-

Huilbaby’s en klassieke homeopathie

Huilen bij baby’s

Normaliter heeft huilen een functie namelijk om aan te geven dat er iets mis is. Vooral bij baby’s zijn de mogelijkheden tot communiceren beperkt. Huilen geeft dus aan dat er iets mis is, dat kan zijn:

  • Honger hebben - Eerst zachtjes jammeren en daarna langzaamaan harder huilen.
  • Moe zijn.
  • Te warm of te koud hebben.
  • Nat zijn.
  • Eenzaam voelen - Plotseling en hard huilen.
  • Frustratie of angst - Plotseling en hard huilen. Naarmate het kind ouder wordt kan het gerelateerd zijn aan specifieke zaken zoals geluid, vreemde voorwerpen, etc.
  • Stress ontladen.
  • Pijn hebben - Begint met een kreet met hoge toon gevolgd door luidruchtig huilen. Het gevoel dat je bij het horen van het huilen hebt is ook anders.

Vaak gaat het huilen onmiddellijk voorbij als de oorzaak aangepakt wordt. Baby’s huilen vaker tot 4-6 weken. Daarna gaat het vaak beter en neemt de frequentie af omdat ook langzaamaan andere methoden om te communiceren geleerd worden. Daarom is het belangrijk om goed op te letten op het kind. Door al te reageren op gezichtsuitdrukkingen of ander gedrag is huilen als communicatiemethode minder hard nodig.

Het is vrij normaal dat een kind tot 3 uur per dag huilt als het 6 weken oud is. Vanaf de geboorte neemt het huilen toe totdat het ongeveer 6 weken oud is. Daarna neemt het weer af.

Als het erop lijkt dat de baby gewend raakt om te huilen om zijn zin door te drijven kan men proberen of het huilgedrag afneemt door eerst 5 minuten te wachten voordat men naar het kind gaat. Uiteraard moet men er wel zeker van zijn dat er niets serieus mis is.

Als het huilen aanhoudt (langer dan 30 minuten aan een stuk) dan is er mogelijk iets mis. Het is dan verstandig om alert te zijn en te letten op andere tekenen van eventuele problemen.

Wat is een huilbaby?

Een huilbaby is en baby die meer dan gemiddeld huilt en/of huilt om een onduidelijke reden. De grens tussen gemiddeld en niet gemiddeld is niet altijd even helder ook kan het natuurlijk zo zijn dat de baby wel met een goede reden huilt maar dat het bij de ouders en artsen niet bekend is waarom. Vandaar dat het moeilijk is om een echte duidelijke definitie te geven van een huilbaby. Een vuistregel is dat als een baby gedurende meer dan 3 weken meer dan 3 uur per dag gedurende minimaal 3 dagen per week huilt (intensiever dan normaal is) en er zijn geen medische oorzaken te vinden dan is er sprake van een huilbaby.

Kenmerkend voor een huilbaby is het volgende:

  • De baby huilt zonder dat er een reden voor aan te tonen is (ook niet na medisch onderzoek).
  • De baby schreeuwt en huilt enkele uren per dag (soms de hele dag en nacht).
  • Het is moeilijk om het huilen te stoppen (troosten, voeden, verschonen, etc. helpen niet voldoende).
  • Na de 4e maand verdwijnen de klachten meestal.
  • De baby heeft geen plezier in dingen die andere baby’s op de leeftijd wel leuk vinden.
  • Het kind ziet er verder gezond uit (komt goed aan, niet apathisch, eet goed, etc.).

De meeste baby’s huilen meer in de avonduren tussen 18:00 en 00:00 uur. Maar het kan ook zo zijn dat het kind op andere tijden huilt. Vaak is het wel zo dat er bepaalde tijden zijn waarbij het kind meer huilt. Het komt zelden voor dat een kind de hele dag en nacht huilt.

De manier waarop een huilbaby huilt, is ook anders dan bij een baby die alleen maar huilt vanwege pijn, honger of aandacht. Een huilbaby zal veel hoger en wisselend van toon huilen. Het komt op de omgeving heftiger, zorgwekkender, pijnlijker en wellicht meer irriterend over.

Een huilbaby kan al van zich laten horen vanaf enkele dagen of weken na de geboorte (vaak na de 6e week) tot en met ongeveer de 4e maand (bij uitzondering enkele maanden langer). Naast het huilen is het gedrag en de reactie van de baby angstig en terughoudend. In plaats van het leuk te vinden om gewiegd te worden, contact te maken met de ouders en andere interactie zijn huilbaby’s wat angstig, schrikachtig en houden ze niet van bepaald contact/aanraking.

