-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Bellis Perennis (Bell-p.)


Madeliefje

Bellis Perennis is een middel dat niet zo vaak wordt gebruikt in de klassieke homeopathie. En als het wordt gebruikt dan vaak tegen acute klachten. Met name bij verwondingen en gevolgen van stomp trauma wordt dit middel gebruikt omdat het een sterke affiniteit heeft met bloedvaten, gewrichten, zenuwen en de milt. Vanwege de goede resultaten bij stomp trauma lijkt het veel op Arnica Montana, het verschil is echter dat bij Arnica Montana de klachen vaak aan de oppervlakte zitten terwijl Bellis Perennis beter werkt bij klachten die dieper zitten.

Het specifieke van de klachten waarvoor Bellis Perennis zeer geschikt is, is dus dat ze diep in het lichaam zitten, denk bijvoorbeeld aan de buikholte of het bekken. Spieren voelen gekneusd en pijnlijk aan en de patient wil graag gaan liggen. Bij vrouwen kunnen de borsten gespannen en pijnlijk aanvoelen. Mogelijk zijn de plekken die aangedaan zijn gezwollen en is vocht buiten de daarvoor bestemde ruimtes gegaan. Vanwege de affiniteit met bloedvaten is het middel ook geschikt bij verschillende bloedingen. Men kan zich dus voorstellen dat men vooral bij ingrijpende operaties in de buikholte en het bekken baat zou kunnen hebben bij Bellis Perennis.

Klachten kunnen naast ongevallen ook ontstaan nadat men heel erg sterk is afgekoeld terwijl men het warm had (bijvoorbeeld snelle afkoeling na een dag hard werken in de zon). Zelfs als heel koud drinken op een hete dag klachten veroorzaakt (bijv. hoofdpijn) dan kan dit middel helpen.

Bij ontstekingen (vooral abcessen) is het kenmerkend dat de pus bijtend is. Dat wil zeggen dat de huid rondom de ontsteking rood en schraal is en dat het haar aangetast is door het pus. Het is ook een middel dat in gedachten gehouden moet worden als abcessen over het hele lichaam voorkomen. Bij acne is het kenmerkend dat koud en nat weer de klachten verergeren.

De klachten verbeteren door te bewegen en in beweging te blijven en door lokale koude compressen of iets dergelijks. De klachten worden erger door koude baden, koud weer, aanraking en voor een storm.

Soms wordt het middel wel bij chronische klachten ingezet, dan betreft het vaak mensen die klachten hebben doordat ze lange tijd en zwaar fysiek werk hebben verricht waardoor klachten in de rug en spieren onstaan. Ook is het een middel dat mogelijk een rol kan spelen bij de behandeling van kanker die min of meer na een klap of stoot is ontstaan (uiteraard is dit niet een proces dat binnen een week of iets dergelijks plaats vindt).

Mentaal/emotioneel is er niet veel bekend over dit middel. Het enige kenmerkende is dat er een drang of impuls om te bewegen is.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: abcessen, acne, bloedingen, dysmenorroe, hoofdpijn, kanker, kneuzingen, maagpijn, operatie (diep en ingrijpend), reuma, stomp trauma, verstuikingen.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design