-

Eczeem (dermatitis) en klassieke homeopathie

Introductie

Eczeem is een lastig probleem. In veel gevallen zijn het niet zozeer de lichamelijke klachten van eczeem die de meeste problemen veroorzaken (al kan de jeuk wel heel erg aanwezig zijn) maar de sociale druk die ontstaat omdat de huidklachten duidelijk zichtbaar zijn voor de mensen in de omgeving. Eczeem komt voor in veel verschillende vormen en gradaties. Sommige mensen hebben een klein plekje eczeem als ze in aanraking komen met een bepaalde stof terwijl anderen vanaf hun geboorte van top tot teen onder de eczeem zitten.

Voor homeopaten is het behandelen van huidklachten (in het algemeen) extra belangrijk omdat door een verkeerde behandeling de huidklachten weliswaar verdwijnen, maar op den duur kunnen klachten en ziekten optreden in belangrijkere organen en orgaanstelsels dan de huid. Omgekeerd is het voor een homeopaat ook een goed teken als klachten en ziekten van inwendige organen naar de huid verschuiven. Het is een duidelijk teken dat de persoon aan het genezen is.

Voor meer informatie over de anatomie en fysiologie van huid.

Wat is eczeem?

In feite is eczeem is een ontsteking van de huid (specifiek de bovenste huidlaag oftewel de epidermis). Een andere naam voor eczeem is dan ook wel dermatitis (‘derma’ betekent ‘huid’, ‘itis’ betekent ‘ontsteking’). In de buitenste huidlaag hoopt zich door de ontsteking ook vocht op waardoor de huid wat dikker wordt. De ontsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan. Meestal is de oorzaak van eczeem echter een allergische reactie die zich op de huid concentreert of een allergische aanleg die een rol speelt (andere allergische reacties kunnen zijn: astma, voedselallergie, hooikoorts, zonneallergie, etc.). De verschillende mogelijke oorzaken van eczeem op een rijtje:

  • Allergische reactie op bepaalde stoffen
  • Bestaat naast andere vormen van allergie (bijvoorbeeld hooikoorts en astma)
  • Chemische stoffen
  • Beschadiging door wrijving
  • Bijwerkingen van medicatie
  • Vochtophoping onder de huid
  • Stress of andere psychische problemen
  • Leeftijd (kan een rol spelen)

Afhankelijk van de vorm en oorzaak bestaan verschillende vormen van eczeem. Deze zullen later in het artikel besproken worden. Soms is een klein gedeelte van het lichaam aangedaan (bijvoorbeeld alleen de handen), soms het hele lichaam.

De reguliere behandeling van eczeem zou afgestemd moeten worden op de oorzaak, soort en ernst van de eczeem. Als er bijvoorbeeld sprake is van schimmelinfecties dan hebben antibiotica voor het bestrijden van de infectie weinig zin. Ook kan bijvoorbeeld het vermijden van een bepaalde stof bij sommige mensen meer dan voldoende zijn terwijl het voor anderen nauwelijks een oplossing is. Dat kan zo zijn omdat de een eczeem ontwikkelt door een allergie voor een specifieke stof die makkelijk te vermijden is, terwijl een ander allergisch blijkt te zijn voor veel verschillende stoffen die ook nog eens veel voorkomen.

Symptomen van eczeem

De ontsteking uit zich door onder andere:

  • Jeuk
  • Roodheid
  • Zwelling
  • Afscheiding van wondvocht
  • Korstjes
  • Wondjes (door krabben of kloven door droge huid)
  • Schilferen van huid
  • Blaasjes

Niet iedereen heeft alle kenmerken maar de meeste mensen met eczeem vertonen een groot aantal van de genoemde klachten. Jeuk is echter een van de kenmerken die bijna altijd bij eczeem aanwezig is. Omdat de jeuk erg intens kan zijn is krabben vaak niet te vermijden. De gevolgen van het vele krabben kunnen echter zijn dat de huid op den duur dik wordt, er littekentjes ontstaan en pigment verdwijnt (huid blijft wit).