Medisch gezien is een huilbaby vaak geen probleem. Echter omdat het zeer moeilijk voor ouders is om om te gaan met het constante huilen, het slaapgebrek, de teleurstelling (het zou een leuke periode moeten zijn) ontstaan spanningen die op zich heel vervelend kunnen zijn. Zeker omdat deze periode voor het kind bijzonder belangrijk is voor de verdere ontwikkeling en welzijn.

Het is natuurlijk bijzonder belangrijk om zeker te weten dat het huilen niet veroorzaakt wordt door een medisch probleem. Onderzoek kan daarvoor zeer zinvol zijn om een aandoening of ziekte uit te sluiten.

Soms (vooral in Engelstalige literatuur) worden huilbaby’s ‘koliekbaby’s’ genoemd. Dat wil echter niet zeggen dat het huilen een gevolg is van koliek, hoewel in enkele gevallen de darmen inderdaad een rol kunnen spelen.

Waardoor wordt een baby een huilbaby?

Het is waarschijnlijk dat een baby een huilbaby is vanwege een combinatie van factoren:

  • Gevoeligheid
  • Omgeving
  • Nog niet goed ontwikkeld zenuwstelsel

Deze factoren maken dat prikkels intensiever ervaren worden. Naarmate de gevoeligheid vermindert en het zenuwstelsel zich ontwikkelt neemt het huilen af. Het probleem is dus een tragere ontwikkeling die vanzelf in orde komt. Hetzelfde principe is van toepassing op bedplassen en broekpoepen.

Het is zeldzaam dat lactose of fructose intolerantie de oorzaak is van een huilbaby. Hoewel de klachten natuurlijk wel kunnen verergeren als hiervan sprake is.

Als moeder rookt of veel in een rokerige omgeving komt tijdens de zwangerschap is de kans op een huilbaby groter. Roken of blootgesteld worden aan rook tijdens de zwangerschap en vroege jeugd van kinderen kan ook de kans op andere problemen zoals astma verhogen.

Als er sprake is van klachten zoals overgeven, koorts, apathie, bloed of slijm in de ontlasting samen met veel huilen dan is er geen sprake van een huilbaby maar is er iets anders aan de hand. Dit moet uitgezocht worden. Ook kan het zijn dat het kind veel huilt omdat er sprake is van het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Dit syndroom ontstaat als de moeder relatief gezien teveel alcohol heeft gedronken tijdens de zwangerschap waardoor de foetus problemen heeft in de ontwikkeling. Kenmerkend bij FAS is echter ook de gelaatskenmerken.

Wat kan ik doen om mijn huilbaby te helpen?

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om uw baby te helpen:

  • Onderzoek - Laat het kind goed onderzoeken. Meestal is er niets mis maar mocht dat wel zo zijn dan is het verstandig om er op tijd bij te zijn. Ook al komt er niets uit de onderzoeken dan is het in ieder geval een geruststelling voor de ouders.
  • Goede perioden benutten - Als uw kind stil is kunt u het beste ook tijd aan uw kind besteden door met hem/haar te spelen. Het is verleidelijk om dat dan even niet te doen en niet bezig te zijn met het kind. Het is echter voor de ontwikkeling van het kind gunstig als u ook op leuke momenten tijd met elkaar besteedt in plaats van alleen op momenten dat u gespannen wordt van het huilen. Ook kunt u op momenten dat het rustig is proberen om te achterhalen wat het kind leuk vindt en waar het kalmer van wordt. Ook kan het helpen om toch te genieten van het kind en het ouderschap waardoor het allemaal misschien iets dragelijker wordt.
  • Troosten - Troost, knuffel, sus, wieg, etc. het kind zoveel als mogelijk. Baby’s reageren hier over het algemeen gunstig op en in ieder geval krijgen ze ook dan al de ervaring dat ook in moeilijke tijden de ouders er zijn. Probeer te achterhalen wat het kind rustig maakt.
  • Babymassage - Het kan voor zowel ouder als kind goed zijn om aan babymassage te doen. De baby kan zich erdoor ontspannen.
  • Speen - Sommige baby’s worden rustig van een speen of iets dergelijks. Zorg dan dat er altijd een bij de hand is en laat het kind gerust veel spenen.
  • Achtergrondmuziek - Het kan zijn dat achtergrondmuziek of beweging (autorit) helpt om het kind kalm te krijgen.
  • Prikkels vermijden - Probeer prikkels (geluid, licht, geuren, etc.) te voorkomen en te beperken. Deze prikkels worden door een huilbaby sterker ervaren dan bij andere baby’s.
  • In kaart brengen van het huilen - Breng het huilen in kaart en houd bij wanneer en waardoor de huilbuien ontstaan of erger worden. Dit helpt om het kind te begrijpen en om meer inzicht te hebben in de ernst van het probleem. Het kan bijvoorbeeld gevoelsmatig lijken of het kind dag en nacht huilt terwijl het in feite maar een paar uur per dag huilt. Dit kan helpen om er beter mee om te gaan. Ook kan hieruit blijken dat er langzaamaan verbetering in de klachten zit. Voor een homeopaat kan het ook zeer interessante informatie opleveren. Als bijvoorbeeld blijkt dat het huilen altijd op een bepaald tijdstip begint kan dit het aantal mogelijke middelen al behoorlijk beperken waardoor de keuze makkelijker wordt.
  • Voeding - Probeer te experimenteren met betrekking tot voeding. Als u borstvoeding geeft kunt u misschien proberen te achterhalen of het eten van bepaalde voeding het huilen kan verergeren. Ook voor dit soort onderzoeken kan het helpen om bij te houden wanneer het huilen meer of minder voor komt. Het kan ook helpen om de hoeveelheden en samenstelling van de voeding te veranderen om te kijken of de baby daar eventueel gevoelig voor is.

