-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Dulcamara (Dulc.)


Bitterzoet

Dulcamara is een middel dat voornamelijk wordt gebruikt als de klachten ontstaan nadat men vanuit een warme omgeving plotseling in een koude en natte omgeving terecht komt. Men kan denken aan inspanningen leveren (lichaam warmt op) en dan plotseling in een regenbui terecht komen. Of na het sporten op een koude en natte ondergrond gaan zitten. Het middel heeft verder affiniteit met de gewrichten, spieren, slijmvliezen en huid.

De gewrichten en spieren voelen stijf en gekneusd aan. Na het liggen of zitten op een koude natte ondergrond kan het zijn dat bepaalde spieren kracht verliezen of zelfs lokaal verlamd raken. De plaatselijke verlamming na blootgesteld worden aan koud en nat weer is ook een algemeen kenmerk dat je bij meer klachten terug ziet (bijv. heesheid na in de koude regen gelopen te hebben of blaasontsteking na sterke afkoeling).

Huidklachten hebben als oorzaak blootgesteld worden aan koud en nat weer of koud en nat weer verergert de bestaande huidklachten. De huiduitslag heeft iets weg van herpes (bijvoorbeeld koortslip) omdat ze bestaat uit blaasjes. Huiduitslag kan ook bestaan uit dikke, bruine korsten die voorop op het hoofd zitten. Slijmvliezen produceren veel slijm, dit zie je door een flinke neusverkoudheid, ophoesten van slijm, etc. Een andere oorzaak van klachten in het algemeen kan zijn dat huidklachten onderdrukt worden door medicatie, zalf, etc. Dus als er (ernstigere) klachten in de plaats komen van een huiduitslag dan is Dulcamara een middel dat mogelijk een rol kan spelen (mits de rest van het ziektebeeld past bij het geneesmiddelbeeld van Dulcamara). Een ander huidprobleem waarbij dit middel kan helpen zijn wratten (vooral platte wratten op de handen of in het gzicht).

Qua karakter is de persoon die dit middel nodig heeft erg bezorgd om zijn of haar gezin. Deze bezorgheid uit zich door bemoeizucht en dominant gedrag. Verder kan er sprake zijn van een depressie of ergernis en schelden zonder dat er een reden voor is. Het is bij het behandelen van acute ziektes natuurlijk niet zo belangrijk hoe het karakter normaliter is. Bij acute ziektes kan Dulcamara ook voor worden geschreven aan mensen die weinig met hun familie hebben maar waarbij de acute klacht wel goed past bij het middel Dulcamara.

Andere typische kenmerken: gevoel dat bepaalde delen in het lichaam koud zijn, moeite met praten omdat de tong verlamd is, verlangen naar koud drinken terwijl men het koud heeft en hoofdpijn die beter wordt door een gesprek te voeren.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: allergie (met name voor katten), astma, cystitis (blaasontsteking), bronchitis, diarree, herpes (simplex of zoster), lage rugpijn, neuralgia, reuma, sinusitis, tinea capitis, wratten.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design