-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Aesculus Hippocastanum (Aesc.)


Witte paardekastanje

Dit middel wordt vaak gebruikt bij de behandeling van aambeien. Dit is wel de bekendste toepassing van dit middel. De patiënt beschrijft de klachten als brandende pijn, alsof het rectum vol zit met naalden, droog gevoel, pijn die uitstraalt naar de rug/heupen, pijn na het ontlasten die uren aanhoudt en een pijn alsof er een mes van het rectum omhoog wordt gestoken. Vooral als aambeien gepaard gaan met klachten in het heiligbeen of de onderrug (bijvoorbeeld ischias) dan is Aesculus Hippocastanum een middel om in gedachten te houden. Ok bij aambeien tijdens de zwangerschap is dit een belangrijk middel. Naast aambeien kan constipatie een belangrijk onderdeel zijn van de klachten.

Dat dit middel vaak voor aambeien gebruikt wordt hangt samen met het feit dat het middel affiniteit heeft met klachten die ontstaan door stasis en druk op de aderen. Het gevolg hiervan is een lusteloos, vol gevoel. Een ander voorbeeld van 'volle aderen' zijn spataderen. Als men een druk voelt als gevolg van hogere druk in de aderen (ogen, keel, rectum, etc.) kan dit middel mogelijk een rol spelen bij de behandeling.

De rugklachten die bij dit middel horen zijn erger door voorover te buigen, te staan en op te staan vanuit zittende positie. De rug voelt zeer stijf aan.

De pijnen zijn brandend, verplaatsen zich in het lichaam, en geven een gevoel van samenklemmen.

Er zijn ook problemen rondom de menstruatie zoals diarree aan het begin van de menstruatie, hevige pijn in het heiligbeen en bijtende en kleverige vaginale afscheiding (leukorrhoe) vanaf de menstuatie.

Mentaal/emotioneel gezien heeft men last van verwardheid in de morgen (weet niet precies waar hij of zij is tijdens het ontwaken), geïriteerdheid, depressie, concentratie problemen en een sterk verlangen om te rusten. Er is een rode draad van traagheid, volheid in de klachten. Dit uit zich door trage stoelgang (constipatie), volle aderen, psychische traagheid, etc.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: aambeien, artritis, constipatie, sciatica, spataderen.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design