Het is echter ook belangrijk dat u goed voor zichzelf zorgt in deze periode. Dit om spanningen, frustratie en teleurstellingen te voorkomen:

  • Eindigheid - Wees ervan bewust dat er een eind komt aan deze periode. Het is maar een paar maanden.
  • Voldoende rust en ontspanning - Neem voldoende rust en gun jezelf ontspanning. Dat kan onder andere door bijvoorbeeld regelmatig taken af te wisselen met de partner, ga er regelmatig een paar uurtjes tussenuit terwijl men voor een goede oppas zorgt, probeer meer dan gebruikelijk af te wisselen in mensen die voor de baby zorgen en benut die tijd dan ook om tot rust te komen. Als je zelf gespannen bent kan dit van invloed zijn op het kind dat ook gespannen raakt waardoor de kans op huilen groter wordt. Als normale baby’s al gevoelig zijn voor de gemoedstoestand van de ouders dan zijn huilbaby’s dat al helemaal.
  • Lijst met mensen die kunnen helpen - Het is mogelijk om een lijst te maken met mensen die eventueel kunnen inspringen als het teveel wordt. Probeer niet te lang te wachten met hulp vragen. Het is ook beter om op tijd een ‘fris’ iemand tijdelijk de zorg over te laten nemen dan te lang vermoeid en gespannen door te gaan. Een huilbaby kan gunstig reageren op nieuwe verzorgers.
  • Onderscheid maken in huilen - Leer om onderscheid te maken tussen huilen vanwege honger, pijn en slaap en huilen zonder deze oorzaken. Als het kind huilt omdat het wil zeggen ‘Ik heb honger’ of ‘Ik ben moe’ dan is het verstandig om snel de oorzaak weg te halen (indien mogelijk) zodat de totale hoeveelheid huilen kan verminderen waardoor weer minder spanningen optreden. Ook kan het zijn dat een normale huilbui vanwege bijvoorbeeld honger kan omslaan in een overdreven huilbui waarbij de baby niet meer te troosten is.
  • Afwisselende nachtdiensten - Spreek af dat één ouder per nacht voor de huilbaby zorgt. Zo heeft tenminste een van de ouders nachtrust en door elkaar af te wisselen is de vermoeidheid bij beide ouders minder. De ouder die niet voor het kind hoeft te zorgen moet proberen ergens te gaan slapen waar het huilen niet te horen is. Ook kan de baby dicht in de buurt van het bed van de ouder wie wel eruit gaat worden gezet zodat men er makkelijker bij is.
  • Uitlaatklep - Zorg voor een uitlaatklep door erover te praten, hulp te zoeken bij een vriendin, iemand op het consultatiebureau, vertrouwensarts, maatschappelijk werker. Zorg er in ieder geval voor dat de frustratie, teleurstelling en ergernis niet te ver oploopt. Mocht de ergernis te ver oplopen ga dan in een andere kamer afkoelen of vraag iemand om hulp.
  • Geen slecht ouderschap - Realiseer je dat een huilbaby niet het gevolg is van slechte ouders. Uiteraard kunnen spanningen hun weerslag hebben op het kind maar bij de meeste huilbaby’s zijn de ouders niet schuldig in de zin dat ze iets verkeerd doen. Dit besef kan helpen bij het omgaan met de stress.

