-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Nux Vomica (Nux-v.)


Braaknoot (strychnine)

Het middel Nux Vomica is een middel dat veel gebruikt wordt in de klassieke homeopathie. Er is dus veel over bekend en het is teveel om het hier volledig te bespreken. Het middel kan worden ingezet voor acute, chronische, fysieke en/of mentaal/emotionele klachten.

Lichamelijk ligt de nadruk van de klachten op het maag-darm kanaal maar ook het hoofd, urinewegen en algemeen lichamelijke klachten kunnen bij het middel passen. Klachten hebben als kenmerk dat ze bijzonder pijnlijk zijn. De pijn is vaak krampachtig of het is ook daadwerkelijk een kramp. Omdat het type patiënt veel aan stress blootgesteld wordt kan een maagzweer ontstaan. Het stressvolle leven kan ook aanleiding zijn om stimulerend voedsel te eten of drinken (koffie, alcohol, vet, gekruid eten, etc.). Nux Vomica is dan ook een goed middel bij klachten door teveel alcohol, vet eten of andere overdaad. Overgeven met heftige krampen kan bij dit middel passen. Pijn in de maag die ontstaat of erger wordt door ergernis/kwaadheid, eten, strakke kleren en koud hebben. De klachten zijn beter door bijvoorbeeld een warme kruik te gebruiken. Een veelgehoorde klacht bij dit type patiënt is constipatie. Daarbij is er een constant gevoel dat men naar het toilet moet (zelfs met pijnlijke krampen) maar als men eenmaal op het toilet zit dan komt er niets uit. Ook bij een blaasontsteking kan dat het geval zijn: constante pijnlijke aandrang maar niet kunnen urineren.

Bij hoofdpijnklachten is de patiënt erg gevoelig voor kleine dingetjes van buiten (geluiden, geuren, licht, etc.). Ook is hij snel kwaad als iemand iets doet dat hem niet zint. Hoofdpijnklachten kunnen ontstaan door frustratie en ergernis.

Hooikoorts waarbij vooral in de morgen tijdens het wakker worden veel gehoest en geniest wordt passen bij dit middel. De klachten worden erger buiten in de open lucht. Astma klachten zijn erger tussen 03:00 en 04:00 uur of erger door inspanning

Er zijn mogelijk problemen met slapen: tandenknarsen, slapeloosheid (vooral tussen 03:00 en 04:00 uur) omdat men nog veel bezig is met het werk, pijnen en klachten die 's nachts erger worden waardoor men niet kan slapen, etc.

Over het algemeen past het middel bij koudbloedige personen die het vaak koud hebben en zich extra warm moeten aankleden. Koud weer bevalt de persoon helemaal niet en hij heeft er echt last van. Warmte verbetert de klachten. Vanwege het harde werken kan er een extreme vermoeidheid ontstaan, zelfs zo erg dat de persoon flauw valt. Alle lichamelijke klachten kunnen veroorzaakt worden of verergeren door irritatie en ergernis.

Qua karakter zijn het mensen die bijzonder gedreven zijn. Zo erg gedreven dat veel van de klachten voort komen uit een sterke behoefte om te winnen en om succesvol te zijn. De maagzweer is al genoemd net zoals de sterke behoefte aan stimulerende middelen. Klachten kunnen ook ontstaan als het niet lukt om de eerste en beste te zijn: als bijvoorbeeld een promotie of belangrijke opdracht aan de persoon voorbij gaat (werk is namelijk een zeer belangrijk aspect in het leven van de Nux Vomica patiënt). Als de klachten na zo'n voorval ontstaan dan is een van de middelen waaraan een homeopaat zal denken het middel Nux Vomica. Een ander typich kenmerk is dat de persoon precies is, toch wel in overdreven mate. Die behoefte om precies te zijn komt ook voort uit een winnersmentaliteit, opgeruimd en precies zijn is namelijk efficiënter waardoor hij beter zijn werk kan doen. De typische klacht die uiteindelijk door deze levensstijl ontstaat is burn-out. Qua karakter zijn de mensen die dit middel nodig hebben snel geïritteerd, geërgerd, op de teentjes getrapt en kunnen ze niet goed tegen tegenspraak. Vooral als het niet snel of goed genoeg gaat dan kan deze persoon snel uit de slof schieten.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: allergie, angina, astma, bruxisme, colitus ulcerosa, constipatie, crohn, cystitis, endometriose, gedragsproblemen, hoofdpijn, hypertensie, insomnia, kater, migraine, PMS, ischias, spastische darm, ulcus pepticum, verkoudheid (chronisch).

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design