-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Silicea Terra (Sil.)


Siliciumoxide [SiO2]

Dit middel wordt heel vaak gebruikt binnen de klassieke homeopathie. Het wordt gebruikt voor zowel acute als chronische klachten. Kenmerkend is dat de rode draad bij klachten van dit middel een gebrek aan weerstand is. Er is echter een paradox want ondanks het gebrek aan vermogen om weerstand te bieden zie je ook dat er een sterke behoefte is aan vasthouden aan het bekende waardoor een zekere starheid op de achtergrond plaats vindt. Een andere rode draad is gebrek aan energie en doorzettingsvermogen.

De persoon die dit middel nodig heeft kan niet goed tegen tocht en koude en heeft het vaak koud. De patiën is vaak verkouden en heeft een lage weerstand. Deze lage weerstand is ook merkbaar omdat kleine wondjes naar verhouding al snel flink ontsteken en zweren. Het lichaam heeft blijkbaar moeite met weerstand bieden aan invloeden van buitenaf (bacterieën, weersinvloeden, etc.). Vanwege de koude is er een sterke behoefte aan warmte. Deze mensen zie je dan ook vaak in relatief warm weer nog goed aangekleed rond lopen.

Het lichaam reageert vaak met verhardingen en overmatige weefselgroei. Dit zie je bijvoorbeeld door verharde klieren en vorming van tumoren, abcessen, cysten, fibromen, wratten, littekens, etc. die over het algemeen ook erg hard zijn. Dus de zachte weefsels in het lichaam verharden op de een of andere manier terwijl de harde structuren juist verzachten en broos worden. De nagels breken bijvoorbeeld snel af, botten worden zacht en vervormen, fontanellen blijven lang open, etc.

Bij pijn in het hoofd begint deze vaak achter in het hoofd en straalt deze naar voren uit. Tocht en koude zijn vaak de oorzaak of aanleiding van de klachten. Het hoofd warm houden door middel van een warme handdoek of andere warme wikkels verzacht de klachten aanzienlijk. Ook als er geen hoofdpijnklachten zijn heeft men graag het hoofd bedekt (zelfs tijdens de slaap trekt men de dekens over het hoofd). De hoofdpijn is ook erger door geluid, inspanning en beweging. Na de hoofdpijn kan het voorkomen dat men tijdelijk niets meer ziet. De hoofdpijnklachten verbeteren door te urineren en door druk uit te oefenen.

Een belangrijke klacht op het gebied van de darmen is constipatie. Dit kan een bijzonder ernstige klacht zijn aangezien de constipatie lang kan duren. Omdat de ontlasting erg hard wordt kan naar het toilet gaan een bijzonder pijnlijke ervaring zijn. Vanwege de harde ontlasting is de kans groter op fistels en scheurtjes.

Transpiratie is ook een kenmerkend verschijnsel voor Silicea Terra. De transpiratie is namelijk overvloedig, stinkt enorm en tast zelfs kleding aan. Dat laatste gebeurt door verkleuren van de kleding (vlekken) of dat het zweet zelfs zo bijtend is dat de kleding sneller kapot gaat. Met name bij de voeten (zweetvoeten) is dit een grote klacht.

Qua karakter is het kenmerkend dat ze nauwelijks weerstand kunnen bieden en dus bijzonder meergaand zijn in gesprekken met mensen. Echter nadat het gesprek afgelopen is, houden ze toch vast aan hun eigen overtuigingen dus in eerste instantie lijkt het alsof ze van mening zijn veranderd maar feitelijk is dat niet zo. Het kost gewoonweg teveel energie om tegen de ander in te gaan en de eigen mening te verdedigen of onderbouwen. Ook zie je dat studeren en andere mentale activiteiten bijzonder veel moeite kosten en er eigenlijk niet genoeg energie voor is. Lezen gaat moeizaam, concentreren is niet makkelijk, etc. Dat komt omdat er te weinig energie is. Door dit gebrek onderneemt men ook niet makklijk iets nieuws.

Kenmerkend is ook het oog voor detail en de exactheid waarmee de persoon die Silicea nodig heeft dingen doet. Deze mensen zijn bijzonder geschikt voor werkzaamheiden waarbij nauwkeurigheid een vereiste is. Andere kenmerken zijn: overgevoeligheid voor geluiden en pijn en een typische angst voor naalden en dergelijke.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: abcessen, acne, astma, chronische verkoudheidsklachten, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), constipatie, cysten, ingegroeide teennagels, migraine, myomen, otitis media, scoliose, spanningshoofdpijn, zweetvoeten.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design