-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Bryonia Alba (Bry.)


Witte heggerank

Een van de rode draden in dit middel is droogte. Droogte of gebrek aan vocht is een karakteristiek die men bij veel symptomen van dit middel terug kan zien. Een andere rode draad is dat de minste beweging al de klachten erger maken. Beide kenmerken zien we in verschillende vormen terug bij klachten die bij dit middel horen. Een derde kenmerk van alle klachten is dat druk verbetert.

De droogte zie je terug in droge slijmvliezen. Dat kan zijn in de neus, mond of waar dan ook. Ook vliezen rondom de gewrichten en rondom organen kunnen klachten veroorzaken in de zin dat ze droog en ontstoken zijn waardoor beweging pijnlijk is. Typisch is overigens ook dat droog eten (bijvoorbeeld brood) klachten veroorzaakt, de patiënt heeft een groot verlangen naar drinken en in het algemeen nemen klachten af tijdens het transpireren.

Andere algemene kenmerken zijn: klachten zijn erger rond 21:00 uur of 's morgens na het opstaan, klachten nemen toe bij warmte, klachten zitten vaak aan de rechterkant van het lichaam (behalve hoofdpijn klachten).

De vliezen rond organen (bijvoorbeeld borstvlies) kan droog en ontstoken zijn waardoor elke beweging van de borstkas (bijvoorbeeld tijdens hoesten) veel pijn oplevert. Vandaar dat een patiënt met longklachten vaak tijdens het hoesten zijn borstkas vastgrijpt om te proberen zijn pijn te verzachten. Longklachten zijn vaak erger in een warme kamer.

De droogte zien we ook terug in constipatie klachten. de ontlasting is droog en hard en veroorzaakt klachten als aambeien en fisuren. De persoon heeft een grote dorst en drinkt in grote hoeveelheden. Het typische is dat de persoon veel drinkt en dan een hele tijd niet. Warm drinken verzacht de klachten maar er is vaak verlangen naar koud drinken. Klachten zoals bijvoorbeeld een maagzweer kunnen ook behandeld worden met dit middel mits de symptomen overeen komen. De patiënt beschrijft een zwaar gevoel alsof een steen in de maag ligt na het eten. Droog eten verergert de klachten. Kan alleen vloeibaar eten binnen houden.

Mentaal/emotioneel is het kenmerkend dat de patiënt niet gestoord wil worden. Het lijkt erop dat die verstoring de klachten ook erger maken. Buiten acute klachten om is deze persoon zakelijk, werkt hard en heeft een no-nonsense instelling. Deze persoon laat zich niet snel wat wijs maken en heeft alleen interesse in wat tastbaar is. Zien is geloven. De patiënt is snel geïriteerd. Als er al een angst is dan is het de angst dat men arm wordt. Vandaar dat men deze mensen vaak veel aandacht ziet besteden aan werken, zaken of andere dingen waarmee men geld verdient of men materiële zekerheid bereikt. Bij acute klachten ziet men wel eens dat de persoon het idee heeft dat hij niet thuis is. Ook waarschijnlijk een uiting van de sterke behoefte aan materiële zekerheid

Alle gewrichtsklachten die qua intensiteit of karakteristieke eigenschappen verergeren door (de minste of geringste) beweging kunnen bij dit middel passen. Verder zijn de gewrichten zeer stijf, kunnen niet tegen kou terwijl warmte de klachten verbetert. Gewrichtsklachten na een ongeluk, trauma of andere mechanische oorzaken kunnen ook bij dit middel passen.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: appendicitis, artritis, astma, bronchitis, bursitis, constipatie, diarree, duizeligheid, fibrositis, gastritis, griep, hepatitis, hernia, hoest, hoofdpijn, ischias, jicht, kinkhoest, migraine, pleuritis, tandpijn, tendonitis, trauma.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design