-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Aconitum Napellus (Acon.)


Blauwe monnikskap

Dit middel werd in het verleden heel vaak gebruikt bij acute klachten waarbij het kenmerkend was dat de patiënt bang was om te gaan sterven zonder dat daar echt reden voor was. Met name bij koorts en andere heftige acute klachten werd het middel dus ingezet. Alle heftige en acute klachten waarbij de patiënt rusteloos, angstig en paniekerig is en last. Het gevoel dat de dood nadert is zelfs zo specifiek dat ze een tijdstip in gedachten hebben. Door meer ervaringen met dit middel wordt het nu ook meer voor chronische klachten ingezet. Klachten zoals post-traumatische stress stoornis, pleinvrees, claustrofobie, etc. Eigenlijk is de oorzaak (wat angst problemen betreft) bijna altijd een bijna dood ervaring of geconfronteerd worden met het plotseling overlijden van een ander.

Kenmerkende situaties op het fysieke vlak zijn ontstekingen, infecties, verkoudheden, koorts, longontsteking, etc. Deze klachten komen snel op en zijn heftig. Vaak ontstaan de klachten kort na blootstelling aan koude en droge wind.

Een ander aspect van Aconitum is dat de pijnen heel heftig zijn, het lijkt alsof er een overgevoeligheid voor pijn is. De pijn wordt zo erg ervaren dat men bijna gek wordt van de pijn. Ook de rest van het lichaam reageert heftig: hartkloppingen, snel ademhalen, huid wordt rood en warm, etc. Ook voelt de huid (op sommige plekken) heel erg tintelend aan.

Er is al geschreven dat er sprake kan zijn van een rode en warme huid. Kenmerkend voor dit middel is echter dat in het gezicht een wang rood kan zijn terwijl de ander bleek is. Dit symptoom is een aanwijzing voor maar een handvol middelen. Andere symptomen in het hoofd: transpireren alleen op plekken die het kussen raken, bittere smaak in de mond (alleen water smaakt normaal), oren zijn helder rood, zenuwpijnen in het gezicht die bijna ondraaglijk zijn, het gezicht is voor de helft gevoelloos (vooral na bloot stelling aan droge koude wind), tandpijn na in de droge koude lucht te hebben gelopen, grote dorst vooral naar koud drinken.

Bij kinderen is het een zeer geschikt middel voor babies die niet kunnen plassen na de bevalling. Deze zogenaamde urine retentie kan mogelijk opgelost worden met dit middel (mits de rest van de symptomen kloppen). Ook kan het helpen als de moeder tijdens de bevalling in paniek raakt omdat ze denkt dat ze op het punt staat dat ze gaat sterven.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: angina pectoris, angststoornissen, aritmie, claustrofobie, duizeligheid, griep, hartkloppingen, hepatitis, hoofdpijn, koorts, kroep, longontsteking, neuralgia, otitis media, paniekstoornissen, pharyngitis, pneumonia, post-traumatische stressstoornis, tachicardia, tonsilitis, shock, urine retentie, verkoudheid.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design