-

Spit (lumbago), hernia en ischias en klassieke homeopathie

Introductie

Veel mensen hebben last van hun onderrug. In 2003 werden ongeveer 1,6 miljoen mensen behandeld voor rugklachten waarvan 244.000 voor pijn in lage rug met uitstraling en 48.000 voor hernia (HNP). De rug is een van de zwaarst belaste en belangrijkste onderdelen van ons lichaam. De ruggengraat heeft veel functies en krijgt nauwelijks rust. Daarbij komt dat de rug door veel mensen niet goed gebruikt of verwaarloosd wordt.

Rugklachten kunnen veel oorzaken hebben, bijvoorbeeld osteoporose, kanker, spinale stenose, infecties, etc. In dit artikel bespreek ik echter alleen spit, hernia en ischias omdat die het meeste voor komen.

Om de klachten spit (oftewel lumbago), hernia en ischias beter te begrijpen begin ik eerst met een korte uitleg over de opbouw en functie van de rug.

Op deze website kunt u een filmpje zien over lage rugpijn.

De rug

De rug is een essentieel deel van het menselijke lichaam. Het zorgt ervoor dat we rechtop kunnen lopen, dat zenuwen goed beschermd naar de rest van het lichaam lopen.

De ruggengraat bestaat uit een reeks stevige harde wervels. Deze wervels zijn hol zodat zenuwbanen erdoor kunnen en hebben openingen zodat de zenuwen erdoor kunnen naar de rest van het lichaam. Bij elke wervel komen twee zenuwen naar buiten om verder het lichaam in te gaan. Om ervoor te zorgen dat deze stevige en harde wervels toch ten opzichte van elkaar kunnen bewegen zitten er zachte en beweeglijke schijven tussen de wervels. Deze zachte schijven worden tussenwervelschijven genoemd. De tussenwervelschijven bestaan uit een stevige, taaie buitenwand en een zachte inhoud. Door die constructie kunnen ze beter schokken opvangen en kunnen ze meegeven als het bovenlichaam beweegt. Ook dienen ze ervoor om te voorkomen dat de wervels te snel slijten.

De ruggengraat begint bij het hoofd en loopt naar beneden naar het stuitje (laatste botje). Ieder mens heeft 26 wervels in de ruggengraat. De ruggengraat is verdeeld in verschillende zones: nek (7 wervels), borst (12 wervels), lende (5 wervels), heiligbeen (1 wervel) en stuitje (1 wervel). De wervels hebben aan de achterkant een uitsteeksel (doornuitsteeksel), deze voel je als je de ruggenwervel voelt.

Op de rug zitten veel spieren die in verschillende richtingen over de rug lopen. Deze spieren zijn erg sterk want ze moeten het bovenlichaam overeind houden en ook nog eens de armen kunnen bewegen.

Wat is spit (lumbago)?

De rug bevat veel sterke spieren zodat het bovenlichaam rechtop kan staan. Over het algemeen worden de spieren onder aan de rug het zwaarste belast en kan er daar ook een probleem ontstaan. Bij deze vorm van onderrug klachten zijn de spieren aangedaan. Door een verkeerde beweging of overbelasting ontstaat er een soort kramp in de spieren van de onderrug. Het gevolg is behoorlijke stijfheid, pijn en soms een vreemde (scheve) stand van de onderrug. De klachten zitten vaak aan één zijde maar dat hoeft niet perse. De pijn zit in de onderrug en kan uitstralen naar de benen.

Dit wordt ook wel eens lendenpijn, lendenschot genoemd en de officiële medische term is myalgia lumbalis (myalgia = spierpijn, lumbalis = op de plaats van de lendenen).

De kans op spit is groter als:

  • De buikspieren zwak zijn.
  • Niet in een goede positie gewerkt wordt (niet door de knieën zakken bij het optillen van iets).
  • Een scheve stand van het bekken of rug waardoor de belasting groter en onevenwichtiger is.
  • De patiënt al eens eerder spit heeft gehad.
  • Alle andere factoren waardoor de kans op kramp groter is bijvoorbeeld een laag calcium gehalte.

Wat kan je doen aan spit (lumbago)

Om een acute aanval van spit te verhelpen kan je het het volgende doen:

  • Zorg voor een warm kompres, kruik of douche om de spieren wat te ontspannen.
  • Probeer de rugspieren ontspannen te houden, een lichte massage kan wellicht helpen.
  • Probeer in beweging te blijven, rustig wandelen of fietsen helpt om de spieren soepel te houden.
  • In ernstige gevallen kan een huisarts spierverslappende medicatie geven.

Op de lange termijn kan men het volgende doen om een volgende aanval te voorkomen:

  • Zorg voor goede buikspieren en rugspieren.
  • Werk altijd in de juiste houding, belast de rug niet teveel of te lang.
  • Zorg dat je calcium gehalte op peil is.
  • Ga niet te hard werken op een warme dag (door veel zweten is de kans op kramp iets groter)

Wat is een hernia?

