-
Overzicht van alle middelen            Algemene uitleg over homeopathische middelen

 

  • Heeft u interesse om zelf een klassiek homeopaat te worden? Kijk dan eens op www.ockh.nl.
  • Hier vindt u tips om een bekwaam homeopaat bij u in de buurt te vinden.
  • Onderstaande informatie is niet bedoeld voor zelfmedicatie. Zonder advies van een homeopaat is de inname van een middel geheel op eigen verantwoording en zeer waarschijnlijk zinloos. Het aantal middelen op deze site is niet volledig en de informatie bij elk middel bestaat slechts uit de kern van alle beschikbare informatie. Daardoor kan ook een ander middel bij uw situatie kunnen passen. Lees svp de voorwaarden en eventueel het artikel over homeopathische geneesmiddelenkennis en de nadelen van zelfzorgmiddelen.

 

Lycopodium Clavatum (Lyc.)


Grote wolfsklauw

Lycopodium Clavatum is een van de meest gebruikte middelen binnen de homeopathie. Het wordt dan ook voor veel verschillende klachten gebruikt, mits enkele karakteristieke symptomen overeenkomen met het geneesmiddelbeeld van dit middel. Het is echter niet mogelijk om zo'n uitgebreid middel als dit in een paar alinea's te beschrijven. Onderstaande samenvatting is dus zeker niet compleet.

Mentaal/emotioneel gezien is er veel bekend over dit middel. Kort samengevat hebben de mensen bij wie Lycopodium Clavatum past, last van een minderwaardigheidsgevoel. Ze gaan hier mee om door zich sterk, groot en krachtig voor te doen in situaties waarin ze het gevoel hebben dat ze kunnen overbluffen en overtroeven. In de situatie waarbij ze dat gevoel niet hebben zijn ze onderdanig en aardig. De extremen zijn soms zelfs zo groot dat bij mensen die men aan denkt te kunnen (mogelijk door rang) ze dominant zijn en weinig tegenspraak dulden terwijl ze bij hun meerdere juist onderdanig zijn. In feite mist de Lycopodium persoon dus een bepaalde ruggengraad en compenseert dit door te bluffen.

De Lycopodium persoon is geen volhouder en vanwege zijn minderwaardigheidsgevoel ook niet iemand die graag in een situatie belandt waarin hij moet laten zien wat hij waard is. Dit soort situaties variëren van presentaties tot en met langdurige relaties. Verantwoordelijkheid dragen is dan ook niet een van de favoriete dingen.

Fysiek gezien zijn vooral de lever, maag, darmen en gal gebieden waar problemen optreden. Opgeblazenheid is bij sommige mensen die Lycopodium nodig hebben niet alleen een mentaal probleem maar ook fysiek, ze hebben namelijk heel veel last van gasvorming, hun buik zet er zelfs van op. Het rommelt en borrelt veel in de buik. Er is een sterk verlangen naar zoetigheid en een aversie voor oesters en koud eten. Als een maaltijd gemist wordt dan heeft dit een behoorlijk effect op de persoon. 's Nachts wordt de persoon wakker met honger en moet dan eten.

In het algemeen doen zich de klachten voor aan de rechter zijde en merkt de patiënt dat ongeveer 16:00 uur zijn slechtste tijd is (samen met de ochtend). Het beste voelt de patiënt zich in de avond en 's nachts. Over het algemeen zijn deze mensen kouwelijk. Het typische daarbij is dat een hand of voet vaak koud is terwijl de ander juist warm. Alhoewel de patiënt over het algemeen kouwelijk is steekt hij toch zijn voeten onder de dekens uit om deze af te kunnen koelen. Een typische patiënt heeft ook last van behoorlijke zweetvoeten.

De hoofdpijn is erger om 16:00 uur en zit vaak aan de rechter kant van het hoofd. Blaasontstekingen (of andere urineweginfecties) kenmerken zich door een rode neerslag in de urine. Naast urineweginfecties kunnen ook problemen zoals impotentie (vroegtijdige ejaculatie) een rol spelen. Bij keelpijn is vooral de rechter zijde pijnlijk en verbeteren warme dranken behoorlijk.

De huidklachten kunnen legio zijn al is het kenmerkende symptoom voor Lycopodium Clavatum diepe kloven op de hakken van de voet. Klachten in de gewrichten en botten zijn lage rugpijn die erger is door op de zij te liggen en beter door te lopen. De pijn in de rug kan tijdelijk verbeteren tijdens het urineren.

Het typische met betrekking tot slapen is dat de patiënt alleen liggend op de rechter zijde in slaap kan vallen. 's Nachts wil hij nog wel eens opstaan om te eten en 's morgens is hij humeurig en niet uitgerust.

Mogelijke klinische toepassingen zijn: astma, chirose, chronisch vermoeidheids syndroom, colitis, crohn, cystitis, depressie, diabetes, eczeem, galstenen, hepatitis, hoofdpijn, impotentie, jicht, keelpijn, maagzweer, migraine, otitis media.

 

 

Nieuws

Copyright 2012 Klassieke Homeopathie Rob Willemse - webdesign Lutra Design