De symptomen hoeven niet altijd aanwezig te zijn. De ernst van de klachten kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. De klachten kunnen namelijk verergeren door bijvoorbeeld contact met bepaalde stoffen (contacteczeem), tijdens de winter (o.a. constitutioneel eczeem), stress, etc. Terwijl ze ook kunnen verbeteren of zelfs helemaal weg kunnen gaan door andere factoren (bijvoorbeeld zonlicht, rust, vermijden van bepaalde stoffen, ouder worden, etc.).

Eczeem kan ook leeftijd gebonden zijn of leeftijd kan van invloed zijn op eczeem. Bijvoorbeeld asteatotisch eczeem komt alleen bij ouderen voor terwijl contacteczeem juist bij oudere mensen weer weg kan gaan. Omdat eczeem vaak jeukt kan het zo zijn dat bij oudere mensen de jeuk toeneemt omdat de huid van nature naarmate ze ouder is droger wordt en meer gaat jeuken.

Verschillende soorten eczeem

Contacteczeem

Het woord contacteczeem geeft al aan hoe de eczeem ontstaat, namelijk door contact met een bepaalde stof. De eczeem zit dan ook alleen op de plek waar de huid met de stof in aanraking is geweest. Bijvoorbeeld op de vinger waar een ring heeft gezeten, aan de voeten volgens de contouren van een schoen, etc. De reactie van de huid is vaak zeer snel al kan het ook voorkomen dat het enkele uren of dagen duurt voordat de huid duidelijk reageert. Vaak zie je de begrenzing waar de stof met de huid in aanraking is geweest heel goed.

Het eczeem kan ontstaan als een allergische reactie (denk aan nikkel en kobalt allergie) of door irritatie (bijvoorbeeld bepaalde schoonmaak middelen). Er zijn heel veel stoffen waardoor contacteczeem kan ontstaan, voorwaarde is natuurlijk wel dat men er gevoelig voor is:

  • Reinigingsmiddelen (onder andere aceton, zeep, chemische ontstopper)
  • Make-up (zie ook periorale dermatitis)
  • Lotions/zalven
  • Parfum/deodorant
  • Medicatie (antibiotica, verdovingsmiddelen, desinfecterende middelen, medicatie tegen allergie (antihistamine))
  • Metalen (nikkel, kobalt, chroom, etc.)
  • Chemische stoffen (looimiddelen, latex)
  • Planten (bijvoorbeeld planten van de toxicodendron familie of de reuzeberenklauw)

Erachter komen waarvoor men allergisch is, is vaak een kwestie van goed opletten en elimineren. De klachten ontstaan vrij snel en bevinden zich op een specifieke plek op het lichaam dus het is meestal niet zo moeilijk om uit te vinden welke stof de problemen veroorzaakt. Soms is het echter wel lastig en dan kan de huisarts door middel van testen (verschillende stoffen op de huid aanbrengen) bepalen voor welke stof men allergisch is.

Het hoeft niet zo te zijn dat de contacteczeem direct vanaf de geboorte aanwezig is. Mensen ontwikkelen vaak deze vorm van allergie na verloop van tijd. Bejaarden hebben vaak geen last meer van contacteczeem. Ook kan het zo zijn dat mensen pas eczeem vertonen als er aan een combinatie van factoren voldaan wordt: een bepaalde stof op de huid hebben én blootgesteld worden aan zonlicht.

Nadat men niet meer is blootgesteld aan de stof verdwijnen de klachten binnen een paar dagen (roodheid) tot een paar weken (jeuk, schilfering, blaasjes).

Vermijden van de stoffen waar men gevoelig voor is, is een van de meest gebruikelijke oplossingen. Die oplossing kan soms eenvoudig zijn (geen nikkelen sieraden meer dragen) maar kan ook ingrijpend of lastig zijn (bij bijvoorbeeld beroepseczeem waardoor men van beroep moet veranderen of een andere werkplek moet vinden). Daarnaast kan men de huid reinigen met water en zeep en verder de huid goed droog houden. Blaasjes mogen niet doorgeprikt worden. Qua medicatie kan men corticosteroïde zalf gebruiken (of in ernstige gevallen zelfs corticosteroïdentabletten of antihistamine tabletten). Medicatie is echter over het algemeen niet erg effectief. Een complicatie van constitutioneel eczeem kan eventueel erytrodermie zijn.

