-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Cantharis Vesicatoria (Canth.)


Spaanse vlieg

Dit homeopathische middel wordt vooral ingezet bij blaasontstekingen (en alle andere vormen van urineweginfecties). De blaasontstekingen zijn heftiger dan gebruikelijk, de pijn is extreem en is er niet alleen tijdens het urineren maar ook daarbuiten. Normaal duurt het even voordat een blaasontsteking zo gevorderd is dat er bloed in de urine zit. Als dat echter heel erg snel gaat dan kan het een indicatie zijn dat Cantharis Vesicatoria nodig is om de blaasontsteking te behandelen. Typisch is ook dat ondanks dat men last heeft van een blaasontsteking men toch een sterk verlangen naar seks heeft. Die combinatie wijst bijna altijd op dit middel. Tijdens en voor het urineren is er een pijnlijke samentrekking en is de aandrang zeer pijnlijk. De pijn voelt heel erg brandend aan (sommige mensen beschrijven het "alsof kokend water door de plasbuis gaat"). Het kan ook zijn dat de oorzaak van de blaasontsteking zeer frequent geslachtsgemeenschap hebben is.

Het middel wordt ook gebruikt bij mensen die een overdreven grote behoefte aan seks hebben. Deze behoefte is dusdanig dat het problemen in het functioneren oplevert. Men kan ook denken aan een klacht zoals priapisme (een langdurig aanhoudende erectie niet noodzakelijk gepaard met seksuele opgewondenheid). Maar ook klachten zoals overweldigd worden door agressieve gevoelens tijdens de geslachtsgemeenschap kan een probleem zijn dat past bij het geneesmiddelbeeld van Cantharis Vesicatoria.

Overigens wordt de Spaanse vlieg (niet het homeopathische middel maar de grondstof) ook wel verkocht als een middel dat dient om seksuele opwinding te stimuleren (zie ook artikel over impotentie, opwindingsstoornis of verlangen/aversiestoornis). Echter een bijwerking van de gedroogde vlieg is irritatie en uiteindelijk ontsteking van het slijmvlies van de urinewegen. Met andere woorden teveel gebruik maken van de Spaanse vlieg kan leiden tot een blaasontsteking.

Vroeger werd het ook veel gebruikt bij aanvallen van manie. Patiënten met een delirium waarin ze extreem geweldadig en agressief waren en grote seksualiteit toonden kregen dit middel van homeopaten. Een specifieke angst (tijdens deze aanvallen) is angst voor water en reflecterende voorwerpen.

De hevig brandende pijn (als 'vuur') hoeft niet alleen in de urinewegen gevoeld te worden. Het kan ook op andere plekken van de huid en in het lichaam gevoeld worden. De huid kan blaasjes vertonen. Die combinatie (brandende pijn + blaarvorming) maakt het een geschikt middel bij brandwonden. Ontstekingen ontwikkelen zich zeer snel en zijn erg heftig.

De keel is erg gevoelig voor aanraking: slechts een lichte aanraking kan paniek veroorzaken. Tijdens ziekten met koorts of tijdens delirium kunnen mensen die dit middel nodig hebben het gevoel hebben dat twee ijskoude handen de keel vasthouden.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: brandwonden, cystitis (blaasontstekingen), eczeem, fobie (water, reflecterende voorwerpen), geslachtsziekten, manie, meningitis, priapisme, prostatitis, pyelonefritis, urineweginfecties.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design