door een verwonding.

Een ontsteking kan acuut of chronisch zijn:

  • Acute slijmbeursontsteking - Deze kan door bovengenoemde oorzaken plotseling ontstaan.
  • Chronische slijmbeursontsteking - Als een slijmbeurs vaker ontstoken raakt, dan kan het zijn dat de slijmbeurs dusdanig verandert (dikkere wand, de vloeistof wordt dik en kristalliseert) dat de ontstekingen vaker terug komen en lang aanhouden.

Een ontsteking van de slijmbeurs bij het schoudergewricht komt het meest voor, maar andere slijmbeurzen kunnen ook gaan ontsteken. Over het algemeen kan met rust de klachten na 3-8 weken verdwijnen, alhoewel dat niet altijd het geval is.

Een slijmbeursontsteking kan het gevolg zijn van bepaalde beroepen:

  • Patersknie (knieschijf bursitis) - Ontsteking van de slijmbeurs aan de voorkant van de knie. Komt vaak voor bij stratenmakers, tapijtleggers, mensen die veel bidden, etc.
  • Elleboogbursitis - De slijmbeurzen in de elleboog gaan ontsteken doordat ze teveel op een hard oppervlak steunen bij mensen die bijvoorbeeld op een kantoor werken. Of deze slijmbeurzen worden belast door te zwaar tillen (timmerlieden, metselaars, monteurs, etc.).
  • Achilispees slijmbeurs - Door het dragen van bepaalde schoenen kan de slijmbeurs bij de achillespees gaan ontsteken.
  • Hand- en vingerbursitis - Mensen die intensief met hun handen werken zoals naaisters, datatypisten, etc.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

De symptomen van een slijmbeursontsteking kunnen zijn:

  • Pijn – De pijn is vaak bijzonder heftig. Bij acute ontstekingen ontstaat deze snel en plotseling. Bij chronische ontsteking kan de pijn dagen tot weken aanhouden en ook vaak terug komen.
  • Beperking van bewegingen - Afhankelijk van de aangedane slijmbeurs kunnen bepaalde bewegingen bijzonder pijnlijk en zelfs onmogelijk zijn. Bij de slijmbeursontsteking in de schouders kan men bijvoorbeeld heel moeilijk de arm zijwaarts optillen.
  • Zwelling - De slijmbeurs kan gaan zwellen.
  • Roodheid - De huid rondom de slijmbeurs wordt rood, mits de slijmbeurs dicht aan de oppervlakte ligt.
  • Warm - De slijmbeurzen voelen warm aan vanwege de infectie.

Reguliere behandeling van een slijmbeursontsteking

Als de arts constateert dat er werkelijk sprake is van een slijmbeursontsteking dan zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft de behandeling:

  • Rust - Bij acute vormen van een slijmbeursontsteking kan rust helpen. De gewrichten mogen dan niet meer bewegen.
  • Draineren - Bij ontstekingen ten gevolge van een infectie moet de slijmbeurs gedraineerd worden.
  • Antibiotica - Bij infecties in de slijmbeurs wordt meestal antibiotica voorgeschreven.
  • Ontstekingsremmer - Bij ontstekingen die niet ontstaan door een infectie wordt een ontstekingsremmer (bijvoorbeeld naproxen of ibuprofen) voorgeschreven.
  • Injectie - Er kan worden gekozen voor een injectie met verdovingsmiddel en corticosteroïde.
  • Corticosteroïden - Bij heel ernstige vormen van slijmbeursontstekingen kan de patiënt corticosteroïden worden voorgeschreven.
  • Fysiotherapie - Fysiotherapie kan de bewegingsbeperking verhelpen die ontstaat door de ontsteking.
  • Spoelen - Bij chronische slijmbeursontstekingen kan het zijn dat er kristallen (calcium) vormen in de slijmbeurs. Men kan ervoor kiezen om die eruit te spoelen door middel van een dikke naald.
  • Operatie - In ernstige gevallen is een operatie nodig.
  • Oorzaak aanpakken - Soms ontstaat de slijmbeursontsteking als gevolg van een ontsteking van het gewricht (bijvoorbeeld jicht of artritis). In dat geval is het beter om de onderliggende ziekte te behandelen.

Verschil met andere gewrichtsklachten

RSI

Feitelijk is RSI (Repetitive Strain Injury) een groep klachten die met elkaar gemeen hebben dat ze ontstaan door herhaaldelijk dezelfde soort beweging maken. Tot deze groep klachten behoren de pees(schede)ontsteking, slijmbeursontsteking, fybromyalgia, carpaal tunnel syndroom, etc. Als bursitis ontstaat door overbelasting en te vaak dezelfde beweging uitvoeren dan is het dus een RSI. Als de ontsteking ontstaat door een infectie of als onderdeel van een ontsteking van het gewricht dan is het geen RSI.