Het woord hernia betekent ‘uitstulping’ en kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen (denk bijvoorbeeld aan een lies- en navelbreuk). Een hernia in de rug is een probleem van de tussenwervelschijven (officieel is de benaming hernia nuclei pulposi of afgekort HNP). Een dergelijke tussenwervelschijf bestaat uit zacht materiaal en soms puilt de schijf uit. Het is alsof een stukje van de taaie, stevige buitenwand te zwak is voor de druk die het moet opvangen waardoor het uitstulpt naar buiten. Deze uitstulping kan tegen een zenuw drukken die via de wervels naar buiten gaat. Daardoor kan die zenuw niet naar behoren functioneren. Het kan zijn dat de zenuw gaat irriteren of zelfs dat de zenuw permanent beschadigd wordt.

Vaak stulpen de tussenwervelschijven in het lumbaal (lende) gebied uit. Dat komt omdat daar de meeste krachten op komen te staan. In principe kan een hernia bij elke tussenwervelschijf ontstaan, maar behalve de lumbale wervels loopt de nek ook risico.

De plaats van de uitstulping en de ernst van de uitstulping bepalen welke zenuw beschadigd raakt en in welke mate. Afhankelijk daarvan zijn de gevolgen in de rest van het lichaam merkbaar. Meestal is een zenuw van het zenuwpaar aangedaan zodat de klachten vaak aan een zijde zitten. Bij een hernia in de onderrug (lumbaal) is het effect vooral te bemerken in één van beide benen. Bij een nekhernia kunnen de armen problemen vertonen.

De gevolgen van een beklemde zenuw kunnen zijn:

  • Krachtverlies
  • Gevoelsverlies
  • Pijn
  • Vreemde sensaties
  • Slechtere reflexen
  • Moeite met normale bewegingen

Deze klachten kunnen erger worden door hoesten, lachen, persen, tillen, bewegen en urineren. Het is niet noodzakelijk dat de klachten constant zijn, soms gaan de klachten weg om vervolgens na een tijdje weer terug te komen.

Op deze website kunt u een filmpje zien over hernia.

Wat kan je doen aan een hernia?

Bij een hernia die niet zo ernstig is volstaat rust, ontspanning en vermijden van belasting. In wat ergere gevallen is bedrust nodig. Verder kan men het volgende doen:

  • Een goed matras gebruiken (goede ondersteuning).
  • Goede ondersteuning tijdens het slapen (op de zij: kussen onder middel en schouders; op de rug: kussen onder knieën).
  • De zenuwen ontlasten door met de rug plat op de grond te gaan liggen kan tijdelijk helpen.
  • Bij het zitten moet de rug recht worden gehouden of licht voorover gebogen.

In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Dan wordt de hele tussenwervelschijf weg gehaald.

Wat is ischias?

Ischias wordt ook veroorzaakt door een probleem met de zenuwen, om precies te zijn de grote beenzenuw oftewel nervus ischiadicus (vandaar de naam ischias). In dit geval is de zenuw geklemd. De zenuw die ingeklemd is veroorzaakt pijn in de onderrug, bil, been en rijkt tot aan de knieholte. Ook in dit geval zit de pijn maar aan één kant van het lichaam. Vaak is het zo dat als uit de foto's of scan's geen hernia blijkt dat men dan vaak uit gaat van een ischias.

Ook nu zijn de symptomen:

  • Krachtverlies
  • Gevoelsverlies
  • Pijn
  • Vreemde sensaties
  • Slechtere reflexen
  • Moeite met normale bewegingen

Wat kan je doen aan ischias?

Over het algemeen kan men het beste in bed blijven en rust nemen. Na ongeveer een maand zal de ischias genezen zijn. Eventueel kan men met pijnstillers de ergste pijn bestrijden.

Klassieke homeopathie en spit (lumbago), ischias en hernia

Bij genoemde rugklachten ontstaat na de eerste aanval een extra gevoeligheid om de klachten terug te krijgen. Homeopathie zal proberen het lichaam te versterken en te verbeteren waardoor de kans op herhaling vermindert. Klassieke homeopathie probeert het zwakke punt weg te halen en te versterken om herhaling te voorkomen.

Als men last heeft van rugklachten dan heeft dit een groot effect op het dagelijkse leven. De rug wordt namelijk bij bijna alle activiteiten gebruikt. Vandaar dat het in het eigen belang is om deze klachten zo snel mogelijk goed aan te pakken.

Een goede homeopaat zal een aanval van spit, hernia of ischias kunnen behandelen waardoor de tijd waarin men uitgeschakeld is en moet rusten korter wordt. Uiteraard is het niet de bedoeling om direct weer zware dingen te gaan tillen. Men moet leren om naar het lichaam te luisteren en niet te overmoedig te worden.

Voor mensen die erg gevoelig zijn voor spit, hernia en ischias is het verstandig om eventueel naast reguliere therapie ook te kiezen voor klassieke homeopathie.