Chronisch eczeem van handen en voeten

Eczeem aan de handen of voeten kan veroorzaakt worden doordat men in contact komt met verschillende stoffen die slecht zijn voor de huid. Ook kan het veroorzaakt worden doordat de handen en voeten vochtig en warm zijn (bijvoorbeeld door de combinatie transpiratie en sokken / handschoenen). Chronisch eczeem aan de handen en voeten kan dus een vorm van contacteczeem zijn maar kan ook het gevolg zijn van andere problemen zoals een schimmelinfectie of dyshidrose (oftewel acrovesiculair eczeem). Dyshidrose is een aandoening waarbij op de handen jeukende blaasjes ontstaan waardoor uiteindelijk veel vocht wordt afgescheiden, de handen jeuken en worden rood en er ontstaan uiteindelijk korstjes en kloven.

De reguliere behandeling is afhankelijk van de oorzaak van chronisch eczeem aan de handen en/of voeten. Ten eerste is het het beste om de stof die de eczeem veroorzaakt te vermijden. Daarnaast kan men een middel tegen schimmel of bacteriën proberen afhankelijk of het respectievelijk een schimmelinfectie of een bacteriële infectie is. Als de ontsteking heel erg is, kan ook geprobeerd worden om met behulp van corticosteroïde zalven de klachten te behandelen.

Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem)

Mensen die last hebben van een vorm van allergie (voedselallergie, astma, hooikoorts, etc.) kunnen de neiging hebben om ook via de huid een allergische reactie te vertonen. Het is vaak niet duidelijk waarvoor men allergisch is. Men gaat er van uit dat de stoffen waarvoor men allergisch is luchtwegen of maag-darm kanaal in het lichaam komen waarna de allergie reactie op gang komt of onderhouden wordt. De eczeem kan op het hele lichaam zitten maar de voorkeur gaat vooral uit naar de plooien van ellebogen en knieën (psoriasis daarentegen zit vaak aan de buitenkant van de ellebogen en knieën), maar daarnaast ook de handen, voeten, armen, benen en hoofdhuid.

Kort na de geboorte (1-4 maanden) kan het constitutioneel eczeem al aan de oppervlakte komen. Na enkele jaren kan het (tijdelijk) weg gaan al gebeurt dit niet altijd. Over het algemeen kan het rond het 2e of 10e levensjaar weg gaan. Bij jonge kinderen kan deze vorm van eczeem makkelijk verward worden met seborroïsch eczeem. Het verschil tussen seborroïsch eczeem en constitutioneel eczeem is dat bij seborroïsch eczeem vooral het hoofd (en het luiergebied) aangedaan is terwijl bij constitutioneel eczeem het lichaam (en het hoofd) zijn aangedaan. Verder is de eczeem bij seborroïsch eczeem vaak gelig.

De huiduitslag is altijd aanwezig al kan het zo zijn dat de klachten erger worden door stress, het winterseizoen, bepaalde weersgesteldheid, voedsel, irritatie van stoffen, e.d. De constitutionele eczeem is vaak rood, nat, jeukt heel erg en gaat gepaard met korsten. Omdat constitutioneel eczeem heel erg jeukt, heeft de patiënt heel sterk de neiging om te krabben waardoor de huid verder kapot kan gaan. Door de wondjes kan de huid verder infecteren en worden de jeuk en de klachten alleen maar erger.

De reguliere geneeskunde heeft op dit moment geen behandeling die de klachten daadwerkelijk kunnen genezen. Vandaar dat de behandeling vooral gericht is op beperken en verzachten van de klachten. Het volgende wordt in de reguliere geneeskunde gedaan bij constitutioneel eczeem:

