-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Veratrum Album (Verat.)


Witte nieswortel

Het middel Veratrum Album is een homeopathisch middel dat steeds meer gebruikt wordt voor meer subtiele klachten. Tot voor kort werd het vooral gebruikt bij extreme fysieke en mentale pathologie. De voornaamste gebieden van pathologie waarbij dit middel een rol speelt is bij maag-darm klachten, psychische problemen en urogenitale klachten.

Tot de typische gastrointestinale klachten behoren diarree en overgeven. De diarree is zo uitputtend, verzwakkend, overvloedig en ingrijpend dat het vroeger (en nu nog in bepaalde landen) gebruikt werd bij cholera-achtige klachten. Kenmerkend is dat de patiënt gelijktijdig last heeft van diarree en overgeven. Deze klachten heeft men niet zomaar maar het gaat ook nog erg krachtig, vandaar dat bij overgeven met veel kracht (projectiel braken) Veratrum Album een van de voornaamste middelen is. Uiteraard hoeven deze klachten niet alleen bij cholera te ontstaan. Bij bepaalde darmontstekingen en andere aandoeningen kan men ook last krijgen van overvloedige en uitputtende diarree. Alle klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn met overgeven, menstruatiepijn met overgeven, hoesten met overgeven, etc.) waarbij overgeven en diarree een prominente rol spelen kunnen mogelijk door dit middel verholpen worden. Naast het overgeven en de diarree is de buik opgezet en voelt men krampende pijnen.

Mentaal/emotioneel gezien is er in extreme situaties sprake van grootheidswaanzin. Een manie waarbij men denkt met God te kunnen communiceren, dat men God is, men uit naam van God spreekt, etc. Dit zijn echter extreme uitingen in de eindfase van de pathologie. Het middel wordt nu ook ingezet bij onder andere kinderen met gedragsproblemen, ADHD, ADD, etc. Vooral als deze kinderen zichzelf een streepje meer geven dan de rest en verder in hun ontwikkeling zijn dan leeftijdgenoten. Kinderen zijn nieuwsgierig, leren snel, zijn erg rusteloos en lijken soms geen emoties te hebben (komen hard en ongeëmotioneerd over). Typische andere mentaal/emotionele kenmerken kunnen zijn jaloezie (mensen die beter zijn of meer weten), een bepaalde affiniteit met religie, hooghartigheid, kritisch, graag mensen kussen en knuffelen, willen graag speciaal zijn en ook belangrijk de neiging om te veinzen en liegen. Uiteraard kunnen deze klachten in allerlei gradaties voorkomen, iemand die Veratrum Album krijgt is niet per definitie een pathologisch leugenaar of heeft last van religieuze manie. Qua gedrag ziet men als typisch kenmerk dat iemand repeterende en zinloze bewegingen of handelingen uitvoert (meest typische is het verscheuren van papiertjes). Deze mensen hebben eigenlijk in meerdere of mindere mate het gevoel dat ze beter (moeten) zijn, beter verdienen, bijzonder zijn, etc. Klachten ontstaan dan ook vaak na teleurstellingen in de liefde maar vooral nadat hun eer gekrenkt is, wanneer ze in een situatie komen waarin (ze denken dat ze) niet op hun waarde worden geschat.

Hoofdpijn gaat gepaard met koud gevoel, koud zweet, overgeven en/of diarree. Men beschrijft ook wel eens dat men het gevoel heeft dat hetgeen men drinkt buiten de keel door naar beneden stroomt. Tijdens de hoofdpijn kan men een vreemde koude sensatie op de kruin hebben, koud zweet op het voorhoofd of een koud gezicht hebben.

Bij menstruatiepijn ziet men een soortgelijk patroon: heel hevige menstruatiepijnen, gepaard met koud gevoel, overgeven, diarree, uitputting, koud zweet en zwakte. Het libido is over het algemeen erg hoog. Diarree tijdens de menstruatie of koude rillingen is een symptoom dat wijst op Veratrum Album.

Naast deze klachten hebben ze ook last van krampen, zenuwtrekjes, stuipjes, ticjes, etc. Ook behoort bij dit middel het symptoom dat men redelijk makkelijk flauw valt (bij het minste of geringste).

In het algemeen gaan de klachten vaak gepaard met verzwakking, energietekort, een koud gevoel en uitputting.

Behalve klachten in een specifiek systeem van het lichaam zijn er ook algemene en niet direct pathologische kenmerken die typisch zijn voor dit middel. Een van de belangrijkste is misschien wel de koude (koud gezicht, hoofd, lichaam, handen, benen, en/of voeten). De patiënt heeft het bijzonder koud (in sommige gevallen is dit natuurlijk wel een pathologisch symptoom) en kan ook de kou absoluut niet verdragen. Verder is er een sterk verlangen naar zout en zuur (citrusvruchten). Een andere kenmerkende voedselvoorkeur zijn sardines. De patiënt is over het algemeen zeer dorstig en dan het liefst koud drinken, wat op zich vreemd is aangezien ze het zo koud hebben.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: ADHD/ADD, cholera, diarree, Dysmenorrhoe, epilepsie, gedragsproblemen in kinderen, hoofdpijn, longontsteking, manie, manisch-depressief, neuralgie, schizofrenie.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design