-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Natrium Sulphuricum (Nat-s.)


Natriumsulfaat [Na2SO4]

Natrium Sulphuricum is een middel dat bij veel verschillende soorten klachten ingezet kan worden, de nadruk ligt echter op longklachten, mentale problemen, gevolgen van stomp trauma en verschillende maag-darm problemen.

De algemene kenmerken van dit middel zijn dat bijna alle klachten verergeren in vochtig weer, vooral als het ook nog eens warm en vochtig weer is. Of het nu astma of gewrichtsklachten zijn, vaak worden deze erger als het weer verandert in vochtig weer. Nog een algemene en bijzondere eigenschap is dat veel klachten verbeteren na het ontlasten. Op de een of andere manier brengt dit in de klachten die men heeft een onverklaarbare verbetering. Qua temperatuur hebben de mensen die dit middel nodig hebben het niet snel koud, integendeel ze zijn meestal uitgesproken warmbloedig. Wat betreft slaap is het kenmerkend dat ze alleen in slaap kunnen vallen als ze op hun linker zijde liggen.

Voor veel klachten aan de longen kan dit middel gebruikt worden, denk aan astma, bronchitis, emfyseem, tuberculose, etc. Als bij deze klachten maar sprake is van groen slijm ophoesten, verergering door (warm) vochtig weer, verergering door inspanning, verergering rond 04:00 uur of dat de longklachten zijn ontstaan na (langdurig) verdriet. De patiënt heeft een zwak gevoel in de longen (borstkas) en moet de borstkas vasthouden tijdens het hoesten.

Mentaal/emotioneel zijn het serieuze, no-nonsense mensen met een bijzonder groot verantwoordingsgevoel. Niet alleen zakelijk zeer verantwoordelijk maar vooral ook naar het gezin en familie. Deze mensen kunnen mogelijk zwaar op de hand zijn en snel neigen naar depressieve gedachten (soms zelfs tot het suïcidale toe). Vandaar dat de combinatie suïcidale depressie maar dit niet doorzetten vanwege verantwoordelijkheidsgevoel ten op zichte van familie of gezin in veel gevallen naar Natrium Sulphuricum wijst. Deze mensen hebben een zeer sterke band met bepaalde mensen en zijn volledig van de kaart als een dergelijk persoon weg valt. De geslotenheid, depressieve neigingen en gevoeligheid maken dat deze persoon gevoelig is voor muziek. Bepaalde soorten muziek wekken makkelijk emoties op en de patiënt kan niet voorkomen dat tranen beginnen te vloeien. Een vreemd maar typisch symptoom bij sommige mensen die dit middel nodig hebben is dat ze vrolijk worden na het zich ontlasten (relatief ten opzichte van hun melancholische gemoedstoestand).

De problemen in het maag-darm kanaal kunnen resulteren in diarree met als kenmerken: 's morgens kort na het opstaan plotseling aandrang, zeer plotselinge aandrang, veel gasvorming vermengd met de ontlasting, na eten van groente/meelspijzen/zuur voedsel. Ook kan het middel helpen bij lever- of galklachten (vooral ontstekingen) waarbij men het liefst op de rechter zijde gaat liggen met de benen opgetrokken. Er wordt veel gas gevormd waardoor het luid borrelt en rommelt in de buik. Ook hoofdpijn bij mensen die leverklachten hebben kan een indicatie zijn voor dit middel. Of chronische hoofdpijn klachten na een klap tegen het hoofd en/of hoofdpijn gepaard met toegenomen speekselproductie. Ze houden heel erg veel van yoghurt (of hebben hier juist een uitgesproken hekel aan), vis en ijs.

Bij veranderingen voornamelijk in karakter of mentale problemen (bijvoorbeeld depressie) maar ook bij fysieke klachten (zoals epilepsie) na een klap tegen hoofd of ruggengraat is Natrium Sulphuricum een van de voornaamste middelen om aan te denken. Verder kunnen heupklachten (vooral aan de linker heup) passen bij dit middel.

Ook kan het middel helpen bij bepaalde soorten wratten zoals genitale wratten (ook rondom anus) of wratten op de handpalmen.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: allergie, artritis, astma, bindweefselziektes, colitis ulcerosa, depressie, diabetes, diarree, epilepsie, hepatitis, hersenschudding, hoofdpijn, maagzweer, migraine, pneumonie, reuma, sinusitis, wratten.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design