-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Apis Mellifica (Apis.)


Honingbij

Het middel Apis mellifica wordt vooral gebruikt bij klachten waarbij zwellingen een rol spelen. Men kan denken aan zwellingen door insectensteken, ten gevolge van nierklachten of andere oorzaken. De zwelling kan zich op elke plaats van het lichaam bevinden: de huid, rond de ogen, in de keel, etc. De huid staat onder spanning en het lijkt alsof er een zak water in zit. De kleur van de zwelling is roze-rood en doet pijn. De pijn voelt brandend aan, soms alsof er brandende naalden op die plek in het lichaam worden gestoken. Als je voelt dan is het lichaam op die plek ook warm. Vandaar dat warmte de klachten verergert en koude verbetert. Dit is zo'n algemeen kenmerk van het middel dat deze mensen ook in zijn algemeenheid niet tegen warmte kunnen. In een sauna lopen ze zelfs het risico flauw te vallen. Wat dat betreft zijn ze liever op koelere plaatsen. Naast zwelling en pijn is de plek ook heel erg gevoelig voor aanraking. De patiënt is gevoelig voor het onderdrukken van huidklachten, andere klachten komen snel voor de huidklachten in de plaats (met name nierklachten)

De ogen van deze patiënt zijn zeer gevoelig voor licht en daarom moet men vaak een zonnebril dragen. De tong is vaak extra rood, gezwollen en voelt rauw, pijnlijk en stijf aan. De keelamandelen kunnen bijzonder opgezwollen zijn (lijken op waterzakken). Over het algemeen is er geen sprake van dorst. Als de hoofdklacht een blaasontsteking is dan zijn de klachten als volgt: pijn aan het einde van het urineren, stekende of brandende pijn, bezinksel in urine dat lijkt op koffiedrab.

Een paar overige kenmerkende symptomen van Apis Mellifica zijn verder: klachten worden erger rond 16:00 uur, klachten gaan van rechts naar links (eerst ontstaan rechts klachten dan 'verschuiven' ze naar links), tijdens de slaap rollen ze met het hoofd en slaken ze kreten uit.

Mensen die dit middel mogelijk nodig hebben zijn over het algemeen jaloers, een beetje onhandig in gedrag en motoriek en zijn moeilijk tevreden te stellen. Er heerst een bepaalde rusteloosheid en nervositeit, de persoon beweegt en doet dingen zonder doel. Vaak ontstaan klachten na verdriet, jaloezie, slecht nieuws, etc. Dit zijn namelijk invloeden waar de persoon moeilijk weerstand tegen kan bieden of waar deze moeilijk mee om kan gaan. De persoon is snel geneigd om te huilen en te klagen. Kenmerken is ook de angst om vergiftigd te worden en er niet tegen kunnen om alleen gelaten te worden. Ook kan het zo zijn dat deze persoon een voorgevoel van te gaan sterven kent.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: allergie, angioneurotisch oedeem, bijensteek, cyste (o.a. eileiders), cystitis (blaasontsteking), endometriose, erysipelas, herpes simplex of zoster, hydrocele, hydrothorax, incontinentie, nephritis, nierfalen, oedeem, pharyngitis, pneumonia, urticaria, zonneallergie.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design