-

Prikkelbare darm syndroom en klassieke homeopathie

Introductie

Over het prikkelbare darm syndroom (ook wel bekend als spastische darm) zijn veel misverstanden. Bijvoorbeeld de Engelse term ‘baby colic’ heeft niets te maken met darmproblemen bij baby’s maar verwijst naar huilbaby’s. Meer informatie over de anatomie en werking van de darmen staat bij het artikel ‘Diarree en constipatie’ en ‘Maag- en darmzweer’.

Prikkelbare darm syndroom

Ook het prikkelbare darm syndroom is een vorm van allergie, met andere woorden er is een te heftige (verkeerde) reactie op prikkels die bij een gezond persoon geen problemen veroorzaken. De darmen kunnen sneller werken waardoor eten niet goed verteerd wordt en als diarree weer het lichaam uit komt. Of juist het tegenovergestelde kan gebeuren: de darmen gaan trager werken waardoor constipatie ontstaat. Het is niet precies duidelijk waarom of hoe dit probleem ontstaat. Er zijn bij het prikkelbare darm syndroom geen veranderingen in de darmen zoals een ontsteking of een tumor. Dat wil dus zeggen dat er sprake is van een functioneel probleem.

Deze prikkels kunnen algemeen zijn waardoor alle voeding ‘slecht valt’ of het kunnen specifieke prikkels zijn. Voor welke prikkels men gevoelig is verschilt per persoon maar over het algemeen kunnen deze zijn:

  • Stress - Stress (relatie, werk, angst, depressie) kan de darmen overgevoelig maken waardoor ze te heftig reageren op voeding. Stress wordt binnen de reguliere geneeskunde in deze context niet gedifferentieerd wat betreft de behandeling, met andere woorden het maakt voor de reguliere geneeskunde niet veel uit welke soort stress de klachten veroorzaakt. Binnen de homeopathie wordt wel gedifferentieerd op de soort stress omdat dit ook naar een ander middel kan wijzen. Het is duidelijk dat veel mensen (ongeveer 60%) met het prikkelbare darm syndroom ook een psychiatrische aandoening hebben zoals onder andere gegeneraliseerde angststoornis. Men gaat er min of meer van uit dat de prikkelbare darm onder andere een verband heeft met het immuunsysteem en het immuunsysteem wordt weer beïnvloed door (emotionele) stress.
  • Voeding - Sommige voedingsmiddelen of stoffen in voeding (vet, calorierijk eten, koffie, citrusvruchten, zuivelproducten, tarwe, etc.) kunnen een heftige reactie in de darmen opwekken.
  • Hormonen - Soms kunnen hormonen een probleem opleveren en de klachten verergeren. Dan merkt men bijvoorbeeld dat men rond de menstruatie meer last krijgt van prikkelbare darm.
  • Medicatie - Sommige medicatie kan als bijwerking hebben een extra geprikkelde darmstelsel waardoor bepaalde voeding problemen oplevert. Het is dus altijd verstandig om bij het ontstaan van deze klachten te kijken welke medicatie men neemt.

Voor elke patiënt kunnen andere factoren een rol spelen of in verschillende intensiteit voor komen.

Er zijn een aantal factoren die relevant zijn bij het krijgen van het prikkelbare darm syndroom:

  • Geslacht - Vrouwen hebben 2 tot 3 keer meer kans op het prikkelbare darm syndroom dan mannen.
  • Leeftijd - Ongeveer 50% van de mensen met het prikkelbare darm syndroom krijgen dit voor hun 35e terwijl het bij ongeveer 40% van de mensen ontstaat tussen de leeftijd 35-50 jaar. De rest (10%) krijgt last van prikkelbare darm syndroom na het 50e levensjaar.
  • Psychiatrische ziekte - Mensen met een psychiatrische aandoening, met name een angststoornis, lopen meer risico om het prikkelbare darm syndroom te ontwikkelen.
  • Erfelijkheid - Als er meer mensen in de familie last hebben van het prikkelbare darm syndroom dan is de kans groter dat jij het ook krijgt.
  • Seksueel misbruik - Onderzoek toont aan dat er een verband is tussen een geschiedenis van seksueel misbruik en maag- en darmklachten.
  • Andere ziekten - Ziekten zoals fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom en kaakgewrichtproblemen vergroten de kans op het prikkelbare darm syndroom.