  • Vermijden - Vaak is bekend welke stoffen de klachten erger maken en het vermijden van die stoffen is belangrijk om de klachten te beperken.
  • Verzachtende zalf/lotion - Met behulp van zalven of lotions (onder andere vaseline) kan geprobeerd worden de jeuk en droogte van de huid te behandelen.
  • Douchen/baden - Soms worden de klachten erger na het douchen of baden. Het kan dan verstandig zijn om minder vaak te douchen/baden, zich droog te deppen in plaats van wrijven en speciale zeep en lotion/crème te gebruiken.
  • Korte nagels - Omdat de jeuk aanzet te stevig krabben is het verstandig om de nagels kort te houden. Daardoor wordt de huid minder beschadigd tijdens het krabben.
  • Antihistamine - Pillen tegen de jeuk kunnen helpen maar hebben ook nadelen zoals sufheid.
  • Antibiotica - Als het eczeem dusdanig gaat infecteren dat behandeling nodig is dan wordt daarvoor vaak antiobiotica gebruikt.
  • Lichttherapie - Licht (UV stralen) kan in sommige gevallen de klachten verbeteren. Daarom wordt voor sommige mensen lichttherapie aangeraden. Om het effect hiervan te ondersteunen worden zogenaamde psoralenen gegeven. Aan deze medicatie zitten echter ook mogelijke bijwerkingen vooral als ze op de lange termijn worden gebruikt (zoals huidkanker en staar).
  • Corticosteroïde zalf - De eczeem kan in ernstige gevallen ook behandeld worden met corticosteroïde zalf. Daaraan zitten echter nadelen, zeker voor kinderen jonger dan 7 jaar. Omdat de huid blijkbaar snel went aan deze zalf zal regelmatig gestopt moeten worden om tijdelijk met een andere zalf te smeren.
  • Corticosteroïde pillen - In ernstige gevallen kan de eczeem behandeld worden met corticosteroïde. De nadelen zijn echter ook vrij groot: problemen met groei, ontkalken van botten, dunne huid, gewichtstoename, verstoring van de bijnieren, etc. Daarbij komt dat corticosteroïden niet heel lang werken.

Een complicatie van constitutioneel eczeem kan erytrodermie zijn. Ook kan een herpesinfectie (bijvoorbeeld koortslip, gordelroos, herpes) een groter effect op de patiënt hebben dan bij mensen die geen constitutioneel eczeem hebben.

Typisch is dat bij ongeveer 70% van de mensen die constitutioneel eczeem hebben de huid wit verkleurt als er met een stomp voorwerp overheen geschuurd wordt. Dit is het tegenover gestelde bij mensen die geen eczeem hebben. Zoals al beschreven hebben veel mensen met constitutioneel eczeem ook last van andere klachten, de twee voornaamste zijn astma en hooikoorts. Volgens regulier onderzoeken is het bekend dat de klachten vaak gelijktijdig of na elkaar optreden.

Seborroïsch eczeem

Deze vorm van eczeem komt alleen op de behaarde huid voor (hoofdhuid, wenkbrauwen, gehoorgang, schaamstreek, etc.) en de huid tussen de wenkbrauwen en rondom de mond. In dat opzicht kan het wel wat weg hebben van psoriasis. Bij baby’s is vaak ook het gebied waar de luier zit aangedaan. Alleen behaarde huid is dus aangedaan door seborroïsch eczeem. Bij baby’s kan deze snel na de geboorte ontstaan (6e tot 8e week na de geboorte) en kunnen in de 3e - 4e maand spontaan verdwijnen. Volwassenen kunnen op latere leeftijd ook last van seborroïsch eczeem krijgen. De klachten ontstaan meestal langzaam (zeker bij volwassenen). De uitslag kan erger worden in de winter en door stress. De symptomen kunnen verschillen per leeftijd:

  • Jonger dan 1 maand - Uitslag (geel, dik, korstig) op de hoofdhuid met hardnekkige luieruitslag. Soms een beetje gele schilfers achter de oren en vlekjes op het gezicht. Deze vorm noemt men ook wel ‘berg’ (of crusta lactea) en gaat vanzelf in de 3e of 4e maand weg.
  • Kinderen - Uitslag (dikke, hardnekkige grote schilfers) op de hoofdhuid.
  • Volwassenen - Milde vorm bestaat uit droge of vettige schilfers die jeuken. De haren vallen echter niet uit. Het kan wat weg hebben van roos. Bij ernstige vormen kan de uitslag op de hoofdhuid, wenkbrauwen, achter en in de oren en rondom de neus zitten. Het bestaat uit geel-rode pukkels en vlekken.

Het seborroïsch eczeem kan heel veel lijken op constitutioneel eczeem. Voor een vergelijk tussen beide soorten eczeem zie de paragraaf over constitutioneel eczeem.

