-

Krentenbaard (impetigo) en klassieke homeopathie

BacteriŽn

Wat zijn bacteriŽn?

BacteriŽn zijn kleine organismen die overal voor komen. Ze bestaan al sinds het begin der tijden en je hebt ze in talloze variaties. Het zijn organismen die uit precies ťťn cel bestaan.

Effect van bacteriŽn

Streptokokken

De meeste bacteriŽn zijn niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Dat komt omdat gezonde mensen over het algemeen een goede afweer hebben tegen bacteriŽn en het aantal soorten echt schadelijke bacteriŽn gelukkig klein is. Dus als de weerstand om wat voor reden afneemt dan kunnen bacteriŽn die voor onschadelijk waren ineens wel een vervelend effect hebben. Of als men per ongeluk met een bacterie in aanraking komt die sterker is dan de gemiddelde weerstand die de mens kan bieden tegen bacteriŽn dan kan men ook ziek worden.

De huid is de voornaamste barriŤre tegen bacteriŽn, zo lang deze goed functioneert en men niet in aanraking komt met erg agressieve bacteriŽn is men goed beschermd tegen bacteriŽn. Men kan overal in aanraking komen met bacteriŽn, echter een beduchte plaats is juist het ziekenhuis. Mensen waarbij de weerstand of de huid beschadigd is lopen dus meer risico op een bacteriŽle infectie van de huid dan mensen waarbij dat niet het geval is. Bij beschadigingen van de huid is het dus zaak om de huid schoon te houden, vaak is zeep en water al voldoende. Over het algemene zijn de crŤmes en zalven met antibiotica niet bijzonder effectief tegen bacteriŽle huidinfecties. Er zijn tegenwoordig wel zwaardere antibiotica die wel een effect hebben.

Indeling van bacteriŽn

Over het algemeen zijn het vooral de stafylokokken en streptokokken die problemen opleveren.

Stafylokokken

Nut van bacteriŽn

Sommige bacteriŽn zijn erg nuttig voor de mens. Ze kunnen gebruikt worden voor het afbreken van bepaalde stoffen of het produceren van andere stoffen.

Wat is krentenbaard (impetigo)?

De medische term voor krentenbaard is impetigo contagiosa of impetigo vulgaris maar in sommige literatuur wordt ook wel de term folliculitis gebruikt terwijl dit niet hetzelfde is. De bacteriŽn streptokokken en stafylokokken veroorzaken krentenbaard.

Hoe ontstaat krentenbaard (impetigo)?

Meestal door een beschadiging van de huid krijgen de stafylokokken of streptokokken de kans om de huid binnen te dringen. Het is echter niet altijd noodzakelijk om een verwonding in de huid te hebben wil er een bacteriŽle infectie ontstaan. Bij beschadiging van de huid kan men uiteraard denken aan kleine (schaaf)wondjes, verbranding door de zon, steken of beten van insecten, schimmelinfecties, eczeem, etc.

Als men een infectie heeft is het eerste verschijnsel vaak jeuk, daarna ontstaan blaasjes of bulten die gevuld zijn met pus (op een normale of licht rode huid). Deze blaasjes of bulten worden troebel en breken open waarna er op de rode beschadigde huid honinggele korsten ontstaan. De wondjes breiden zich vaak uit richting de Ďlichaamsuiteindení. De verschillende individuele wondjes kunnen op een gegeven moment als het ware gaan samenvloeien.

Impetigo is een besmettelijke ziekte. Door te krabben kunnen bacteriŽn en ander besmettelijke substanties worden overgedragen op andere mensen.

Wat zijn de symptomen van een krentenbaard (impetigo)?

Impetigo. Klik op het plaatje voor een grote versie

Krentenbaard ontstaat vooral bij kleine kinderen (tot een jaar of negen) omdat ze waarschijnlijk nog geen goede weerstand tegen deze bacteriŽn hebben. Echter ook volwassenen kunnen impetigo krijgen, maar de kans is bij deze groep mensen kleiner.

