-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Calendula Officinalis (Calen.)


Goudsbloem

Callendula officinalis is een van de weinige middelen die ook uitwendig wordt gebruikt. Bij uitwendig gebruik is het verstandig om de tinctuur die alleen bestaat uit Calendula officinalis te gebruiken. Bij kinderen en bij een gevoelige huid kan men die tinctuur oplossen in water (1 deel Calendula op 10 delen water).

Calendula officinalis is (inwendig in potentie of uitwendig in tinctuur) een goed middel bij allerlei open wonden (snijwonden, schaafwonden). Vooral wonden met een gerafelde rand die de neiging hebben om te ontsteken. Dit middel dient als het ware voor ontsmetting, bloedstelping en stimuleren van weefselvorming bij de wonden. Bij ernstige wonden kan men het beste zowel uitwendig als inwendig (30C potentie) het middel gebruiken. Bij gesloten wonden werkt dit middel niet goed. Vanwege de bloedstelpende werking werkt het middel ook goed bij bloedverlies als gevolg van het trekken van tanden.

Dit middel kan de vorming van zweren en ontstekingen tegen gaan. Ook als men de wond pas behandelt in een later stadium (als het al zweert en ettert) is dit middel zeer effectief. De wond is pijnlijk, ontstoken, rood en zweert. De pijn kan buiten proporties zijn (erger dan men verwacht).

Het behandelen van huidklachten zoals eczeem, psoriasis, acne, brandwonden, gesloten wonden dienen niet met Calendula officinalis te worden behandeld. Dit zal hoogstens tijdelijke verbetering geven en u loopt het risico dat u de klachten onderdrukt met mogelijke ernstigere gevolgen op de lange termijn. Zie hiervoor ook het artikel over zelfzorgmiddelen.

Bij het toepassen van Calendula zalven, lotions, tincturen of andere producten voor huidklachten zoals eczeem, droge huid of soortgelijke problemen is het verstandig om te kijken of het product geen alcohol bevat. Gebruik bij open wonden geen zalven, emulsie, gel of crème op de wond. Het is vaak beter om de wond niet af te dekken, dus ook niet door een zalf of iets dergelijks. Beter is om de Calendula tinctuur op te lossen in water (1:10) en dat op de wond te deppen.

Het is belangrijk om dit middel te vergelijken met Arnica montana (gesloten wonden) en Hypericum perforatum (verwonding zenuwrijke plaatsen).

Afgezien van werking op verwondingen behoort bij het geneesmiddelbeeld ook uitputting door veel pijn en bloedverlies, hoesten met groene sputum en heesheid en snel een kou vatten en heel typisch: een gele waas over wat men ziet. In het algemeen zijn de klachten erger in vochtig weer en 's avonds. De klachten verbeteren door warmte.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: bloeding na trekken van tanden, infecties, open wonden, schaafwonden, zweren.

 

 

Nieuws

Copyright 2012-2024 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design