-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Agaricus Muscarius (Agar.)


Vliegenzwam

Het homeopathische middel Agaricus Muscarius is geen middel dat dagelijks wordt voorgeschreven. Het is en middel dat vooral affiniteit heeft met de zenuwen (centraal zenuwstelsel), het hart en de bloedcirculatie.

Klachten in het zenuwstelsel uiten zich door ongecontroleerde en overdreven bewegingen van ledematen of ogen, kleine en grote tics, convulsies, grimassen en epileptische aanvallen. Soms zijn de bewegingen dusdanig dat het erop lijkt dat de persoon dronken is. Ook vreemde sensaties, zoals het gevoel dat er naalden in de huid worden gestoken of de sensatie dat er iets zwaars drukt op een lichaamsdeel, kunnen het gevolg zijn van problemen in de zenuwen. Verder kan er ook sprake zijn van (onvolledige) verlamming waardoor men lichaamsdelen niet (goed) kan gebruiken.

De bloedcirculatie kan niet goed zijn waardoor op bepaalde plekken te weinig of teveel bloed kan zijn met als gevolg een koud of warm gevoel op bepaalde plekken. Het middel past goed bij winterhanden omdat bij de symptomen van het middel ook de koude handen met een extreem brandend/jeukend gevoel past. Het voelt aan alsof de huid bevroren is.

Hartklachten kunnen ook tot het klachtenpatroon behoren: pijn op de borst maar zonder de andere symptomen van angina pectoris (pijn op de borst). Een typisch symptoom bij dit middel zijn de hartkloppingen tijdens de geslachtsgemeenschap, of sombere stemmingen na de geslachtsgemeenschap. Geslachtsgemeenschap kan bestaande klachten verergeren.

Een zwak punt in het lichaam van iemand die Agaricus Muscarius nodig heeft is de ruggengraat. De patiënt heeft het gevoel dat de hoest- en niesbuien uit de ruggengraat komen. Kenmerkend is dat de hoestaanvallen worden afgewisseld met niesbuien. Verder is de ruggengraat erg gevoelig voor aanraking en druk of kan de patiënt klagen over branderige/schietende pijn langs de ruggengraat. Soms heeft men het gevoel dat de ruggengraat op de een of andere manier te kort is. Verder is een veelgenoemde klacht van Agaricus Muscarius patiënten pijn in de onderrug. Deze pijn verergert door te zitten en verbetert door te liggen.

Soms zegt de patiënt dat de klachten gepaard gaan met gapen.

Mentaal/emotioneel gezien bestaat er een onverklaarbare en diepe angst voor kanker (zelfs mogelijk een fobie ervoor). Over het algemeen neigt de persoon wel naar het hypochondrische toe maar de nadruk ligt daarbij vooral op kanker. Men kan kleine symptomen behoorlijk uit het verband rukken of sterk overdrijven. Deze mensen gaan met deze angst om door juist mensen en groepen te zoeken die de ziekten hebben waar ze bang voor zijn.

Naast de angst voor hun gezondheid kunnen mensen met behoorlijke wanen en andere vreemde opvattingen eventueel worden geholpen met dit middel. Hun gedachten neigen in de richting van het morbide en de dood: ze denken aan doodskisten, dode mensen, duistere zaken, etc. Vooral ’s nachts neemt hun fantasie de vrije loop.

Verder kan ook het tegenovergestelde soms geconstateerd worden: een gebrek aan angst die niet bij de situatie past. Ze zien het gevaar in een bepaalde situatie niet in en hebben totaal geen angst in een situatie waarin het normaal is om bang te zijn.

Nog enkele losse symptomen: het middel is een van de voornaamste middelen dat wordt gebruikt bij het bestrijden van hoofdpijn als gevolg van een kater. Symptomen kunnen diagonaal in het lichaam optreden.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: allergie, depressie, delirium (alcohol), epilepsie, fobieen, ischias, kater (hoofdpijn), lage rugpijn, MS, neuromyopathie, premature ejaculatie, tics, winterhanden.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design