  • Blaasjes, blaren en korstjes Ė Op de plek van de infectie ontstaan blaasjes en korsten die met pus gevuld zijn.
  • Formaat wondjes van een paar millimeter tot enkele centimeters Ė De grootte van de blaasjes / korsten kan variŽren van enkele millemeter tot enkele centimeters afhankelijk van de ernst van de infectie. De infectie bevindt zich vaak in het bovenste gedeelte van de huid en kan zich een beetje uitbreiden.
  • Vooral gezicht, armen en benen - De infectie kan in principe op het hele lichaam voorkomen (daar waar de huid beschadigd is en de bacteriŽn het lichaam binnen gaan) maar over het algemeen vinden de meeste infecties plaats op armen benen en het gezicht.
  • Breidt zich uit richting Ďperiferieí (uiteinden lichaam) Ė Dit wil zeggen dat de nieuwe wondjes vaak ontstaan in de richting van de lichaamsuiteinden, dus richting handen en voeten als de infectie op de armen of benen zit.
  • Impetigo. Klik op het plaatje voor een grote versie
  • Wondjes kunnen samenvloeien Ė Individuele blaasjes en wondjes kunnen als het ware zo groot worden dat ze samenvloeien tot een groter geheel.
  • Zwellingen in de hals - Bij krentenbaard in het gezicht zijn er soms zwellingen in de hals te voelen. Dit zijn klieren die opzwellen als reactie op de infectie.

In sommige gevallen kunnen complicaties optreden. Een van de complicaties kan zijn dat een diepere huidlaag aangetast wordt (deze vorm noemt men ectyma). Een andere complicatie bij krentenbaard door streptokokken bacteriŽn kan zijn dat de nieren beschadigd raken.

Mensen die diabetes hebben lopen het risico om vaker terugkerende infecties te hebben omdat de doorbloeding soms niet goed is. Bij frequent terugkerende infecties is het soms verstandig om te laten controleren op suiker.

Krentenbaard gaat binnen ťťn tot drie weken over. Er blijven geen littekens achter. Wanneer het kind krentenbaard heeft gehad, biedt dat geen bescherming tegen nieuwe infecties met de stafylokok.

Vergelijking tussen krentenbaard (impetigo) en enkele andere huidaandoeningen

Ectyma

Ectyma is een vorm van impetigo die een diepere huidlaag aantast. Daardoor ontstaat er een zweer op de plek van de blaasjes en bulten. Het komt vooral voor op de benen en andere bedekte plaatsen en minder vaak in het gezicht. Mensen die uitgeput zijn of een chronische ziekte hebben waardoor hun weerstand erg veel lager is lopen het meeste risico op deze vorm van impetigo.

Impetigo bullosa neonatorum

Bij babyís komt een vorm van krentenbaard voor die erg besmettelijk en mogelijk bijzonder schadelijk kan zijn. De aandoening beperkt zich niet alleen tot de huid maar doet het hele lichaam aan door een soort vergiftiging. Deze aandoening moet onmiddellijk behandeld worden. In de reguliere geneeskunde gebeurt dat door orale antibiotica.

Folliculitis

Folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes vanwege een stafylokokken bacterie. Bij de haarzakjes wordt pus gevormd. Het meeste komen deze voor bij de baardharen omdat de baardharen daar dieper in de huid liggen. Het verschil met impetigo is dat er in eerste instantie geen sprake is van korsten en de ontstekingen beperken zich tot individuele haarzakjes. Bij folliculitis zie je minder boven op de huid behalve roodheid en irritatie en zijn de infecties altijd rondom haartjes.

Steenpuisten (furunkels) / Karbunkels (negenoog)

Bij steenpuisten praat je al over grotere infecties van de haarzakjes. Deze infecties worden ook veroorzaakt door stafylokokken. De locatie van deze infecties zijn vaak de billen, nek, borst, het gezicht en de vingers. Ze kunnen bijzonder pijnlijk zijn. Dit is vaak een terugkerende infectie die bijzonder pijnlijk is.