De reguliere behandeling bestaat vaak uit shampoos, lotions en crèmes te gebruiken. De shampoos kunnen een beetje medicatie bevatten. Vaak bevatten de crèmes, lotions en medicinale shampoos corticosteroïde. Daardoor moet men oppassen met het gebruik hiervan. Te lang corticosteroïden gebruiken kan namelijk de huid aantasten (deze wordt zeer dun). Vooral bij kleine kinderen kunnen problemen ontstaan.

Nummulair eczeem

Dit is een vorm van eczeem die zich kenmerkt door het feit dat de huiduitslag (blaasjes, korsten, schilfers, pukkels) bestaat uit kleine ronde plekken ter grote van een munt (‘nomisma’ = Grieks voor ‘munt’, ‘numismatiek’ = ‘bestuderen van munten’). Meestal verschijnt deze uitslag op de armen (buitenkant) en benen (achterkant). Vaak is deze klacht veel erger in de winter. Het is zeer moeilijk om deze klachten duidelijk en effectief te behandelen in de reguliere geneeskunde. Deze vorm van eczeem is namelijk bijzonder hardnekkig en goed bestand tegen reguliere behandelingen.

Erytrodermie

De gehele huid verkleurt (vuur)rood en kan gaan schilferen en soms ontstaan korstjes (vooral als men veel krabt terwijl de huid kwetsbaar is door deze aandoening). Doordat zo’n groot oppervlak aangedaan is kan koorts optreden. Ondanks dat hebben de patiënten het vaak koud omdat de huid geen goede bescherming meer biedt. Men moet ook oppassen dat niet teveel vocht verloren wordt (dus veel drinken). De oorzaken van erytrodermie kunnen zijn:

  • Medicatie - Mensen kunnen allergisch zijn voor een bepaalde medicatie of het kan een bijwerking zijn van medicatie.
  • Complicatie - Bij sommige huidziekten (bijvoorbeeld psoriasis, contacteczeem, constitutioneel eczeem) kan een complicatie optreden.
  • Lymfekliergezwellen - Sommige vormen van kanker in de lymfeklieren kunnen erytrodermie veroorzaken
  • Idiopatisch - In de meeste gevallen is de oorzaak niet bekend.

De reguliere behandeling bestaat voornamelijk uit het weg halen van de oorzaak (medicatie of lymfekliergezwellen) en verder om verergering van de toestand te voorkomen (antibiotica tegen infecties en vocht en voedingssupplementen tegen uitdroging en verlies van eiwitten) of om de patiënt het comfortabel te maken (warme dekens tegen het koude gevoel).

Hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem ontstaat op plaatsen waar de huid dik wordt van de oedeem of spataderen. Op deze plaatsen wordt de huid rood, schilferig en voelt het alsof het ontstoken is (rood, warm, gezwollen). Vanwege deze combinatie komt dit eczeem vooral op de enkels en voeten voor. In eerste instantie is de kleur helderrood, later donkerrood of -bruin, dat komt door de ophoping van bloed (in eerste instantie ‘vers’(rood) bloed, later ‘oud’ (donkerbruin) bloed). Het gevaar van deze aandoening is dat de huid kan gaan ontsteken en later gaan zweren. Bij deze vorm van eczeem is de huid heel snel geïrriteerd en beschadigd dus wees voorzichtig met krabben, lotions met alcohol, wolvet en andere stoffen.

De reguliere behandeling bestaat in de eerste plaats door de oedeemvorming aan te pakken (regelmatig voeten hoog, steunkousen, etc.). Bij ergere gevallen kan de huid behandeld worden met kompressen om de huid zacht en koel te houden. Later kan men ook over gaan tot zinkpasta’s, crèmes met corticosteroïden, speciale verbanden. Bij heel erge zweren kan gekozen worden om een stuk huid te transplanteren.