Frozen shoulder

Een ‘frozen shoulder’ is een klacht waarbij men de schouder maar heel moeilijk kan bewegen. In dat opzicht lijkt het heel veel op een slijmbeursontsteking van de schouders. Symptomen van een frozen shoulder zijn pijn en stijfheid en kunnen ontstaan door ongelukken, operaties, open hart operaties, hyperthyriodie en diabetes maar vaak weet men het niet. Bij een frozen shoulder gaat het capsel in het schoudergewricht dat de bovenarm en schouderblad verbindt ontsteken. Dus niet de slijmbeurs.

Artritis

Bij artritis is het aangedane gewricht ook rood, gezwollen, stijf, pijnlijk en is de bewegingsvrijheid beperkt. In dat opzicht lijkt het op een bursitis. Bij artritis is echter een groot gedeelte van het gewricht aangedaan, terwijl bij bursitis alleen een slijmbeurs ontstoken is. Artritis is ook een ziekte die meer dan alleen de gewrichten kan aantasten.

Klassieke homeopathie en slijmbeursontsteking

Het behandelen van acute slijmbeursontsteking is iets dat regelmatig voor komt in de praktijk. Bij acute klachten zijn er veel patiënten die erg veel baat hebben bij homeopathie omdat de pijn snel weg gaat net zoals de bewegingsbeperking. Over het algemeen denkt men dat homeopathie alleen langzaam werkt en dat alleen chronische klachten geholpen kunnen worden met behulp van homeopathie. Dat is echter niet het geval. Bij bijvoorbeeld acute (en in sommige gevallen ook chronische) slijmbeursontsteking kan men zien dat homeopathie binnen zeer korte tijd toch al veel resultaten kan opleveren. Omdat de oorzaak (voor de betreffende patiënt) bij deze klachten vaak duidelijk is net zoals de klachten op zich duidelijk zijn, is het vaak niet heel moeilijk om een goed middel te vinden. Daarbij komt dat in dit soort gevallen enkele middelen specifiek voor deze klachten gebruikt kunnen worden. Voor het behandelen van een eenvoudige acute slijmbeursontsteking kunt u eventueel ook terecht op de inloopmiddag.

Het probleem zit ook in de chronische slijmbeursontsteking. De reguliere behandeling hiervan is vaak pijnlijk en langdurig. Als de klachten met rust niet voorbij gaan dan zal worden ingegrepen door middel van operatie, spoelen van de bursae, etc. Dat zijn geen prettige ingrepen. Door gebruik te maken van homeopathie hoeft men geen ingrepen te ondergaan en kunnen de klachten toch voorbij gaan. Een complicatie moet echter wel in de gaten worden gehouden. Bij een ontsteking van de slijmbeurzen door bepaald werk is het verstandig om ook te kijken in hoeverre dit werk aangepast kan worden zodat de overbelasting vermindert.

Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

Voorbeeld homeopathische behandeling slijmbeursontsteking

Een vrouw van 49 jaar wil graag van een oude bursitis af die zich op haar linker pols bevindt (handbursitis). Bij navraag blijkt dat er niets bijzonders aan de klachten is behalve de normale klachten. Een homeopathisch middel werd voorgeschreven (elke 4 uur een dosis gedurende 1 dag). Na een week was tot grote verbazing van patiënt en homeopaat de bursitis volledig verdwenen. Het moet echter gezegd worden dat het voorschrijven op basis van zo weinig symptomen ook een kwestie van geluk is.

voorbeeld homeopathische behandeling slijmbeursontsteking

Een weduwe van 59 jaar heeft een bursitis (vingerbursitis) aan het eerste gewricht van de middelvinger van de rechter hand. Al drie jaar is dit zo groot dat er zelfs geen vingerhoedje op past. Er zijn geen bijzondere kenmerken van deze klacht. Naast de bursitis klaagt ze erover dat elke nacht haar voeten opzwellen. Naast het feit dat elke nacht haar voeten zwellen voelen ze ook nog eens bijzonder warm aan, met name de voetzolen. Haar urine bevat een rode neerslag die in de wc-pot een rode kleur achterlaat. Ze heeft een hekel om in een groep mensen of menigte te zijn. In een gesloten ruimte heeft ze last van duizeligheid en het gevoel dat ze gaat flauw vallen. Verder wordt ze duizelig van plotselinge bewegingen, bukken en een trap aflopen. Ze heeft een hongerig leeg gevoel voor de maaltijden, vooral voor het avondeten.

Op 1 augustus krijgt ze een dosis van een homeopathische middel. Tijdens het consult op 21 augustus blijkt dat alle klachten (klachten voeten, neerslag urine, duizeligheid, hongergevoel en hekel aan groepen mensen) beduidend afgenomen zijn, de bursitis is een stuk kleiner en zachter. Er wordt afgesproken dat gewacht wordt omdat het allemaal in de goede richting gaat. Op 1 oktober is de bursitis verdwenen en is ze verder in goede gezondheid.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven. Indien u aangeeft waarom u positief of negatief oordeelt kan ik hiermee rekening houden zodat ik het artikel eventueel kan aanpassen.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design