-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Euphrasia Officinalis (Euphr.)


Ogentroost

Dit middel is een middel dat vooral ingezet wordt bij oogklachten. Bij elke klacht waarbij de klachten aan de ogen de nadruk hebben kan Euphrasia Officinalis een passend middel zijn. Het kenmerkende aan de oogklachten is dat het traanvocht bijtend is (terwijl de afscheiding uit de neus niet bijtend is, in tegenstelling tot Allium Cepa). De huid onder de ogen is rood en pijnlijk vanwege de licht bijtende eigenschappen van het traanvocht. Afscheiding uit de ogen is erg veel. Ogen zijn heel erg waterig. Men gaat er veelvuldig door knipperen. Niet alleen het traanvocht kan een probleem zijn maar ook vanwege ontsteking kan veel slijm en pus worden afgescheiden. Daardoor kunnen 's morgens de oogleden aan elkaar geplakt zijn vanwege pus. De ogen doen pijn (brandend) en zijn zeer gevoelig voor zonlicht. Ook dat kan een reden zijn om veel te knipperen met de ogen. Oorzaak van de oogklachten kunnen allergieën of verwonding van het oog zijn.

Naast de typische oogklachten kan het middel ook bij andere klachten worden ingezet: bepaalde typen hoest en hoofdpijn. De hoest is alleen overdag aanwezig en is beter door te liggen (in bed) en 's nachts. Uiteraard gaat de hoest gepaard met veel afscheiding uit de ogen. De hoofdpijn kenmerkt zich ook door veel tranen of andere afscheidingen uit de ogen en neus. Het hoofd voelt vol aan en de pijn is beter door te gaan liggen.

Mentaal / emotioneel is er niet zoveel bekend. Het meest typische is wel dat de patiënt mogelijk moeite heeft met concentreren en verward is. Het typische is dat dit aanzienlijk verbetert door het gezicht te wassen. Daarnaast is angst tijdens het ontwaken een symptoom dat mogelijk op Euphrasia Officinalis kan duiden.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: allergie, astma, conjuctivitis, hoofdpijn, hooikoorts, kinkhoest, verkoudheid.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design