Karbunkels zijn in feite groepjes van steenpuisten. Ze hebben een groter effect op het hele lichaam omdat men koorts, vermoeidheid en algehele malaise kunnen veroorzaken. Ze reageren over het algemeen langzamer dat steenpuisten.

Steenpuisten behandelt men in de reguliere geneeskunde met antibiotica. Preventief kent de reguliere geneeskunde geen middel behalve orale onderhoudsdosissen antibiotica gedurende maanden of jaren.

Eczeem

Bij eczeem is er meestal sprake van een ontsteking van de huid maar niet vanwege bacteriŽn. Eczeem is vaak een soort allergische reactie van de huid op bepaalde stoffen. De locatie van (constitutioneel) eczeem is ook anders, namelijk bij voorkeur de elleboogplooien en knieholten.

Psoriasis

Bij psoriasis is er geen sprake van een bacteriŽle infectie. Bij psoriasis functioneert de huid niet goed omdat de cellen zich te snel delen waardoor er een dikkere, schilferige laag ontstaat. Bij impetigo is er sprake van korsten met pusvorming terwijl bij psoriasis de huid zilverkleurig/wit, schilferig is met eventueel een rode ondergrond (na het douchen of krabben).

Acne

Ook bij acne is er geen sprake van een bacteriŽle infectie. Acne ontstaat namelijk doordat de talgklieren verstopt raken.

De reguliere behandeling van krentenbaard (impetigo)

Impetigo. Klik op het plaatje voor een grote versie

De reguliere geneeskunde behandelt impetigo vaak met externe en orale antibiotica (penicilline). Ongeveer 20 jaar geleden werden nog geen orale antibiotica gegeven maar werd vooral lokaal (uitwendig) deze klacht behandeld (alleen als men koorts of andere complicaties vertoonde gaf men orale antibiotica). Tegenwoordig vindt men het noodzakelijk om wel bijna standaard orale antibiotica voor te schrijven, mogelijk omdat deze aandoening (bacteriŽn in het algemeen) steeds resistenter wordt.

Klassieke homeopathie en krentenbaard (impetigo)

De behandeling door klassieke homeopathie bestaat altijd door de gezondheid te verbeteren waardoor het lichaam zelf de klachten kan oplossen. Een gezond lichaam is namelijk goed in staat om zelf de bacteriŽn aan te kunnen. Dat is logisch omdat de bacteriŽn die krentenbaard veroorzaken altijd aanwezig zijn en het toch niet zo is dat iedereen last heeft van krentenbaard (terwijl we wel mogen aannemen dat bij iedereen vroeger of later wel eens de huid een klein beetje beschadigd raakt).

De behandeling van de klachten kan op twee manieren plaats vinden:

  • Indien men al bij een homeopaat in behandeling is en het al bekend is welk middel bij de patiŽnt hoort dan is dat middel vaak het beste om te herhalen bij een acute aanval van krentenbaard. Hierbij is het wel belangrijk om zeker van te zijn dat het middel ook werkelijk aanslaat (dus de zogenaamde weten van genezing moeten van toepassing zijn). Dat middel werkt vaak het meest efficiŽnt en het snelst.
  • Indien u niet in behandeling was of indien het middel dat eerder gegeven werd voor uw algehele constitutie niet werkt dan is het verstandig om een middel te kiezen uit een van de meest specifieke middelen voor krentenbaard. Binnen de klassieke homeopathie kennen we ongeveer 5 middelen die het meest gebruikt worden om deze impetigo te verhelpen. We kijken dan in eerste instantie naar de specifieke situatie en de symptomen tijdens de impetigo. Vaak is het daarna wel verstandig (maar niet altijd noodzakelijk) om te proberen om een middel te vinden die past bij het algehele beeld om zo de gezondheid nog meer te verbeteren en niet alleen de symptomen tijdens impetigo).

Gezien het feit dat de wet verbiedt gezondheidsclaims te maken en omdat het voor een leek niet te doen is om een middel te kiezen worden hier geen namen van middelen genoemd die eventueel kunnen ondersteunen bij impetigo.

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design