Symptomen van prikkelbare darm syndroom

Een prikkelbare darm is een darm die niet goed functioneert vanwege bepaalde prikkels op het lichaam of specifiek de darmen. De darmen gaan daardoor sneller of trager werken. Soms gaat dit zonder extra klachten (buiten diarree of constipatie) maar soms zijn er wel extra klachten. De volgende klachten kunnen optreden bij het prikkelbare darm syndroom:

  • Constipatie - Constipatie ontstaat in dit geval als de darmen trager gaan werken dan normaal. Doordat de voedselbrei trager door de darmen gaat, wordt er ook meer vocht uit gehaald dan gebruikelijk is. De constipatie kan ook afwisselen met diarree.
  • Diarree - Als de darmen sneller gaan werken dan normaal ontstaat diarree. De voedselbrei wordt sneller door de darmen getransporteerd waardoor er niet voldoende vocht en voeding uit gehaald kan worden. De diarree kan altijd optreden maar men heeft er over het algemeen meer last van na het wakker worden en na het eten. De aandrang kan heel hevig en plotseling zijn waardoor men onmiddellijk een toilet moet opzoeken als men de eerste aandrang voelt. De diarree kan afgewisseld worden met constipatie.
  • Pijn - Een prikkelbare darm kan samentrekken waardoor er een soort krampende of zeurende pijn ontstaat. Soms ontstaat deze pijn in aanvallen of soms is deze constant aanwezig. Deze pijn komt niet voor als men gaat slapen. De pijn wordt ook vaak minder als men naar het toilet is geweest om te ontlasten. Men hoeft niet altijd pijn te hebben bij een prikkelbaar darm syndroom.
  • Slijm - Op de ontlasting kan slijm zitten.
  • Gasvorming - Door fermentatie kan er meer gasvorming ontstaan. Dit kan een opgeblazen gevoel geven.
  • Andere klachten - De pijn kan soms leiden tot depressie, angst, vermoeidheid, misselijkheid en problemen met concentratie.

De klachten kunnen een tijdje (weken en soms maanden of zelfs jaren) weg gaan (remissie) en na verloop weer terug komen. Zelfs van dag tot dag kunnen de problemen anders zijn. Bij ongeveer 70% van de patiënten met het prikkelbare darm syndroom zijn de klachten zeer mild en hebben de klachten nauwelijks impact op het dagelijks leven, bij ongeveer 25% van de patiënten zijn de klachten ernstiger en hebben de klachten een redelijke impact op het dagelijks leven (soms een dag niet goed kunnen functioneren). Bij de resterende 5% van de patiënten zijn de klachten ernstig en hebben ze een grote impact op het leven.

Vergelijk met ziekte van Crohn & colitus ulcerosa

Bij de ziekte van Crohn is er sprake van een ontsteking van de dunne darm en bij colitus ulcerosa de dikke darm. Bij een prikkelbare darm is er over het algemene geen sprake van een ontsteking. Door een ontsteking in de darmen kan er bloed bij de ontlasting zitten terwijl bij een prikkelbare darm daar normaliter geen sprake van is.

Reguliere behandeling van prikkelbare darm syndroom

De reguliere behandeling van het prikkelbare darm syndroom kan op verschillende manieren, eventueel in combinatie:

  • Aanpassen dieet - Als bekend is welke voedingsmiddelen de prikkelbare darm verergeren dan kan men deze vermijden. Men kan ook denken aan vermijden van gasvormend voedsel, vet eten, kunstmatige zoetstof en druivensuiker. Dat betekent doorgaans wel grote oplettendheid en een behoorlijke beperking in dieet. Men kan ook het beste voldoende vezels eten.
  • Maatregelen constipatie - Normale maatregelen tegen constipatie kunnen soms ook voldoende zijn. Deze zijn in het kort veel drinken, vezels en bewegen, voor meer informatie zie hier.
  • Overige therapie - Men kan hypnotherapie, psychotherapie en/of gedragstherapie voorschrijven om de stress aan te pakken als dit de voornaamste oorzaak is van de klachten.
  • Medicatie - Men kan medicatie krijgen om de darmwerking te vertragen of te versnellen, de pijn te verminderen of de krampen te verminderen. Het probleem is dat middelen die de darmfunctie moeten vertragen vaak niet zo goed werken.

Klassieke homeopathie en prikkelbare darm syndroom

Ook het prikkelbare darm syndroom is te behandelen met homeopathie. Omdat er geen sprake is van een structureel probleem maar van een functioneel probleem, zouden de resultaten relatief snel moeten optreden.

Bij het behandelen van het prikkelbare darm syndroom gaat het vooral om de zogenaamde modaliteiten (wat maakt de klachten erger of beter) en de oorzaak (verdriet, angst, teleurstelling, irritatie, etc.). Hierbij wordt gekeken wat bijzonder en afwijkend is ten opzichte van de gemiddelde prikkelbare darm patiënt. Bij het behandelen van de klachten wordt ook ingegaan op details zoals tijdstip waarop de klachten erger zijn, kenmerken van de ontlasting, vreemde sensaties, etc.

Homeopaat bij u in de buurt

Mocht u op zoek willen gaan naar een homeopaat om uw klachten te behandelen dan zijn deze tips om een bekwame homeopaat te herkennen mogelijk interessant.

Bespreking tijdens radioprogramma 'Nens in de middag'

Klik hier om gesprek te beluisteren

Beoordeling

Hier kunt u uw mening over het artikel geven.

Uw beoordeling

Eventuele opmerkingen:

Eventueel uw email:

Anti-spam: hoeveel is 5+6?

   

Bronnen en interessante links


Met betrekking tot het gebruik van deze informatie zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten. Deze informatie vindt u via deze link.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design