-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Ignatia Amara (Ign.)


Ignatius boon

De klachten die bij dit middel horen zijn vooral op het gebied van de psyche en het zenuwstelsel. De mentaal/emotionele klachten hebben een duidelijke oorzaak en uiten zich op een kenmerkende manier. De neurologische klachten uiten zich vaak door samentrekken, kramp, tics, spasmen, beklemmend gevoel, etc. Het sleutelwoord in alle klachten lijkt tegenstrijdigheid te zijn.

Ignatia Amara is een middel dat vooral wordt voorgeschreven als er klachten zijn door verdriet, speciaal verdriet dat ontstaat omdat de (soms hooggespannen) verwachtingen op de een of andere manier niet worden gerealiseerd. Door deze teleurstelling onstaat een hysterisch of krampachtige reactie, veel emoties, onlogische reacties, huilen, paniekerig reageren, wisselvalligheid, etc.

Zuchten is een van de kenmerkende uitingen van iemand die dit middel nodig heeft. Bij verdriet huilen deze mensen krampachtig, vertonen ze wisselvallige en tegenstrijdige gemoedstoestanden, hebben het gevoel alsof er een brok in de keel zit en kunnen ze er absoluut niet tegen om getroost te worden. Het verdriet willen ze niet delen met anderen, het is iets dat hen zelf aangaat. Ze sluiten zich dan ook het liefst op. De reden waarom ze het verdriet niet willen delen is ook dat ze zich belachelijk voelen als ze hun emoties uiten.

Eigenlijk proberen deze mensen vast te houden aan een soort ideaalbeeld dat vaak niet realistisch is. Daardoor ontstaat een spanningsveld met als gevolg verschillende klachten op allerlei gebieden. Zo kunnen ze heel erg verliefd worden op de prins op het witte paard maar als het begint te blijken dat deze 'prins' in werkelijkheid niet zo romantisch en ideaal is dan is de teleurstelling minstens zo groot als voorheen de verliefdheid. Het ideaal beeld heeft meestal te maken met romantische situaties en relaties maar beperkt zich niet exclusief hiertoe. De angst voor afwijzing of om belachelijk gemaakt te worden is zo groot dat ze liever zelf de relatie verbreken dan dat de ander dat doet.

Fysieke klachten kunnen snel komen en gaan, hebben iets tegenstrijdigs en zijn zeer onvoorspelbaar. Het onvoorspelbare of tegenstrijdige is iets dat een centrale rol speelt in klachten die passen bij Ignatia Amara (iets wat normaal zou verbeteren verslechterd de klacht en omgekeerd). Enkele voorbeelden: pijn die snel komt en gaat of zelfs van locatie verandert, plotselinge kramp, pijn in de keel waarbij het doorslikken van voedsel geen pijn doet maar 'leeg' slikken wel, zoemen of andere geluiden in het oor dat verbetert door achtergrondgeluid, etc.

Hoofdpijn wordt beschreven alsof er een naald of spijker in het hoofd wordt gedreven. Ook wordt het wel eens beschreven alsof er iets zwaars zit in het achterhoofd. De hoofdpijn is beter door voorover te buigen en kan afwisselen met lage rugpijn. Oorzaak van de hoofdpijn kan tabaksrook zijn of te geconcentreerd zijn.

Kenmerkend is de aversie voor fruit. Dit is een sterk gegeven bij de mensen die dit middel nodig hebben. Daarnaast kunnen ze niet goed tegen sigarettenrook. Misselijkheid na koffie drinken kan ook tot de klachten behoren. In het algemeen een verlangen naar ruw en moeilijk verteerbaar eten (zelfs bij maagklachten). Men heeft een leeg gevoel in de maag dat vreemdgenoeg niet voorbij gaat door te eten.

Nog enkele typische kenmerken van Ignatia Amara: transpiratie in het gezicht (vooral alleen op de bovenlip), veel niezen, het koud hebben maar de knieën zijn warm, een oor of wang is rood terwijl de ander bleek is, gevoel alsof de keel dichtgeknepen is en de behoefte om diep in te ademen.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: astma, bulimia, chorea, depressie, globus hystericus, hirshutisme, hoofdpijn, kramp, rectaal fistel, tics, zwaarlijvigheid.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design