Lokale neurodermatitis (lichen simplex chronicus)

Bij lokale neurodermitis is er op een bepaalde plek op de huid heel erg veel jeuk als gevolg van mentaal/emotionele spanningen. Als gevolg van de jeuk wordt er heel veel gekrabd waardoor de huid dik wordt, gaat ontsteken de huid erg droog wordt. Deze vorm van eczeem lijkt dus niet te ontstaan vanwege een allergische reactie en is veel sterker beïnvloed door psychische factoren. De jeuk kan ook in de anus (pruritus ani) of vagina (pruritus vulva) zitten en dan is het natuurlijk een bijzonder vervelende en lastige klacht. Mannen hebben er minder last van dan vrouwen en de klachten kunnen ontstaan tussen het 20e en 50e levensjaar.

De reguliere behandeling bestaat uit het uitsluiten van andere oorzaken (bijvoorbeeld wormen, schimmelinfecties, aambeien, wratten, andere vormen van eczeem, etc.). Als deze oorzaken er zijn dan moeten deze als eerste behandeld worden. Als de klachten echt door psychische stress worden veroorzaakt dan is dat natuurlijk wat moet worden aangepakt. Omdat de jeuk aanzet tot krabben kan men ook kiezen om de jeuk aan te pakken met jeukremmende middelen (antihistamine). Bij ernstige infecties kan ook corticosteroïden worden gebruikt om deze infecties aan te pakken.

Asteatotisch eczeem (craquelé eczeem)

Eczeem dat bij ouderen voor komt op de schenen, voor- en zijkant van de bovenbenen en buitenkant van de bovenarmen. De huid is roze en ruw, er zitten kleine scheurtjes in en ziet er wat grillig uit. De huid jeukt niet zozeer maar voelt pijnlijk aan. Deze vorm van eczeem komt voor door veel teveel wassen en een lage relatieve luchtvochtigheidgraad. De oplossing is dan ook eenvoudig: de huid vochtig houden en minder vaak wassen met zeep.

Klassieke homeopathie en eczeem (dermatitis)

Over het algemeen kan men eczeem klachten goed behandelen met klassieke homeopathie. Uiteraard zal niet iedereen met succes te behandelen zijn maar de kansen zijn gunstig. Het zoeken naar een geschikt middel gebeurt natuurlijk door de eczeemklachten goed te onderzoeken (wanneer is het ontstaan, waardoor wordt het erger of beter, waar zit het precies, etc.). Als er symptomen/kenmerken zijn die bijzonder, afwijkend of ongebruikelijk zijn dan kunnen deze leiden tot de keuze van het middel. Vaak is het echter zo dat de eczeem onder invloed van medicatie en zalf dusdanig verandert dat er niets bijzonders meer aan te herkennen is. En dat wat bijzonder, vreemd en opmerkelijk is, is juist datgene wat heel erg belangrijk is bij de keuze van een homeopathisch middel.

Omdat de eczeem in veel gevallen geen specifieke homeopathische informatie kan verschaffen wordt vooral gekeken naar kenmerken/symptomen van de hele persoon. Dat wil zeggen dat niet alleen rekening wordt gehouden met de huidklachten maar ook met alle andere klachten en vaak zijn het de andere klachten/kenmerken die het juiste middel opleveren. Iemand met bijvoorbeeld eczeem en jicht krijgt een ander middel dan iemand met eczeem en hoofdpijn. Ook bij het behandelen van eczeem wordt dus vooral gekeken naar het totaalbeeld van de klachten en niet alleen de klachten op de huid.

Verder is het belangrijk om te weten dat binnen de homeopathie ervan uit wordt gegaan dat het onderdrukken van huidklachten op latere leeftijd ergere klachten kunnen ontstaan in andere systemen en weefsels van het lichaam. Bekende voorbeelden zijn kinderen die als kleuter huidklachten hebben die met zalven zijn weggesmeerd waardoor de huidklachten weg zijn gegaan. Echter later ontwikkelden ze bijvoorbeeld astma. Vaak zie je dan tijdens de behandeling van de astma dat de astma weg gaat en de huidklachten in lichte vorm terug keren. Daaruit blijkt dat de huidklachten blijkbaar niet helemaal ‘genezen’ waren. Het ‘terug’ komen van huidklachten is daarom een goed teken voor een homeopaat (mits de klachten in andere organen afnemen!). Dat wil namelijk zeggen dat de ziekte verschuift naar de huid, een orgaan die feitelijk minder belangrijk is dan de inwendige organen. Voor een voorbeeld zie deze casus.

