-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Urtica Urens (Urt-u.)


Kleine brandnetel

Het middel urtica urens wordt vooral gebruikt als een soort EHBO middel. De voornaamste werkingsgebieden zijn de huid, de borstklieren en de urinewegen. De huidklachten waarvoor dit middel gebruikt kan worden lijken op die die door brandnetels worden veroorzaakt: de huid wordt rood, er ontstaan kleine jeukbultjes en het voelt brandend aan. De oorzaak van de huidklachten kunnen brandwonden, een allergische reactie (bijen-, wespen-, muggensteken, eten van zeedieren, zonneallergie), zonnebrand, 1e graad brandwonden of iets anders zijn. Typisch is ook dat de huidklachten afwisselen met reumatische klachten, dus de patiënt merkt in de loop van de tijd dat als de huidklachten weg gaan er reumatische klachten voor in de plaats komen en omgekeerd. Ook is het zo dat als de combinatie van de beschreven huiduitslag samen met reumatische klachten optreedt dat dit een aanwijzing kan zijn voor Urtica Urens. Het middel is ook geschikt bij klachten die ontstaan doordat de huidklachten worden onderdrukt (specifiek reuma en overgeven).

Een ander vlak waar het middel op werkt zijn de borstklieren bij vrouwen. Het middel heeft zijn effectiviteit bewezen bij te weinig melkproductie na de bevalling. De melkproductie stopt na het voeden. De borsten zwellen en voelen pijnlijk (stekend, brandend) aan.

Het laatste gebied waar het vaak wordt gebruikt zijn klachen aan de urinewegen: urine is bijtend, klachten na te lang ophouden van urine, het lichaam heeft een sterke urinegeur en jeuk aan genitalieën. Het urinezuur in het lichaam is te hoog waardoor de kans op jicht groter is.

Qua karakter of mentaal/emotionele problemen is er nagenoeg niets bekend over dit middel.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: angio-oedeem, brandwonden, insectenbeten, jicht, klachten met melkproductie, koorts, malaria, reuma, urticaria, zonneallergie, zonnebrand.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design