Uit onderzoek naar algemene werking van homeopathie blijkt dat homeopathie voor 66,8% van de behandelde patiënten (455 patiënten / 1100 consulten). Tijdens het onderzoek werden patiënten behandeld die verschillende chronische ziekten hadden. De top 10 van deze klachten bestond uit eczeem, angststoornissen, depressie, osteoartritis, astma, rugpijn, chronisch hoesten, chronische vermoeidheid, hoofdpijn en hypertensie. Van de patiënten in met klachten uit deze top 10 verbeterde zelfs 77% dankzij homeopathie. Op deze pagina staat meer over onderzoek naar homeopathie.

Onderstaande voorbeelden zijn bedoeld ter illustratie van de homeopathische werkwijze. De genoemde middelen zijn niet de enige middelen voor de genoemde klachten. Ook indien u zich herkent in de klachten kan het toch zijn dat een ander middel beter bij u past omdat de voorbeelden slechts korte samenvattingen zijn. Het innemen van een middel zonder advies van een bekwaam homeopaat valt onder de eigen verantwoording en leidt tot onnodige kosten, teleurstelling en mogelijk meer klachten. Een bekwaam homeopaat kan tevens beter inschatten welke potentie en dosering u nodig heeft, kortom deze kan u beter begeleiden.

Voorbeeld homeopathische behandeling ischias

Een mevrouw van 60 jaar heeft al vier weken last van ischias. De pijn is intens en ze beschrijft deze pijn als heel erg branderig. De pijn neemt duidelijk toe tussen 01:00 en 03:00 uur 's nachts. De klachten putten haar uit waardoor ze erg weinig energie had. Desondanks was ze erg rusteloos en wilde ze continue van houding en plaats veranderen. De enige manier om wel rust te krijgen was door warme kruiken tegen de zenuwen te houden.

Het middel Arsenicum Album past goed bij deze klachten. Het werd in de potentie 30 en 200 gegeven maar helaas zonder resultaat. Daarna werd het middel Sulphur voorgeschreven, helaas ook zonder resultaat. Omdat het middel Arsenicum zo goed bij deze combinatie van klachten hoort werd besloten om een hele hoge potentie te proberen, namelijk een 8000. De genezing kwam hierna snel en blijvend, klachten verdwenen en kwamen niet meer terug.

Voorbeeld behandeling verschoven ruggenwervel

Na het optillen van een kind kreeg een patiënt die voor andere klachten onder behandeling was last van haar rug. Dit gebeurde 3 dagen voor het consult. Nadat ze een kind optilde ‘schoot het in haar rug’ en voelde ze sindsdien pijnscheuten net boven haar stuitje. De pijn straalde uit tot aan beide knieën. Een trap op- of aflopen was niet moeilijk maar zitten, staan en liggen deed veel pijn. Lopen verlichte de klachten een beetje. Daarnaast heeft ze ook hoofdpijn alsof ze verkouden is, het voelt aan alsof er een band om haar hoofd zit. Warmte verlicht de klachten een beetje terwijl kou de klachten juist verergert. De klachten zijn duidelijker erger aan de linker zijde van het lichaam. Weersveranderingen voelt ze goed in haar rug.

Volgens de arts was er sprake van een verschuiving van de wervels en hij adviseerde 3 weken rust. Het is heel moeilijk voor de patiënte om niets te doen.

Het middel dat ik selecteerde is Calcium Carbonicum omdat ze de klachten kreeg door zich te vertillen. Hierbij past bijvoorbeeld ook het middel Rhus Toxicodendron maar de patiënte vertoonde geen fysieke rusteloosheid terwijl je dit wel zou verwachten bij dit middel. Het middel Calcarea Carbonica past ook bij enkele symptomen en kenmerken die de patiënte al vertoonde voor het ongeluk.

Na het innemen van Calcarea Carbonica MK merkte ze onmiddellijk dat de pijn afnam en dat ze minder pijnstillers hoefde te nemen. Ook merkt ze dat haar bewegingsvrijheid toenam. Enkele dagen later had ze helemaal geen pijnstillers meer nodig en waren de klachten aanzienlijk verbeterd. Door de huisarts werd besloten dat ze een week eerder dan de initiële prognose aan het werk kon.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links

  • R. Berkow, M.H. Beers, A.J. Fletcher; Merck Manual Medisch handboek; Merck & Co.; 2000
  • V.K. Kumar, R.S. Cotran, S.L. Robbins; Robbins basic Pathology; Saunders; 7th edition
  • P.J. Rees, D.G. Williams; Principles of clinical medicine; Edward Arnold; 1995
  • A.A.F. Jochems & F.W.M.G. Joosten; Coëlho zakwoordenboek der geneeskunde; Koninklijke PBNA; 1997 25e druk
  • E.B. Nash; The testimony of the clinic; B. Jain Publishers; 1995 reprint edition
  • Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten
  • www.lumbago.be
  • Cijfers m.b.t. rugklachtem op www.rivm.nl

Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design