Wat je absoluut niet moet doen is het volgende:

  • Kalmerende middelen geven - Geef absoluut geen kalmerende middelen in welke vorm (medicatie, alcohol, kruiden, etc.) dan ook. Dit kan de kans op wiegendood of syndroom van Reye (aspirine) vergroten.
  • Uit laten huilen - Laat het kind niet huilen tot het uitgeput is.
  • Afreageren - Voorkom dat je je ergernis en frustratie op het kind uit. Schud het niet door elkaar, plak niet de mond af of neem geen andere rigoureuze maatregelen die voortvloeien uit ergernis en dienen om het kind met geweld te doen ophouden met huilen. Mocht het wel zijn voorgekomen dat het kind geschud of geslagen is laat het dan onderzoeken door een arts.
  • Stoppen met borstvoeding - Borstvoeding is niet slecht en veroorzaakt geen huilen. Vanwege die redenen hoeft men dus niet te stoppen met borstvoeding.

Klassieke homeopathie en huilbaby’s

Medisch gezien is er weinig mis met huilbaby’s behalve dat ze overdreven veel huilen. Echter door dat overdreven veel huilen ontstaan spanningen die de relatie tussen ouder en kind mogelijk onder druk kunnen zetten. Omdat het excessieve huilen een vorm van onbalans is (te veel geprikkeld raken door omgevingsinvloeden) kan dit probleem ook met behulp van homeopathie worden behandeld.

De reguliere behandeling bestaat voornamelijk uit het voorkomen of verzachten van de prikkels waaraan een baby wordt blootgesteld (geen geluid, beweging, onverwachte gebeurtenissen, veranderingen, etc., etc.) zodat de hoeveelheid prikkels sterkt af neemt. Vergelijk het met contacteczeem: de huid reageert met eczeem als het in aanraking komt met een bepaalde stof (bv. nikkel) en een manier om hiermee om te gaan is om contact met die stof te vermijden maar dat wil niet zeggen dat de allergie daarmee weg gaat. Op zich een logische benadering maar het probleem is dat het vaak heel moeilijk is om alle prikkels te verzachten of te vermijden en er bestaat mogelijk een kans dat ook prikkels die nodig zijn voor de ontwikkeling vermeden of verzacht worden. Het is ook maar de vraag of bepaalde technieken prikkels te verminderen niet schadelijk zijn op andere gebieden.

Binnen de klassieke homeopathie gaan we ervan uit symptomen en kenmerken het gevolg zijn van het feit dat er iets niet goed is in het lichaam, er is sprake van een soort onbalans die leidt tot bepaalde klachten. In het geval van huilbaby's is er dus iets niet in balans waardoor de baby slechter om kan gaan met allerlei prikkels van buitenaf. Op basis van de klachten en kenmerken van de patiënt wordt gezocht naar een middel dat die balans weer moet herstellen waardoor het vermogen om niet relevante prikkels te filteren beter wordt. We kijken dan niet alleen naar de hoofdklacht (veel huilen) maar ook naar de details van het huilen (zijn er mogelijk duidelijke momenten of omstandigheden dat het huilen toeneemt of af neemt?) en naar andere kenmerken/klachten van de patiënt (andere medische problemen, gedrag, gevoeligheid voor bepaalde factoren, etc.). Kortom de klassiek homeopaat zal proberen de oorzaak van het probleem bij de wortel aan te pakken door het kind gezonder te maken ipv door de omstandigheden aan te passen.

Mijn eigen ervaringen met huilbaby's zijn over het algemeen positief. Als er duidelijke aanwijzingen zijn voor een middel zie je vaak snel resultaat en leert het kind snel om gaan met de prikkels. De omstandigheden moeten echter ook mee werken, zouden er eventueel omstandigheden zijn waardoor het kind abnormaal veel huilt die niet aangepast kunnen worden dan is succes minder groot. Een andere factor die meespeelt zijn de oplettendheid van ouders (veel informatie moet door hen verstrekt worden). Probleem bij de homeopathische behandeling van huilbaby's of mensen in het algemeen het niet raadzaam is om zelfzorgmiddelen te gaan gebruiken (vooral omdat huilbaby's al erg gevoelig zijn en ook subtiele verkeerde prikkels mogelijk een groter effect hebben dan bij andere baby's).

De behandeling bestaat vaak uit observatie en gegevens die de ouders kunnen geven. Vaak zijn het objectieve gegevens die een rol kunnen spelen bij het kiezen van een middel. Enkele overwegingen die men maakt bij het vinden van een middel voor een huilbaby:

  • Is er een specifieke prikkel die de huilbuien veroorzaakt (geluid, verandering, etc.)?
  • Is er een vast tijdstip waarop de baby huilt?
  • Zijn er problemen met voeding (overgeven, te traag/snel eten)?
  • Hoe is de bevalling verlopen?
  • Zijn er spanningen of problemen thuis?
  • Is er sprake van huidklachten?
  • Hoe is de ontlasting (droog, hard, dun, etc.)?

Eventueel kunt u ook het artikel in het blad Kraamzorg lezen over 'Homeopathie en baby's'.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design