Bij de meeste vormen van eczeem is er in de reguliere geneeskunde geen therapie beschikbaar die de klachten geneest. Wel is het zo dat de symptomen weggewerkt kunnen worden maar op het moment dat men met de therapie stopt zal de eczeem terug komen. Het probleem daarbij is dat de zalven en medicatie vaak op de lange termijn vervelende bijwerkingen hebben zoals botontkalking, dunne huid, verstoringen in bijnieren, etc. Klassieke homeopathie kan wat dat betreft een gezondere oplossing bieden als het juiste middel gevonden wordt. Aan de homeopathische middelen zijn bijvoorbeeld geen bijwerkingen verbonden. Homeopathie zal ook de symptomen van de eczeem niet wegwerken maar zal ervoor zorgen dat de eczeem niet meer optreedt. De benadering is dus over het algemeen heel anders.

Als er medicatie of zalven worden gebruikt voor ernstige huidklachten dan is het niet nodig om direct hiermee te stoppen. Dat zou voor de patiënt teveel overlast creëren en het zou verwarrend zijn (wat wordt nu precies veroorzaakt door het homeopathisch middel en wat zijn ‘ontwenningsverschijnselen’ door de medicatie?). Het is beter om langzaam de zalf/ medicatie af te bouwen naarmate dat mogelijk is (en altijd in overleg met diegene die de zalf/medicatie heeft voorgeschreven) en er resultaten zijn door de homeopathische behandeling.

Het probleem van huidklachten beperkt zich vaak niet tot huidklachten op zich (deze zijn vaak vervelend en oncomfortabel maar niet kritiek) maar vooral de sociale druk en problemen die het met zich mee brengt, spelen een rol. Zeker als de eczeem op een plek zit die voor iedereen duidelijk zichtbaar is zal het zelfvertrouwen en zelfbeeld onder druk komen te staan. Met alle gevolgen van dien.

Uit onderzoek naar algemene werking van homeopathie blijkt dat homeopathie voor 66,8% van de behandelde patiënten (455 patiënten / 1100 consulten) werkt. Tijdens het onderzoek werden patiënten behandeld die verschillende chronische ziekten hadden. De top 10 van deze klachten bestond uit eczeem, angststoornissen, depressie, osteoartritis, astma, rugpijn, chronisch hoesten, chronische vermoeidheid, hoofdpijn en hypertensie. Van de patiënten met klachten uit deze top 10 verbeterde zelfs 77% dankzij homeopathie.

Onderzoek naar verschil van behandeling van eczeem door klassieke homeopathie en reguliere geneeskunde blijkt dat homeopathie even effectief is. Op deze pagina staat meer over onderzoek naar homeopathie.

Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

Een voorbeeld van behandeling van eczeem in combinatie met maagpijn staat bij het artikel Darm- en maagzweer.

Voorbeeld 1) Homeopathische behandeling van eczeem

Een vrouw van 35 jaar had eczeem op de linker pols. Deze ontstond 6 weken geleden. De eczeem bestond uit een dikke bruine korst met kloven die om de 1-3 dagen los liet. Onder de korst was de huid ruw en op die plek werd een plakkerig vocht afgescheiden in druppels. De druppels vormden samen weer een nieuwe dikke korst. De huid voelde brandend aan en jeukte enorm, dit werd ’s nachts of na het baden erger. Naast de huidklachten was het typisch dat ze zo’n warme voeten had die ze ’s nachts onder het dekbed uit moest steken om ze af te koelen. Ze had ook last van constipatie: de ontlasting was hard en bolvormig en kwam eruit in grote hoeveelheden. De menstruatie was vroeg en erg pijnlijk.

Op 20 juni kreeg ze het homeopathisch middel Graphites (potentie 1MK, 4 dosissen, een om het uur).

Op 6 juli werd gerapporteerd dat de huid wat erger was geworden en dat nu een soortgelijk eczeem ook op plekjes op de rug voor kwam. Advies is wachten.

Op 13 juli blijkt dat de eczeem op de rug weg is gegaan maar dat nu een paar plekjes op de buik hetzelfde soort eczeem vertonen. De eczeem bij de pols jeukt minder en is minder vochtig. De korst is dunner en er zitten minder kloven in. De stoelgang is regelmatiger en de ontlasting is normaal geworden. De ogen beginnen nu meer te tranen (kenmerk van het middel). Advies is wachten.

