-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Natrium Muriaticum (Nat-m.)


Natriumchloride [NaCl]

Natrium Muriaticum is misschien wel een van de meest gebruikte middelen binnen de klassieke homeopathie. Het is bijzonder uitgebreid beschreven in de literatuur zodat het niet mogelijk is om een samenvatting te schrijven dat het middel recht doet.

De oorzaak van de klachten waarvoor Natrium Muriaticum het meeste wordt voorgeschreven is verdriet of teleurstelling. Het verdriet kan vele vormen aannemen (bijvoorbeeld: relatiebreuk, overlijden, etc.) maar de reactie is altijd in zichzelf keren, eenzaamheid opzoeken, steeds maar terugdenken aan het verleden en het verleden niet los kunnen laten. Het (terug)denken heeft altijd een negatieve bijsmaak (ze denken vooral terug aan negatieve dingen uit een soort zelfkastijding). Door het vele piekeren en malen ontstaan ook slaapproblemen omdat men maar niet in slaap kan komen. Troost is iets dat de mensen die dit middel nodig hebben niet kunnen verdragen en over de klachten praten willen ze ook niet. Dat komt omdat deze mensen vaak moeite hebben met open stellen omdat dat kwetsbaar maakt in hun ogen. Ze willen het liefst alleen zijn (zoeken dus ook hobbies en bezigheden die ze alleen kunnen doen). Alhoewel ze verdrietig zijn hebben ze moeite met dit uit te drukken en de emoties vrij baan te laten gaan.

Mensen die dit middel nodig hebben zijn bijzonder gevoelig al tonen ze dat niet direct. Doordat ze zo gevoelig zijn, zijn ze natuurlijk snel geraakt en teleurgesteld. Vandaar dat ze ervoor kiezen om zichzelf te beschermen door zichzelf niet bloot te geven, niet open te zijn. Op een bepaalde manier zoeken ze echter ook situaties op waarbij ze meer kans maken om gekwetst te worden, bijvoorbeeld door verliefd te worden op iemand die niet aardig voor ze is of waarbij een relatie voor moeilijkheden zorgt. Doordat ze gevoelig zijn en ze snel gekwest zijn onstaat op den duur bitterheid, een hekel hebben aan mensen, snel geïrriteerd raken, negatieve levenshouding, hatelijkheid, etc.

Afwijzingen is ook een belangrijke oorzaak van de klachten. Het kan zelfs zo ver gaan dat er sprake kan zijn van een angst voor afwijzing. Ze proberen alles eraan te doen om afwijzing te voorkomen.

Een kenmerkend fysiek probleem is gevoeligheid voor de zon. De zon kan een zonneallergie, hoofdpijn, pijnlijke ogen, zeer snel verbranden of andere klachten veroorzaken. Vandaar dat zon zo veel mogelijk vermeden wordt.

Als er sprake is van hoofdpijn dan heeft die kenmerkende eigenschappen: de hoofdpijn is het ergste rond 10:00 uur's morgens, het wordt beter door te gaan liggen in een donkere kamer en het voelt aan alsof er met vele kleine hamertjes op het hoofd wordt geslagen. Er zijn ook andere variaties bekend maar dit zijn toch wel de meest typische kenmerken van de hoofdpijn. Ook kinderen die hoofdpijn hebben die aan het naar school gaan is gerelateerd kunnen geholpen worden met dit middel.

Ook zijn typische voedings voor- en afkeuren bekend voor dit middel. De belangrijkste is een sterk verlangen naar zout. Dat verlangen kan zelfs zo sterk zijn dat sommige mensen niets eten zonder er eerst wat zout over te strooien. Andere zaken die ze graag eten zijn pasta's en meelspijzen. Verder is er een afkeer voor slijmerig eten en kip. Er is grote dorst en er wordt grote hoeveelheden gedronken. Typisch is ook dat ondanks het vele eten de patiënt toch afvalt.

Wat betreft de huidklachten is de meest onschuldige uiting een koortslip. De slijmvliezen en de huid zijn bijzonder droog en hebben dikke, witte (of heldere), bijtende afscheidingen. Er kunnen dus problemen op het gebied van de keel, mond, rectum en vagina ontstaan vanwege het feit dat de slijmvliezen te droog zijn.

Verder horen bij dit middel onder andere de volgende fysieke klachten: tintelen en gevoelloosheid, klachten aan klieren (vooral de schildklier), constipatie (de ontlasting is bijzonder hard), urineren is soms problematisch (moet lang wachten voordat urine op gang komt, pijn na urineren, urineverlies door hoesten, niezen of lachen) en rugpijn die beter is door op iets hards te gaan liggen.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: astma, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), constipatie, depressie, diabetes, duizeligheid, dyspareunia, herpes simplex, hypertensie, lage rugpijn, malaria, migraine, pre-menstrueel syndroom (PMS), psoriasis, rouw, slapeloosheid, struma, thyrioditis, urticaria, vaginitis, verdriet, zonneallergie.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design