Op 20 juli blijkt dat de eczeem op de pols nog steeds beter wordt, er is geen eczeem meer op de rest van het lichaam. De ogen tranen echter wel wat meer. Voorschrift is wachten.

Op 3 augustus is de plek op de pols wat groter maar er is geen afscheiding meer en er is nog maar een dun korstje over. Het is rood, pijnlijk en erger als het vochtig is. De vrouw moet echt krabben van de jeuk die erger is in de avond en als ze het warm heeft. De ogen zijn weer zo goed als normaal. Voorschrift is Sulphur (1M, een dosis).

Op 7 september zijn de klachten voorbij. Twee weken eerder was de nagelriem van de wijsvinger tijdelijk ontstoken en sindsdien is er geen sprake meer van eczeem. De eczeem is niet meer terug gekomen.

Bespreking: Het middel Graphites wordt gegeven op de volgende combinatie van symptomen: eczeem met kleverige afscheiding en diepe kloven, intense jeuk erger 's nachts, voeten 's nachts zo warm dat ze afgekoeld moeten worden en constipatie. Die combinatie duidt alleen op dit middel. Sulphur wordt later gegeven omdat de symptomen veranderen en beter bij dat middel passen.

Voorbeeld 2) Homeopathische behandeling van eczeem

Een mevrouw van 55 jaar wil met behulp van homeopathie iets doen aan eczeem aan de handen. Op 52 jarige leeftijd begon de menopauze en sinds die tijd heeft ze last van een ernstige vorm van eczeem aan beide handen: droog, schilferig, diepe kloven in de handpalmen, handen opgezwollen tot 2x de normale dikte, kan de handen niet dicht knijpen. Dit ondanks 8 maanden behandeling met behulp van zalven en lichttherapie. Het eczeem voelt brandend aan, is gevoelloos, stekend en pijnlijk bij aanraking. De jeuk is erger overdag. In het algemeen kan ze niet goed tegen warmte en zomers weer. Ze zoekt graag de frisse lucht op en is depressief en zwaar op de hand. Op 15 mei krijgt ze het homeopathische middel Sulphur (potentie 10MK, 1 dosis).

Op 29 mei is er maar een beetje verbetering te constateren. Advies is wachten.

Op 19 juni is er duidelijk verbetering te zien van de eczeem. Ook voelt ze zich veel beter in haar vel zitten. De kloven in haar handen worden iets echter erger. Advies is wachten.

Op 20 juli zijn de handen genezen maar na korte tijd komen de klachten terug. Kan niet slapen van de jeuk. Mevrouw is ook weer somber geworden. Advies is Sulphur (potentie 50MK, 1 dosis).

Op 18 augustus is de verbetering dusdanig dat de handen weer gesloten kunnen worden. Advies is wachten.

Op 10 december zijn alle klachten weg en zijn daarna niet meer terug gekomen.

Bespreking: Het middel Sulphur wordt gegeven op de volgende combinatie van symptomen: eczeem met brandende pijn, diepe kloven in de handen, eczeem op de handen, in het algemeen niet tegen warmte kunnen. Die combinatie duidt alleen op dit middel.

Voorbeeld 3: Homeopathische behandeling van onderdrukte eczeem

Een kind had op 3-jarige leeftijd last van seborroïsch eczeem. Dit is met reguliere medicatie weg gegaan. Echter kort daarna is er een enterocolitis ontstaan die moeilijk te behandelen is. Vandaar dat de moeder uiteindelijk hulp zoekt bij een homeopaat. Het kind bleek erg vermagerd te zijn, had weinig of geen eetlust en was zeer rusteloos. Verder had hij bruine waterige ontlasting met onverteerde delen die bijzonder sterk stonk.

De combinatie van onderdrukte eczeem en waterige bruine stinkende ontlasting met onverteerde delen duidt op Graphites. Dit middel werd in 6M potentie gegeven en in korte tijd waren de darmklachten voorbij.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven. Indien u aangeeft waarom u positief of negatief oordeelt kan ik hiermee rekening houden zodat ik het artikel eventueel kan aanpassen.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design